Pruimentaart met verse pruimen, pistache spijs en lavendel

We zitten nu midden in de pruimentijd! En ik weet nooit zo goed wat ik met die dingen moet! In de loop van de zomer liggen er steeds meer soorten in de winkel van mooie rode, tot paarse en gele varianten. En straks ook die heerlijke Rein Claude pruimen? Meestal eet ik ze gewoon zo… uit het vuistje. Na het internet eens lekker afgestruind te hebben voor een fijn pruimenrecept kwam ik … Ja precies, ik kwam dus helemaal niets tegen waarvan ik blij werd. Toen heb ik het maar zelf bedacht. 

Een best spannende onderneming. We hebben allemaal wel eens een pasta recept zelf verzonnen of een lekkere salade. Maar bij het creëren van een bakrecept komt toch de nodige spanning om de hoek. Bij een recept van je favoriete kok kan het al misgaan, laat staan als je zelf iets bedenkt.

Pruimentaart met verse pruimen / Fresh Plum Cake / Homecooking deptOver de pruimentijd

Nog even over de pruimentijd! Ik las het ergens en vond het zo een leuk verhaal! Tot in de pruimentijd, hoor je mensen toch wel eens zeggen?.. dat is dus nu! In juli en augustus wanneer de pruimen rijp zijn. Het gezegde betekent zoiets als: “ik zie je over een lange tijd”. Het is al eeuwen oud en stamt uit de een periode dat PC Hooft, ja van de straat en toneelschrijver, dichter en geschiedkundige uit de 16de eeuw, hipper dan hip was. Ja de 16de eeuw, zo oud al.

In de zomer woonde hij graag in het kasteel Muiderslot waar hij een clubje mensen uitnodigende om met hem de zomer door te brengen: schrijvers, dichters en geleerden. Het bleek een vaste club mensen te zijn. Het verhaal gaat dat deze mensen elkaar alleen in de zomer troffen en dus bij het afscheid zeiden: “tot in de pruimentijd”. Of het echt echt echt zo gegaan is weet niemand, maar het is een mooi verhaal! toch? Maar nu naar mijn bakrecept…

Verse pruimen / Fresh plums / Homecooking dept

Bak-vlieg-uren…

Ik moedig iedereen aan om op je gevoel te koken en de hele strakke maatvoeringen bij recepten wat los te laten en meer als een leidraad te gebruiken. Je leert namelijk het meeste van goed kijken en proeven. Maar wanneer we het over bakrecepten hebben mag je van mij best op dat gevoel bakken, de kans is dan echter groot dat het niet lukt wat je in je hoofd had.

Wanneer je net als ik wel wat vlieg-bak-uren er op hebt zitten kun je de stap best wel eens wagen. Dan moet je natuurlijk nog steeds niet teleurgesteld zijn als het niet lukt. Sterker, het is ook best wel eens goed wanneer het niet lukt. Ik heb het niet over anders-ga-je-naast-je-schoenen-lopen-achtig-principe, maar meer omdat je dan leert wat je volgende keer vooral niet weer moet doen!

Pruimentaart met verse pruimen / Fresh Plum Cake / Homecooking dept

Wanneer je flink wat bakrecepten hebt gemaakt leer je automatisch het een en ander uit je hoofd. Maar als je net als ik niet goed bent in getallen onthouden heb je daar niet zoveel aan, waar je wel veel aan hebt is dat je weet wanneer een deeg of beslag te droog of juist te nat is. Of wanneer het best nog wel 5 minuutjes langer in de oven kan. Dat werkt natuurlijk niet alleen met bakken zo, maar ook met alle andere gerechten en kooktechnieken die je onder de knie probeert te krijgen – en misschien wel voor alles in het leven! Dat je vooral leert door dingen net iets anders te doen dan normaal.

pruimentaart met verse pruimen / Homecooking dept

Tip om zelf jouw eigen recept te creëren

Ben er je er nog niet aan toe om zelf iets te verzinnen? Kook dan zoveel mogelijk verschillende recepten en je zult vanzelf denken: he dit heb ik ook daar en daar gezien. Of vorige keer toen ik dit deed ging het helemaal mis – ik wijk even lekker van het recept af en doe wat ik denk dat goed is! Dan ben je natuurlijk ook lekker zelf aan het koken. Het verzinnen van iets nieuws is overigens een hele opgave en omdat alles al een keer is gedaan denk ik niet dat er veel nieuwe gerechten bestaan. Maar waarom zou je, maak gewoon jouw lievelingsrecept zo goed mogelijk en met lekker veel liefde en wanneer het thuisfront oprecht blij is, dan weet je zeker dat je best kunt koken!

Pruimentaart met verse pruimen / Fresh Plum Cake / Homecooking dept

De geniale pruimentaart…

Deze pruimentaart vergaar ik onder het kopje geniaal. Per ongeluk natuurlijk, want ik maakte hem voor de eerste keer. Omdat de pruimen in de oven een licht zure toon behouden maar wel een intense smaak krijgen bedacht ik een zoete bodem van pistache/amandelspijs. Ik wilde dit al een tijdje doen, maar wist niet met welk soort fruit. Nou met pruimen dus, het zoete en het zure combineert geweldig waardoor je een gebak krijgt wat niet mierzoet is en waarvan je graag nog een paar stukjes wilt eten. Wacht vooral niet te lang met het maken, want voordat je het weet is de zomer voor bij en daarmee ook de pruimentijd.

pruimentaart met verse pruimen / fresh plum cake / Homecooking dept (in dutch)

Recept voor pruimentaart met verse pruimen

Pruimentaart met verse pruimen, pistache spijs en lavendel

Kooktijd 1 uur, 30 minuten

1 uur, 30 minuten

Categorie: Zoet

Pruimentaart met verse pruimen / Fresh Plum Cake / Homecooking dept

Ingrediënten

 • 150 gram fijne kristalsuiker
 • 100 gram boter
 • 1 ei
 • 200 gram patentbloem
 • Voor de pistache/amandel spijs
 • 130 gram amandelen
 • flinke hand pistache nootjes
 • 130 gram fijne kristalsuiker
 • 1 ei
 • Voor de vulling
 • 1 bakje met verse rode pruimen, ongeveer 10-12 stuks
 • 1 eetl suiker
 • 1,5 eetl gedroogde lavendelbloemetjes
 • 1 eetl pistache nootjes fijngehakt

Instructies

 1. Maak eerst het deeg voor de bodem. Ik maak dit soort deeg altijd in een keukenmachine, maar je kunt het ook met een mixer of zelfs met de hand maken. In een keukenmachine gaat het gewoon sneller! Doe de boter samen met de suiker en de bloem in de keukenmachine en druk op de pulseer knop. Herhaal dit totdat er een zanderig deeg ontstaat. Voeg een mespuntje zout en het ei toe. Druk opnieuw op de pulseerknop tot dat het deeg door je keukenmachine heen bonkt. Haal het deeg uit de keukenmachine, kneed tot een bal en druk deze plat tot een mooie ronde schijf. Wikkel er plasticfolie omheen en laat ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten.
 2. Vet ondertussen de taartvorm in. Voor dit soort taarten gebruik ik het liefste een vorm met een losse bodem, omdat je daar het mooiste de taart uit kunt drukken. Maar met een springvorm of een vlaaivorm lukt het ook. Deze vorm was 20cm.
 3. Maak de pistache/amandelspijs. Doe in een kleine keukenmachine alle ingrediënten behalve het ei. Maal alle ingrediënten samen fijn en voeg daarna het ei toe, zet de keukenmachine weer aan en maal fijn tot dat alles mooi gemengd is en je een spijs overhoud. Zet tot gebruik weg.
 4. Was de pruimen. En snijdt sommigen door de helft en anderen in kwarten. Zodat je ze straks mooi op je taart kunt leggen.
 5. Verwarm de oven vast voor op 180 graden.
 6. Wanneer het deeg een half uur heeft gerust rol je het deeg uit. Doe dit bijvoorbeeld op bakpapier. En gebruik wat extra bloem om het deeg uit te rollen. Rol een mooie cirkel die aan weerskanten groter is dan je vorm. Keer het bakpapier om en leg op deze manier het deeg in je vorm. Het is echt enorm plakkerig deeg, dus geen paniek als je deeg niet in zijn geheel in de vorm terecht komt. Het voordeel dat het zo plakt is dat je de stukjes die missen er gewoon in kunt drukken zonder dat je dat straks ziet. Snijdt de randjes mooi bij en prik gaatjes met een vork in de bodem.
 7. Bak nu eerst de bodem blind. Dit doe je door de bakvorm te vullen met bakbonen. Je kunt er ook rijst voor gebruiken (ongekookte natuurlijk). Bekleed eerst de bakvorm met bakpapier en giet er daarna de bonen in. Zet in de oven en bak de bodem nu voor 20 minuten. Het is zoals altijd met een oven even zelf inschatten. Is je bodem na 20 minuten nog heel bleek, dan laat je de bodem nog 5 minuten staan.
 8. Haal de bonen er uit, samen met het papier en bak nu nog een keer voor 10 minuten.
 9. De bodem is nu klaar. Doe de pistache spijs in de bodem en smeer deze met de bolle kant van een lepel mooi egaal glad. Leg hier de pruimen op. Je kunt op de foto's een beetje afkijken hoe ik dat heb gedaan. Bestrooi daarna met de suiker en zet nu nog een keer voor 25-30 minuten in de oven. Je wilt mooie zachte pruimen en een goudbruine korst.
 10. Laat de taart afkoelen voordat je hem serveert. Bestrooi met wat pistache kruimels en met de lavendelbloemetjes.

Misschien vind je deze ook leuk

perzik cake / Homecooking dept   Gateau basque rond   frambozen clafoutis rond

Deel dit blog, dit recept of deze foto’s op

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like