Rabarber broodpudding

Wanneer je rabarber in de winkel ziet liggen weet je dat het voorjaar is begonnen. Het is niet heel lang verkrijgbaar dus sla je slag! Ik ben zelf gek op rabarber, altijd al geweest. Mijn opa bracht het altijd mee als hij bij ons op zondag kwam eten. Naast zijn appelmoes specialisatie had hij er ook eentje voor rabarbercompote. Uit eigen tuin natuurlijk. In die appelmoes zaten soms halve klokhuizen, mijn opa zag het niet meer zo goed! Maar met de rabarber was niets mis! Naast dat je er moes/compote van kunt maken, kan je er eigenlijk heel veel mee, maak er taartjes of een cake van, een chutney of rabarbercurd? Ik maakte voor het paasontbijt een super gemakkelijke rabarber broodpudding.

Rabarber collage / Homecooking dept

De complimenten voor dit recept gaan in zijn geheel naar Janneke Phillipi, het recept komt uit haar leuke kookboek: “mijn favoriete desserts”. En omdat er eigenlijk helemaal niet zoveel kookboeken zijn met alleen maar toetjes is het een goede aanvulling in je kookboekenkast. Tot zover het promopraatje! Janneke is waarschijnlijk net zo een fan van rabarber als dat ik dat ben, want ze heeft er een heel hoofdstuk over geschreven. 

Rabarber is eigenlijk een typische groenten/fruitsoort die vooral geliefd wordt in Noord-Europa. Scandinavië, Engeland, Noord-Duitsland en bij ons. En verder heeft niemand zich er echt om bekommerd. Zelfs de fransen moeten er niet zoveel van hebben, misschien in een taartje, maar daar houd het dan ook bij op. Wat eigenlijk niet zo vreemd is want de plant groeit ook het beste in Noord-Europese landen.  Hij kan niet goed tegen warmte (lees: warmer dan 24 graden). Het beste kun je de dunnere jongere stelen gebruiken, deze schijnen minder zuur te zijn. Dan heb je weer minder suiker nodig bij het verwerken. Je kunt rabarber ook in stukjes snijden en dan invriezen. Voordat je ingevroren rabarber gaat gebruiken hoef je ze niet eens te ontdooien! heel handig dus. 

Rabarber collage / Homecooking dept.

Interview, 6 korte vragen aan Mister Kitchen

In Nederland hebben de mannen van Mister Kitchen (Maarten, Igor en Daan) zich ontfermd over het lot van de rabarber. Veel mensen weten gewoon niet hoe ze de stengel kunnen eten. Jaarlijks organiseren ze in juni (dit jaar: 18-28 juni) de Dutch Rhubarb Week. Ik stelde daarom de Dutch Rhubarb ambassadeurs een aantal vragen over de roze stengels:

1. Is rabarber in Nederland echt zo een vergeten groente?

Jazeker, wij doen te weinig met onze heilige stengel. Terwijl dit zoet-zuur-bittere ingrediënt zoveel verschillende mogelijkheden kent. Van frisse taart en ijs tot mooie salsa of chutney.

 2. Hoe kwamen jullie op het idee om rabarber in het zonnetje te zetten?

We werden geïnspireerd door de rabarberlimonade uit mijn jeugd (Daan) van tante Maap, en ontwikkelden onze Rabarcello. Dit was ook de trigger rabarber meer te gaan promoten. Met onze jaarlijkse Dutch Rhubarb week, de culinaire fashionweek, en onze Dutch Spirit (rabarcello) brengen we eigenlijk jaarlijks een ode aan de rabarber.

3. Wordt er door jullie jaarlijkse campagne nou echt meer rabarber gebruikt in de Nederlandse keuken?

Onze rabarber komt van rabarberboer Rob de Rond. Hij was vorig jaar in ieder geval heel tevreden met de vraag vanuit de retail. Daarbij zetten vorig jaar meer dan 60 restaurants rabarber landelijk op de kaart tijdens onze Week. Dit jaar gaan we voor de 100!

4. Wat is jullie favoriete rabarber combinatie?

Naast onze Rabarcello vinden we een mooie roze soufflé ook onweerstaanbaar.

5. Wanneer wordt de lekkerste rabarber geoogst?

Dat hangt een beetje van het voorjaar af, net als bij asperges. Maar mei en juni zijn meestal de beste maanden. Ook wordt er, vooral in Engeland, van de kluiten zogenaamde geforceerde rabarber gekweekt in het donker. Deze is heel zacht en een stuk minder zuur van smaak. Dat seizoen begint al in februari. Verder is er het hele jaar bij de groothandel kasrabarber te bestellen.

6. Waar moet je op letten als je rabarber koopt? (zodat je een goed exemplaar in handen hebt)

Zoek naar mooie roodgroene stengels de stevig aanvoelen.

Genoeg over rabarber gepraat, nu het recept. Het past super leuk in het paasontbijt van deze week, maar natuurlijk kun je hem ook prima bij de thee of als toetje serveren. Het recept voor de rabarber broodpudding vind je hieronder.

Ik ben nog wel benieuwd of jij wel eens Rabarber gebruikt en wat jouw lievelings rabarber recept is! Laat je antwoord achter in de comments!

Recept voor Rabarber broodpudding

Rabarber collage / Homecooking dept.Het recept is dus super eenvoudig om te maken. Als brood worden croissants gebruikt. Je vet een vorm in met boter. Mengt melk, suiker en vanille suiker door elkaar en laat de croissant stukken hier in weken. Vervolgens laat je ze uit lekken en druk je ze in de vorm, legt stukjes rabarber er op en giet het melkmengsel er over. Nog wat suiker er overheen en in de oven. Ik heb de pudding in een taartvorm gemaakt, maar je kunt hem ook leuk in een persoonsbakjes maken of in een langwerpige vorm. It’s up to you!

Ingrediënten

5 flinke roomboter croissants

3/4 stengels rabarber

1 ei

250 ml melk

75 gram suiker + extra om er overheen te strooien

1 zakje vanillesuiker

ingevette taartvorm (24cm)

Werkwijze

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de melk, het ei, de suiker en het zakje vanillesuiker goed door elkaar. Snijdt de croissants in grove stukken en leg ze in het melkmengsel. Laat ze 15 minuten staan, zodat de melk goed in de croissants kan trekken.

2. Snijdt de rabarber in stukjes van 2 cm.

3. Laat de croissants uitlekken en druk ze daarna in de vorm, strooi de rabarber er over heen en giet het melkmengsel over de rabarber en croissants heen. Bestrooi met wat suiker. Zet de taartvorm voor 35 minuten in de oven of tot dat hij mooi goudbruin en gaar is.

Bereiden 15 minuten / Oven 35 minuten

Misschien vind je deze ook leuk..

 Oeuf en cocotte rond     

Share on

3 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like