Zalm bakken is echt niet moeilijk! Leer het in 5 stappen

Snel naar recept

Perfect een zalm bakken is eigenlijk echt niet moeilijk. Omdat ik graag meer vis wide eten ging op op zoek naar de beste tips over zalm bakken. En vond ze! Van Jamie Oliver, Bart van Olphen en Bill Granger.

Ik kom namelijk heel vaak mooie visrecepten tegen, kijk er naar, denk: goh we zouden best vaker vis kunnen eten. Dan maak ik die recepten uiteindelijk toch niet. Herkenbaar? Meestal ontbreekt mij het zelfvertrouwen. Bij jou misschien ook? Uiteindelijk lag er toch een heel mooi stukje zalmfilet in de koelkast op me te wachten. Maar voordat ik er aan begon heb ik eerst tips verzameld om in 5 gemakkelijke stappen een zalm perfect te bakken.

Waarom willen we die zalm graag zonder oefenen zo perfect gebakken hebben? En wat is perfect? Ik heb besloten dat ik voor eens en altijd af wil rekenen met mijn zalm-bak-angst! Een foodblogger die geen zalm kan bakken, dat kan toch eigenlijk ook helemaal niet!

Jamie, Bill en Bart over zalm bakken

Ik besloot in de kookboeken van mijn kookhelden Jamie Oliver en Bill Granger eens te lezen wat zij er over te zeggen hebben. En de viskenner Bart van Olphen zou toch ook wel een paar goede tips kunnen geven?

Zalm-bakken-moeilijk-Leer-het-in-5-stappen-8112-2.jpg
Zalm-bakken-D2.jpg

Jamie Oliver: “Het is je missie de vis geen seconde langer te bakken dan nodig!”

Jamie Oliver claimt in zijn kookboek ‘Kook met Jamie’ dat hij van mij een topkok kan maken. Dan moet die zalm bakken met zijn tips zeker lukken! Jamie schrijft over het zalm bakken: “In de pan bakken is een van mijn favoriete manieren om zalm klaar te maken, omdat daardoor de ongelofelijke vlokkigheid en volle smaak van het visvlees optimaal tot hun recht komen. Afgezien van het feit dat zalm gewoon een genot is om te eten, is de vis ook rijk aan omegavetzuren en dus heel erg goed voor je.”

Daarna volgen er een aantal stappen die ik onderaan de post op een rijtje heb gezet. En dan zegt Jamie opeens: “Bak de zalmfilets vooral niet te gaar, want hoe eenvoudig dit gerecht ook klinkt, het is je missie om de vis geen seconde langer te bakken dan nodig is om hem van binnen mooi zacht te houden, terwijl de buitenkant lekker krokant is!”.

Nou daar gaan we dus! Bak ze vooral niet te gaar… En van die missie zijn jij en ik inmiddels zo doordrongen dat we bijna geen vis meer durven te bakken!

Op een volgende pagina lees ik dat Jamie vindt dat wanneer je geen ervaring hebt met het bereiden van vis, je het beste kunt beginnen met zalm bakken. “Je kunt dan letterlijk bekijken hoe de hitte door de filet heen trekt, zodat je enig benul krijgt hoe snel vis gaar wordt. Kijk en leer!” aldus Jamie Oliver.

Te gek Jamie, dat ben ik! Of wij. Weinig ervaring met vis bakken. En vooral doodsbang zijn dat de missie niet slaagt!

Zalm-bakken-moeilijk-Leer-het-in-5-stappen-8117.jpg

Bill Granger: “Een knapperig vel is voor mij het lekkerste deel”

Bill Granger is ook gek op vis. Ook vanwege die omega 3 vetzuren, omdat het lekker snel op tafel staat en hij zijn oude spijkerbroek weer aan kan. Ik wil ook mijn oude spijkerbroek weer aan, maar dat terzijde! In zijn boek ‘Easy’ schrijft Bill het volgende: “Het knapperige vel is voor mij het lekkerste deel van de gebakken zalm. Het geheim is een gloeiend hete pan en royaal zeezout”.

Heeft Bart van Olphen nog meer tips?

Dat is duidelijk, de pan moet heet zijn, invetten met olijfolie en 2-3 minuten aan beide zijden in de pan. Misschien kan Bart van Olphen ons nog van wat extra tips geven? Bart heeft stap-voor-stap foto’s  in zijn kookboek ‘Werken met vis’.

Hij schrijft het volgende bij de foto’s van de op de huid te bakken vis: “Dep beide kanten van de vis droog met keukenpapier of met een brandschone droge theedoek”. Die tip noteren we. Ook Bart schrijft dat je de pan echt flink heet moet laten worden en zeker een minuut op hoog vuur moet zetten.

Wanneer je de filet in de pan hebt gelegd moet je hem ook niet meer bewegen omdat dan het uitgelopen vocht de krokante huid weer veranderd in een kleffe toestand. En je hebt net gelezen, van een onknapperig vel wordt Bill weer niet blij!

Zalm-bakken-moeilijk-Leer-het-in-5-stappen-8105.jpg

Alle goede tips van de heren verzameld en samengevat in 5 stappen!

1. Koop zalmfilets van ongeveer 175 gram elk. Die van mij waren 2,5 cm dik. Haal ze 40 minuten voor het bereiden uit de koelkast en laat ze op temperatuur komen. 

2. Dep de vis droog aan beide kanten, vet in met 1/2 eetlepel olijfolie per zalmfilet en bestrooi dan aan beide kanten met zeezout en peper. En de huidkant met wat meer zeezout.

3. Zet een koekenpan met anti-aanbak laag op hoog vuur en laat in een minuut goed heet worden.

4. Leg de zalmfilets met de huid naar beneden in de pan, beweeg de zalm niet, bak hem tot dat hij tot 3/4 gaar is. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten. (ik heb exact 3 minuten aangehouden)

5. Keer de zalmfilets voorzichtig om, en bak voor nog 1-1,5 minuut (maar kijk zelf even tot hoever de zalm gaar is) – Ik heb 1 minuut aangehouden omdat ik natuurlijk toch weer zenuwachtig werd. Maar 1,5 minuut was iets beter geweest.

Genoeg moed verzameld en de 5 stappen uit je hoofd geleerd? Maak er dan onderstaande heerlijke doperwtenpuree en venkelsalade bij! Gezond, lekker en snel. Zoals je ziet kun je dit recept ook prima je vrienden voorzetten tijdens een etentje.

Wil je meer lezen over vis? Lees dan eens mijn interview Frank van Frank’s smokehouse over vis roken.

  • bron recept: Delicious magazine

6 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like