Zo maak je jouw carnivoor thuis flexitarier: Super lekkere Gevulde Courgette

Snel naar recept

Ben jij ook flexitarier? Vast.. ik las dat ruim 85% van de Nederlanders flexitarier is. Misschien weet je nog niet dat je het bent. Iedereen die meerdere keren per week kiest om meer groenten te eten en vlees te laten staan is een flexitarier. Als maaltijdplanner in huis is dat soms best een opgave. Ja maaltijdplanner! Heel waarschijnlijk ben je dat ook nog (diegene in het huishouden die de  planning voor het eten maakt). Het is natuurlijk helemaal geen officiële benaming, maar een beetje respect voor dat wat wij doen mag er ook wel eens zijn!

Een beetje maaltijdplanner houd nauwgezet in de gaten dat iedereen in huis aan de benodigde hoeveelheid vitamines en groenten per dag komt! Dat doe jij ook… toch? Althans je doet een goede poging! Ik ken geen 1 maaltijdplanner die denkt: “maakt mij niet uit wat de kinderen eten!”.

Gevulde courgette / Homecooking dept.

Dat minder vlees eten doen we omdat het best goed voor ons lichaam is, al dat vlees elke dag is ook een beetje overdreven geweest al die jaren! Goed ons beste beentje voor dus en flink op zoek tussen al die recepten om weer iets smaakvols te vinden. Want er wordt bij jou thuis vast ook wel eens geklaagd? Wanneer jouw grootste carnivoor in huis ook een beetje begint te sputteren, na de 2de vleesloze avond, dan heb ik het perfecte recept voor jou! Super lekkere gevulde courgette!

Gevulde courgette / Homecooking dept

2 carnivoren in huis!

Ik moet toegeven dat ik gek ben op vlees! Soms denk ik dat ik net een oermens ben, hoe roder het vlees hoe beter. Niet echt vrouwelijk, ik weet het! En mijn vriend net zo. Dat maakt 2 carnivoren. En toch eten wij thuis flexitarisch.

Als maaltijdplanner doe ik een poging 3 of 4 dagen zonder vlees te eten. Daarvoor spit ik flink wat kookboeken en kookmagazines door, toch gaat mijn voorkeur heel vaak uit naar recepten met vlees en moet ik echt bewust op zoek naar vegetarische recepten. Het is best een zoektocht om iets lekkers te vinden.

Gevulde courgette / Homecooking dept

De uitdaging om te koken zonder vlees

Vegetarisch koken vind ik een extra uitdaging. Wanneer je een goed recept hebt mis je het vlees niet! Het vult goed, de smaken zijn lekker en het is gevarieerd. Bij vegetarisch koken moet je eigenlijk twee keer zo goed koken. Omdat jouw kooktalent het gemis aan vlees moet compenseren. Vooral als je thuis wat minder flexitarisch ingestelde gezinsleden hebt.

Gelukkig heeft het vegetarisch eten afgelopen jaren echt een flinke verandering meegemaakt. Mede door kookboekschrijver en eigenaar van 4 restaurants Yotam Ottolenghi!  Sommigen van jullie kennen Ottolengi van haver tot gort. Maar voor iedereen die geen idee heeft over wie ik het heb stel ik je kort aan hem voor.

Hij groeide op in Israël. En begon als journalist voor Haaretz. In 1995 week hij uit naar Amsterdam en verhuisde vervolgens naar Londen en volgde daar de Franse kookopleiding aan de Londense Le Cordon Bleu. Daarna werkte hij in diverse sterren restaurants. Hij ontmoette Sami Tamimi, nog steeds zijn zakenpartner en begon samen met hem diverse restaurants. Samen schreven zij 4 kookboeken, waarin vaak groenten en de Midden-Oosterse keuken centraal staan. Ottolenghi schreef een serie groenten recepten voor The Guardian, dit werd uiteindelijk het boek Plenty. Het verscheen op het juiste moment, steeds meer mensen kregen interesse in het eten van meer groenten. Omdat er eigenlijk geen goed alternatief was werd Ottolenghi een hit!

gevulde courgette / Homecooking dept

Groentekok Ottolenghi over vegetarisch koken

De echte oldskool vegetarische recepten (zoals Ottolenghi ze zelf noemt) gingen niet over smaak.  Maar over het weglaten van vlees, dat er daarmee ook geen smaak meer aan de gerechten zat daar leek niemand binnen de vegetarische geledingen over in te zitten. Je herkent het vast: veel kaas, droge bonen of rijst en veel van hetzelfde.

Ottolenghi vind het begrip vegetarisme ook wat moeilijk, vooral omdat het eigenlijk een negatieve insteek heeft. De focus wordt gelegd op wat je allemaal niet mag: “geen vlees” in plaats op meer positieve insteek: “eet meer groenten”! Ottolenghi ziet nu wel dat het vegetarisme steeds meer is veranderd, mensen gaan nu wat flexibeler met het begrip om en je hoeft niet perse tot die club te horen waneer je minder of geen vlees eet. In zijn “vegetarische kolom” die hij schreef voor de Britse krant The Guardian schreef hij soms express: “dit past heerlijk bij een stukje gebraden vlees”.  Kortom Ottolenghi, zelf carnivoor, houdt duidelijk niet van regeltjes en is dus een fan van flexitarier zijn. 

(Bron: The Globe and Mail -Plenty More: Ottolenghi returns with irresistible vegetarian dishes from around the world )

Tomatensaus / Homecooking dept

Meer groenten eten? Haal je recepten en inspiratie uit keukens waar groenten centraal staat!

Waarom wij in Nederland de vreemde gewoonten hebben gekregen om aardappels, vlees en groenten te eten geen idee.  Het is zo typisch Nederlands. Zelf ben ik daar niet mee opgevoed. Mijn moeder vond dat nogal saai koken. Zelf kook ik ook zelden aardappels, voordat ik ging samenwonen wist ik niet eens hoe dat moest! In heel veel landen staat het vlees ook helemaal niet centraal. Omdat vlees een luxe product is, dat zijn wij alleen een beetje vergeten. Zo zie je dat in de midden-oosterse en mediterrane keuken echt heel veel groentegerechten zijn. En ook Azië kent zoveel recepten waarin vlees geen rol kent.

Dat zijn precies de landen waar je zomaar als flexitarier bergen van inspiratie kunt opdoen zonder dat je het gevoel krijgt: Oh we hebben weer een dag zonder vlees! Laat onze favoriete Italiaanse keuken ook heel veel gerechten hebben waarbij er geen vlees aan te pas komt!

gevulde courgette / Homecooking dept

Kijk en daar worden we vrolijk van. Met alle respect voor dhr Ottolenghi, de Midden Oosterse keuken is voor de meesten van ons best een avontuur (al is het al de aanschaf van sommige voor ons wonderlijke ingrediënten) Moet bij jou het thuisfront toch al een beetje wennen aan het meer groenteneten idee? Dan is de Italiaanse toer misschien even een betere keuze. En dit recept voor gevulde courgette is dan ook een heel fijn begin! Net spannend genoeg om geen vlees te missen.

Schuif Ottolenghi niet helemaal aan de kant! Probeer het gewoon eens. Zijn recepten lijken gemakkelijk, maar je moet er wel even wat tijd voor uittrekken! Maar oefening baart kunst. En ga het vooral niet uit de weg want hij maakt fantastische recepten met echt super lekkere smaken. (kijk ook eens op zijn website voor een paar fijne recepten!)

Gevulde courgette / Homecooking dept

Het recept voor gevulde courgette

Ik gebruikte voor dit recept van die leuke ronde courgettes, die kun je op de markt kopen of bij een goede groenteboer. Maar je kunt ook een gewone gebruiken en in stukken snijden, deze uithollen en daarna vullen. Iedereen met een moestuin of een verdwaalde courgetteplant op hun terras is blij met dit gerecht. Want deze groente groeit als kool.

Kijk uit voor de kleine tomaatjes, ze zijn niet alleen loeiheet – maar prik je er op de verkeerde manier in dan zit je hele blouse gelijk onder de tomatensap. Het is maar een tip!

Het recept is genoeg voor 4 personen wanneer je het serveert met bijvoorbeeld wat couscous, pasta of een groene salade. Wil je alleen de gevulde courgette serveren? Maak er dan 2 per persoon en verdubbelen het recept!

Misschien vind je deze ook leuk

Bedenk in 7 stappen jouw originele koude pastasalade_8274  pesto maken / homecooking dept  Meer groente eten Dit wordt jouw beste wortel recept ooit!_8129linkedin

Deel dit blog, dit recept of de foto’s op

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like