Rabarber dessert: Heerlijke rabarber tarte tatin met rozemarijn

Snel naar recept

Rabarber of ik er nou een cake mee maak, compote of een taart mee bak, ik ben altijd blij met het resultaat. Dat zurige van de rabarber met iets zoets vind ik echt heerlijk. De roze stengels lagen al op me op me in de koelkast te wachten. Zodra ze in de winkel lagen heb ik ze gelijk meegenomen! Je kunt nou eenmaal geen voorjaar overslaan zonder iets met rabarber te hebben gemaakt. Resultaat? dit rabarber dessert!

Het is officieel een dessert. Gewoon omdat de Fransen dat besloten hebben. En dan is het dus zo. Maar zo’n tarte tatin kun je echt altijd eten hoor! Laat je niet weerhouden om gewoon dit recept om 3uur ’s middags te bakken en dan met een bol ijs zo hup met een kopje thee naar binnen te schuiven. Dat doe ik namelijk ook. Een vereiste is wel dat je hem of gelijk of lauwwarm opeet. Een tarte tatin is natuurlijk nog best lekker wanneer hij afgekoeld is, maar hij is op zijn top wanneer je hem gelijk uitserveert (met die bol ijs dus).

Een tarte tatin wordt gemaakt met karamel. Het zou zo kunnen zijn dat je dit rababer dessert heel graag wilt maken maar al lichtelijk nerveus wordt bij de gedachte aan het maken van karamel. Dan heb ik briljant nieuws voor je! Ik maak het niet met karamel. Ik strooi gewoon een flinke hoeveelheid kaneelsuiker in een pan waarin ik boter heb gesmolten, leg de rabarber er in en dek alles af met het deeg. Voilà. De oven in en klaar.

rabarber-dessert-2353-2.jpg
rabarber-dessert-2282.jpg

Natuurlijk maak ik wel het deeg voor dit rabarber dessert zelf. Anders kun je niet ergens over opscheppen. Niet dat je vooraf gaat opscheppen. Natuurlijk niet! Maar wanneer je wel eens een etentje geeft dan snap je precies wat ik bedoel! Stel je serveert dit rabarber dessert op een etentje. Dan vragen jouw gasten gegarandeerd hoe je dit hebt gemaakt (dat is gewoon een feit, let maar op!), dan moet jij bekennen dat je er werkelijk niets zelf aan hebt gedaan. Zelfs het deeg niet! Kortom dat deegje dat maak je zelf! Dat gaat nooit mis en is echt veel beter dan zo’n lap bladerdeeg wat dan te vochtig wordt en vervolgens je hele tarte tatin mislukt!

Bovendien wordt een traditionele tarte tatin met een pate sucre gemaakt.. suikerdeeg en geen bladerdeeg. I rest my case.. je maakt het deeg dus zelf! Verder heb ik de rabarber op maat gesneden zodat het precies in mijn vorm paste. Dan krijg je zo een mooi lijntjespatroon. Allemaal kleine stukjes kan ook natuurlijk. Op mijn manier ben je overigens wel sneller klaar en het is mooi, dus waarom iets nieuws verzinnen?

Goed dan rest mij nog om te zeggen dat ik geen pan gebruik maar een speciale tarte tatin vorm. Die heb ik nou eenmaal. Je kunt ook een pan gebruiken, let er dan wel op dat het handvat in de oven kan! Ik word altijd nerveus bij het omkeren van dat ding. Het is namelijk allemaal gloeiend heet. Ik doe een trucje met eerst bakpapier op een plankje leggen, die leg ik bovenop de vorm, ik bind er een theedoek omheen en dan keer ik dat om terwijl ik altijd denk: is hier geen gemakkelijkere manier voor. Daarna til ik de vorm er af.. Dus wanneer je van de laatste stap wat nerveus wordt, dat hoort er dus bij. Heeft iedereen, uiteindelijk lukt het je gewoon! Wanneer de rabarber een beetje verschoven is dan leg je die weer een klein beetje terug. Ziet niemand! Tenslotte kun je er net als mij een beetje rozemarijn overheen knippen. Nog meer rabarber inspiratie: Bekijk eens mijn rabarber croissantpudding!

rabarber-dessert-2337.jpg
rabarber-dessert-2282-2.jpg

7 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like