Witte bonenschotel met citroen, ricotta en waterkers

Snel naar recept

Iedereen lijkt wel in de bonen te zijn. Nou ja ik bedoel dan niet zoals het Nederlandse gezegde luidt maar meer, laten we koken met bonen. Want in de bonen zijn betekent zoiets als ‘in de war zijn, er niet bij zijn met je gedachten, je vergissen’. Na een kleine zoektocht op internet vond ik waar deze uitdrukking eigenlijk vandaan komt! Het gaat terug op een oud bijgeloof. Vroeger geloofde men namelijk dat tuinbonen tijdens hun bloei een bedwelmende geur verspreidden, die zelfs tot krankzinnigheid kon leiden als men daarbij in slaap viel. Goed dat hebben we dan ook weer geleerd!

Witte-bonenschotel-met-citroen-ricotta-en-waterkers-9245.jpg

Eigenlijk vind ik bonen een beetje melig. Maar zoals met wel meer ingrediënten, je moet het een kans geven. En in mijn geval eens op een andere manier mee koken dan ik eens eerder heb gedaan bij de “melige ervaring”. Nou ben ik zelf wel gek op linzen en kikkererwten dus andere bonen zouden ook gerust een favoriet van mij kunnen worden. Volgens het voedingscentrum zou dat helemaal geen slecht plan zijn. Sinds een paar dagen heeft het voedingscentrum, na jaar in jaar uit dezelfde schijf van vijf te hebben gepropagandeerd, met een nieuw advies. Hierin hebben Bonen ook een belangrijke rol.  Ze hebben namelijk een enorm hoog eiwitpercentage en kunnen prima een stukje vlees vervangen. Niet dat ik me ook maar iets aantrek van de adviezen van het voedingscentrum, maar ik was wel geïnteresseerd wat ze Nederland voor een nieuw gezond levensstijl willen adviseren.

Witte-bonenschotel-met-citroen-ricotta-en-waterkers-9274.jpg
Witte-bonenschotel-met-citroen-ricotta-en-waterkers-9249.jpg

Die hele schijf van vijf is vind ik een beetje ouderwets. Ooit zag ik een documentaire over de Amerikaanse schijf van vijf. Je hoopt dat de adviezen over gezond eten in Nederland op een andere manier tot stand komen, want de Amerikaanse schijf van vijf was geheel samengesteld door de lobby van voedingsproducenten. Die partij die het hardste riepen en het meeste geld hadden voor de lobby kregen de grootste schijf. En werden dus als belangrijkste bestandsdeel van de maaltijd geadviseerd. Nu maar hopen dat het in Nederland niet zo gaat. Nou heeft iedereen een mening over de schijf van 5 of gezond eten in het algemeen en ik ben geen voedingsdeskundige en wil daarom ook graag mijlenver van dit onderwerp vandaan blijven. Iedereen mag voor zichzelf daarover nadenken en beslissen wat bij hem of haar past.

Waar ik niet bij weg te slaan ben is lekker eten! En wanneer het dan ook nog eens enigszins gezond is krijgt het dubbele pluspunten! In deze bonenschotel heb ik boontjes met sterallures verwerkt: black eyed peas.. , weet je wel van de popgroep! Die kun je dus gewoon in de supermarkt kopen, ze zijn heel gewoon gebleven! En zien er super leuk uit tussen al die andere witte bonen omdat ze een klein zwart plekje/oogje hebben. Verder heb ik verschillende formaten bonen verwerkt in de ovenschotel, gewoon voor iets meer lol op je bord! De bonenschotel is zo klaar, lekker fris door de citroen en perfect voor een doordeweekse maaltijd!

Witte-bonenschotel-met-citroen-ricotta-en-waterkers-9269.jpg

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like