Blijf bij je roots… Terrine recept van aardappel + spek

Snel naar recept

Met regelmaat fiets ik naar de biowinkel (de groene passage) in de stad. Vroeger zou ik daar eigenlijk omheen gefietst zijn vanwege het wat stoffige imago. Maar juist nu vind ik daar genoeg ingrediënten die je nergens anders kunt kopen. Ze verkopen er bijvoorbeeld bepaalde gedroogde paddestoelen, mooie kruiden en ze zijn ook heel goed in een beetje aparte groenten. Nou ja apart, eigenlijk niet echt apart….een beetje vergeten. Zo vergeten dat ik dus ook niet weet hoe ik er mee moet koken. Bijvoorbeeld meiraapjes. Hoe leuk leek me dat, ze zagen er zo leuk uit met dat loof er nog aan en een roze blosje. Thuis zou ik wel opzoeken wat ik er mee ging doen. ‘T liep niet helemaal goed af… daarom is het ook geen recept geworden met meiraapjes! Maar een klassiek terrine recept! (en laat je niet afschrikken, zoiets is in een handomdraai gemaakt – in de oven en daarna de koelkast in, eigenlijk is er niets ingewikkelds aan!)

naamloos-9470.jpg
collage-spirit-rotterdam.png

Dat ik perse wat nieuws wilde wat niemand anders deed is ook iets geworden wat grote proporties heeft aangenomen. Het is eigenlijk niets voor mij. Dat nieuwe leren wel, ik daag mezelf graag uit en maak niet voor niets elke dag een ander recept omdat ik zoveel mogelijk smaakcombinaties en technieken wil leren.  Maar ik ben helemaal geen fan van vernieuwende combinaties met eten. Denk nou niet dat ik een gecompliceerde eter ben. Totaal niet, ik probeer ook echt van alles. Het gaat er meer om dat ik van simpel houd en gerechten uit de traditionele Franse of Italiaanse keuken. Ik vind bijvoorbeeld het volgende: pindakaas eet je gewoon puur en daar ga je geen hagelslag overheen strooien of wanneer je toch losgaat op chips, waarom zou je dan zo een rare smaak kiezen: naturel of paprika is toch prima? Alle nootjes en salades met speciale smaakjes zijn niet aan mij besteed. Ik besefte me dat ik idiote fan ben van authentieke simpele recepten. Al die fratsen met dukkah en andere specerijmixen uit het midden-oosten ik heb er niets mee. Ik probeer het wel en vind het ook niet vies, maar ik heb liever een mooi gebraden kippetje of een lekker pastagerecht. En ja, Ottolenghi is geweldig, daar is geen speld tussen te krijgen (echt niet) maar doe mij maar een recept van Stephane Reynaud, Julia Child of Marcella Hazan.

naamloos-9454-2.jpg

Terugkomend op de meiraapjes, ik wilde dus perse ook iets vernieuwends doen en kocht dus meiraapjes. Nou maakte iedereen daar fijn een salade met appeltjes mee. Achteraf snap ik dus waarom! Maar ik zou wel eens een heel ander soort recept gaan maken. Je kunt meiraapjes bijvoorbeeld ook in de boter bakken. Een voorbeeld hiervan zag ik min of meer in een kookboek staan. Met honing en cider, ik dacht dat kan dus best lekker zijn. Maar ik had nooit 1 hap meiraap gegeten. Behalve een stukje rauw, wat smaakt naar een radijsjes maar dan minder scherp. Om dit hele fiasco eens kort samen te vatten (langer leed is natuurlijk ook niet nodig) het hele gerecht smaakte erg stallerig .. of het rook naar stal .. geen succes dus (een enorme understatement)! Wel goed om te weten, dat ik me gewoon moet bezighouden met Franse of Italiaanse klassiekers en niet een nieuw meiraapjes recept moet proberen te verzinnen.

Daarom vandaag een terrine recept! En niet gelijk afhaken. Het maken kost je niet meer dan 30 minuten (en denk zelfs korter, ik ben een beetje te secuur met de plakjes in de vorm leggen), daarna doen de oven en de koelkast het werk. Lekker een plukje sla er bij met mooie kruiden en een simpele vinaigrette. Beter uitpakken dan met een terrine kun je niet op een etentje, omdat het er toch wel zo enorm indrukwekkend uitziet! En ga er dan niet gelijk op zijn Nederlands bijvertellen dat je er bijna niets aan gedaan hebt he?…  Tenzij je natuurlijk anderen wilt overtuigen van deze kooktruc! Eetsmakelijk!

* Het recept is geïnspireerd op het terrine recept van Jonathan Karpathos & de foto’s zijn van het lunchcafe Spirit: “De Groene Passage”, Mariniersweg 9, 3011 NB Rotterdam.

En ik ben benieuwd met welke groenten jij voorlopig even niet meer kookt! 😉

8 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like