Review kookboek: Homebaked & mini fruittaartjes
-
Post by Marianne Snel
De tweede post in mijn High tea special! Wat past er beter in een High tea special dan een flink dik bakboek? Daarom een review van het kookboek Homebaked. Iedere keer wanneer er een nieuw kookboek van Yvette van Boven uitkomt moet ik het gewoon hebben. Het begint een beetje verslavende vormen aan te nemen die boeken van Yvette. Ze zijn vrolijk, aanstekelijk en vooral niet kinderachtig. Ze geven je het gevoel dat dat jij alles wat er in staat met gemak kunt maken ook al is het iets wat ze vanaf scratch maakt. Eigenlijk probeert ze alles echt zelf te maken! Van gin tonic tot en met nutella alles maakt ze een keertje Homemade. Vandaar dat al haar kookboeken ook zo heten.
Ik heb een tijdje geprobeerd het boek niet te kopen, maar dat voelde nogal onwennig! Uiteindelijk heb ik het Homebaked boek toch maar voor mijn verjaardag gevraagd! Hieronder lees je meer over dit must have bakboek en heb ik een super leuk mini interview met de schrijfster en culiheld: Yvette van Boven. Je zou het bijna vergeten maar ik heb natuurlijk ook nog een heel erg lekker recept uit het boek gebakken: mini fruittaartjes met een wel heel lekkere karnemelk custard! Ik maakte er ook een heel leuk filmpje bij: The making of mini fruittaartjes
Het kookboek bestaat uit alleen maar recepten om te bakken, 369 pagina’s om precies te zijn! hartstikke dik dus. Dat heb je niet zomaar uitgebakt! Het is opgebouwd in thema’s: viennoiserie, brood, cake, bars & slices, cookies, pie, taarten, patisserie en natuurlijk hondenkoekjes (speciaal voor Yvette’s hondje Marie). Naast varianten op klassiekers staan er ook heel veel eigen creaties van Yvette in. Allemaal recepten die zij het liefste maakt. Homebaked bevat ook recepten voor glutenvrij of zonder suiker bakken.
Zoals ik al zei een flink boek, maar ja er is eigenlijk ook altijd wel iets te bakken. Volgens Yvette is het een rustgevende handeling, dat bakken en als het dan ook nog mooi uit de oven komt ben je niet alleen zelf gelukkig, maar ook de personen met wie je het deelt! Zoals koken dus hoort te zijn.
Naast de flinke hoeveelheid recepten is het Homebaked boek gevuld met prachtige sfeerfoto’s van Parijs, Frankrijk en Ierland. En natuurlijk heerlijke foto’s van al die taarten en koekjes allemaal gemaakt door Oof Verschuren. De leuke illustraties die Yvette zelf maakt, maken het boek helemaal compleet. Het bakboek begint overigens met een paar handige pagina’s met informatie over wat je allemaal nodig hebt om te beginnen met bakken, een aantal tips voor als het tijdens het bakken misgaat en wat handige basisbegrippen.
Zelf vind ik het geen heel moeilijk, maar ook geen heel gemakkelijk kookboek. Dat ligt natuurlijk een beetje aan je bakervaring. Niet dat dat uitmaakt, want Yvette loodst je heel goed door alle stappen heen – of er staan handige stap voor stap afbeeldingen bij. Maar het zijn geen twee vingers in je neus recepten. Niet dat ik daar naar op zoek ben, want twee-vinger-in-je-neus-recepten bedenken we zelf wel!
Yvette woont afwisselend in Amsterdam en in Parijs. Ze is freelance foodstylist, receptschrijver en culinair redacteur. En ze illustreert ook nog voor bedrijven, boeken en tijdschriften. Haar eerdere kookboeken Homemade, Homemade zomer en Homemade winter zijn vertaald naar het Engels, Frans en Duits en overladen met prijzen! Ik stelde 9 vragen aan Yvette over het Homebaked kookboek!
Dat idee heb ik altijd wel ergens in mijn achterhoofd gehad. Ik houd erg van bakken, dus ik had al wat dingen er over verzameld en opgeschreven!
Ik werk soms 2 jaar (niet elke dag, maar bijna wel) aan een boek. Ik doe alles zelf. Testen gaat zo tussen alles door. Dingen waar ik onzeker over ben laat ik door vrienden of door mensen bij de uitgeverij testen. Ook zijn bijna alle onderdelen van recepten ook opnieuw gestest omdat ik zo op een of andere manier opnieuw voor een ander recept heb gebruikt. Bijvoorbeeld voor een tijdschrift. Dan wordt het ook nog eens nagekookt of gebakken door testkoks.
Jawel! Het is allemaal wel leuk! Ik ben het nooit zat. Er is altijd weer iets nieuws om je over te verrassen.
Dat gaat vanzelf. Ik moet er per dag zo verschrikkelijk veel bedenken. Dat gaat per onderwerp. Bijvoorbeeld kip. Dan bedenk eerst: gebakken kip, gestoomde kip, kippendij, kippenpoot etc. Zo heb ik al een hoop uitgangspunten. Dan ga ik die ‘aankleden’. Dat gaat eigen altijd wel hoor. En veel lezen, veel bladeren, veel eten. Ik kan niet zeggen hoe het precies gaat, het gaat gewoon vanzelf.
Dat is een moeilijke vraag, alles wat ik het leukst vond uit de honderden recepten die niet in het boek zijn gekomen staan in het boek. Ik houd van ze allemaal. De vlaaien, daar ben ik blij mee. Ik houd erg van vlaai. Ik heb ook goede herinneringen aan alle vlaai die ik vroeger bij mijn Oma kreeg. Omdat we in Ierland woonden kwamen we daar was dus niet zo vaak. Misschien kan ik het me daarom ook zo goed herinneren, het was echt iets waar ik me op kon verheugen. Ze had er ook nooit 1 op de koffietafel staan, maar minstens 2 of 3, dan mocht ik kiezen!
Nee nooit.
Het went echt nooit.
Sandwiches met eiersalade, of met zachte ham
citroentaartjes (schelpjes met lopende lemoncurd erin)
butterfly cakes
victoria sponge cake
iets met chocolade
heel veel scones, met clotted cream en zelf gemaakte jam
Meringes! Met ongezoete slagroom en vers fruit
1. Weeg alles goed af
2. Doe wat er staat
3. Koop een oventhermometer en houd die in de gaten!
Hieronder vind je een van de recepten die ik uit het bakboek Homebaked maakte: mini fruittaartjes met karnemelk custard. Echt heel erg lekker. Het deeg van de bodempjes wilde bij mij niet helemaal meewerken, heb uiteindelijk het deeg gewoon in de vormpjes gedrukt, maar je ziet het! dat kan dus prima. Verder is de vulling: de karnemelk custard subliem. Maak gelijk maar wat meer, ook heerlijk met vers fruit zonder de bodempjes! Ook zonder fruit zo uit de pan is hij heerlijk! Ben je ook enthousiast over dit bakboek? Kijk dan op: Homebaked – Yvette van Boven
Hoe je de taartjes zo leuk maakt zie je in dit filmpje: The making of mini fruittaartjes
Benieuwd naar meer high tea specials? Kijk eens bij de mini asperges quiches en het leuke mini interview met Bloombites over eetbare bloemen!
Yvette voegt er nog aan toe dat je dit recept ook kunt maken met alleen amandelbloem of van rijstemeel, voor als je glutenvrij wilt bakken. Ik heb er mini taartjes van gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook een mooie grote maken, net zo mooi! kies wel voor een vorm met een losse bodem en mooie ribbeltjes aan de zijkant.
125 gram suiker
30 gram bloem
350 ml karnemelk
3 grote eieren
2 tl vanille extract
1 vanille stokje (open gesneden)
100 gram amandelmeel
100 gram bloem (plus extra voor het uitrollen)
50 gram witte basterdsuiker
100 gram boter
een paar druppels ijswater
snuf zeezout
Voor de topping
2 appels in dunne plakjes
12 aardbeien
6 takjes met rode bessen
12 verse muntblaadjes
eetbare bloemen: ik gebruikte Borage en Oost-Indische kers, let op! je kunt niet alle bloemen zomaar eten wil je meer weten lees dan mijn leuke interview met Bernadette van Bloombites: Mini asperge quiches & eetbare bloemen of kijk op www.bloombites.nl
1. Zet eerst een kopje koud water in de koelkast – dit heb je straks nodig voor het deeg.
2. Begin met het maken van de custard, deze moet 4 uur afkoelen. Je kunt hem ook gerust een dag eerder maken, gewoon goed in een luchtdichte pot bewaren. Meng de suiker met de bloem in een steelpan met dikke bodem.
3. Klop de eieren stevig. Doe dit met een mixer tot dat het schuim bleek wordt. Klop dan de karnemelk en het vanille extract er door en voeg samen met het vanille stokje toe aan het bloem/suikermengsel. Ik doe eerst een beetje en dan nog een beetje en dan alles, om klontjes te voorkomen.
4. Breng al kloppend aan de kook. Draai het vuur wanneer het kookt iets lager en roer tot een dikke custard. Klop constant voor 7 minuten lang, haal de custard van het vuur. Laat eerst op het aanrecht afkoelen en zet hem daarna in de koelkast.
5. Meng in de keukenmachine het zout met het amandelmeel, de bloem en basterdsuiker. Voeg de boter toe en pulseer tot dat je deeg krijgt wat er uit ziet als grof zand. Dit kan ook met de hand, maar werk wel snel. Voeg een paar druppels ijswater toe tot dat het je een samenhangend deeg krijgt. (wat dus aan elkaar klontert) Vorm tot een bal en leg tenminste een uur in de koelkast.
6. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet alvast de vormpjes in. Je kunt ook alvast de stukjes bakpapier uitknippen voor het blindbakken. Hoe je dit het snelste doet kun je in dit volgende filmpje zien:
7. Het deeg is niet gemakkelijk, het plakt heel snel overal aan vast. Ik vond dit het gemakkelijkste: verdeel je deeg in 6 stukjes. Rol stukje voor stukje een beetje uit. Leg in je vormpje en druk daarna tegen de zijkanten. Snijdt ze mooi bij. Ik zet ze allemaal op een bakplaat, dan kun je ze er in 1 keer in de oven en in 1 keer uit de oven halen.
8. Prik gaatjes in het deeg, leg de stukjes bakpapier er in en vul met bonen of keramische bakbonen. Zet ze voor 15-20 minuten in de oven. Haal de bonen uit de vormpjes en verwijder ook het bakpapier, bak nu nog een keer voor 10 minuten in de oven. Houd zelf je oven en de vormpjes in de gaten. De tijd die ik opgeef wijkt af van wat Yvette heeft genoteerd. Bij haar waren de vormpjes in 15 + 6 minuten klaar. Maar dat is per oven anders! Zijn ze mooi bruin en gaar dan zijn ze klaar!
9. Laat de bodempjes afkoelen, vul ze daarna met de custard en versier ze met het fruit en eventueel mooie eetbare bloemen. Hoe je dat doet zie je in dit filmpje wat ik er speciaal voor gemaakt heb! The making of mini fruittaartjes.
Bereiden custard: 40 minuten – Rusten: 4 uur
Bereiden deeg: 10 minuten – Rusten: 1 uur – Oven 20 + 10 minuten
Mooi vullen: 10 minuten
3 Comments