Ricotta gnudi – de lente is in aantocht…

We weten allemaal dat ondanks het fantastische voorjaarsachtige weer van afgelopen zondag, waar we stiekem allemaal op zaten te wachten, het nog geen lente is. Meteorologisch begint die op 1 maart en astrologisch gezien zelfs pas op 21 maart. Iedereen weet dat er tussen nu en 21 maart nog een elfstedentocht zou kunnen komen. Waar ik absoluut geen hoop op heb, want ik ben niet ontevreden met het wintertype van afgelopen jaren. Ben een beetje kouwelijk aangelegd en heb eerder minder positieve herinneringen aan schaatsen en flinke kou als zeer positieve (denk daarbij aan blaren, bevroren handen en verzwikte enkels).

Doe mij gewoon maar klimaat “Italië”, maar dan de zomers iets minder warm alstublieft. Aan de andere kant is 21 maart niet heel ver meer weg en dat betekend dat de lente in aantocht is. Geen handschoenen meer, sjaals in de kast, salades op het menu en tijd voor frisse jonge groenten in plaats van knollen en uien. Nog meer goed nieuws de plantjes gaan het weer langzaam doen.

Ricotta gnudi jamie oliver

Mijn tijm, salie en rozemarijn hebben de winter (bijna dan nog een maandje volhouden) overleefd en ik zie kleine puntjes nieuw groen opkomen. Mocht je je nog niet verdiept hebben in de kruidenplanten voor op je balkon, in de tuin of in een pot op je vensterbank – ga er dit voorjaar dan maar eens aan beginnen. Je hebt nu nog een maand om dat lekker uit te dokteren, er is niets gemakkelijker om een tijm of rozemarijn plant tehebben.

Het zijn taaie rakkers, ze overleven dus zo een winter als deze, en kunnen ondanks dat het eigenlijk mediterrane planten zijn wel tegen een stootje. En als je net zo als ik liefhebber bent van de Italiaanse keuken kun je er eigenlijk niet omheen. Rozemarijn is in de winkel altijd op als je het nodig hebt. Neem deze gnudi’s gemaakt van ricotta met boter salie jus maar eens. Straks als de plantjes weer een productie vers blad draaien loop je gewoon met je schaar naar buiten om de garnituur voor dit gerecht te regelen!

Deze gnudi’s zijn perfect voor dit soort weer, ze horen echt nog tot het comfortabele winterregiment maar zijn aan de andere kant niet te zwaar en zouden ook best nog in het voorjaar kunnen. Eigenlijk kunnen ze wat mij betreft altijd, ik zeg: ricotta en parmezaanse kaas. Dat kan niet fout! Het recept is van Jamie Oliver, heb er ook niet aan gesleuteld. Het is echt super lekker zoals het is!

Heb jij al kruidenplantjes op je balkon of in de tuin? en welke verse Homegrown kruiden gebruik jij het meeste?

Recept Ricotta Gnudi met boter saliejus

Ricotta gnudi jamie oliver

Dit recept heb ik overgenomen uit Jamie’s nieuwste kookboek Comfort food. Heb niet eens mijn best gedaan om er mijn eigen draai aan te geven, het is gewoon goed, heel goed zelfs, zoals het is. Het draaien van de ricotta balletjes kan wat moeilijkheden geven, maar een nachtje in de koelkast doet wonderen.

Ingrediënten (2 personen)

Voor de gnudi

500 gram ricotta (hoe beter de kwaliteit hoe gemakkelijker het rollen van de balletjes gaat)

50 gram parmezaanse kaas

1/2 bol nootmuskaat

fijn griesmeel/semolina om te bestuiven

Voor de saus

50 gram boter

20 blaadjes

verse salie

parmezaanse kaas naar smaak

citroensap naar smaak

Werkwijze

1. Begin een dag of avond van te voren. De gnudi moeten opstijven en uitdrogen. Een nacht in de koelkast zorgt daarvoor. Meng de ricotta , de parmezaanse kaas en rasp de nootmuskaat over dit mengsel. Klop alles door elkaar heen en draai er dan balletjes van. Dit kan een beetje moeizaam gaan, maak dan hompjes van ongeveer 3 cm groot, rol ze door het griesmeel. Leg ze op een bord waarop je voldoende griesmeel hebt gestrooid en wacht af tot de volgende dag.

2. De volgende dag ziet het er namelijk een stuk steviger uit. Je kunt nu de bolletjes nog een keertje rollen en je zult zien dat je hele mooie balletjes krijgt. Eventueel kun je ze weer even in de koelkast zetten.

3. Het is nu wel even snel werken, kortom iedereen aan tafel. Zet een pan op het vuur met ruim kokend water, voeg een flinke schep zout toe.

4. Bereid nu ook de boterjus voor. Doe de boter in een koekenpan. Zodra heet doe je de salie blaadjes er bij en bak ze. Haal deze er dan uit. Doe nu ook de gnudi in de pan, schut eerst het te veel aan griesmeel er af. Het is handig om niet alle balletjes in een keer te koken, bijvoorbeeld de helft of een kwart. Kook ze 2 minuten.

5. Schep de gnudi uit de pan gelijk in de boter, voeg ook een lepel kookvocht toe, werk heel snel, bak rondom, heel kort, en klaar ben je. Leg de gnudi op een bord, salie blaadjes er bij, sprenkel er wat citroensap over, besprenkel met de boterjus en bestrooi met nog een beetje parmezaanse kaas.

6. Herhaal dit voor de overige gnudi’s.

bereiden gnudi 10 minuten / wachten 1 nacht / bereiden 10 minuten 

Misschien vind je deze ook leuk…

homemade tortellini  Gnocchi met paprikasaus  lasagne rond

 Share on…

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like