Pruimentaart met verse pruimen, pistache spijs en lavendel

Snel naar recept

We zitten nu midden in de pruimentijd! En ik weet nooit zo goed wat ik met die dingen moet! In de loop van de zomer liggen er steeds meer soorten in de winkel van mooie rode, tot paarse en gele varianten. En straks ook die heerlijke Rein Claude pruimen? Meestal eet ik ze gewoon zo… uit het vuistje. Na het internet eens lekker afgestruind te hebben voor een fijn pruimenrecept kwam ik … Ja precies, ik kwam dus helemaal niets tegen waarvan ik blij werd. Toen heb ik het maar zelf bedacht. 

Een best spannende onderneming. We hebben allemaal wel eens een pasta recept zelf verzonnen of een lekkere salade. Maar bij het creëren van een bakrecept komt toch de nodige spanning om de hoek. Bij een recept van je favoriete kok kan het al misgaan, laat staan als je zelf iets bedenkt.

Pruimentaart met verse pruimen / Fresh Plum Cake / Homecooking deptOver de pruimentijd

Nog even over de pruimentijd! Ik las het ergens en vond het zo een leuk verhaal! Tot in de pruimentijd, hoor je mensen toch wel eens zeggen?.. dat is dus nu! In juli en augustus wanneer de pruimen rijp zijn. Het gezegde betekent zoiets als: “ik zie je over een lange tijd”. Het is al eeuwen oud en stamt uit de een periode dat PC Hooft, ja van de straat en toneelschrijver, dichter en geschiedkundige uit de 16de eeuw, hipper dan hip was. Ja de 16de eeuw, zo oud al.

In de zomer woonde hij graag in het kasteel Muiderslot waar hij een clubje mensen uitnodigende om met hem de zomer door te brengen: schrijvers, dichters en geleerden. Het bleek een vaste club mensen te zijn. Het verhaal gaat dat deze mensen elkaar alleen in de zomer troffen en dus bij het afscheid zeiden: “tot in de pruimentijd”. Of het echt echt echt zo gegaan is weet niemand, maar het is een mooi verhaal! toch? Maar nu naar mijn bakrecept…

Verse pruimen / Fresh plums / Homecooking dept

Bak-vlieg-uren…

Ik moedig iedereen aan om op je gevoel te koken en de hele strakke maatvoeringen bij recepten wat los te laten en meer als een leidraad te gebruiken. Je leert namelijk het meeste van goed kijken en proeven. Maar wanneer we het over bakrecepten hebben mag je van mij best op dat gevoel bakken, de kans is dan echter groot dat het niet lukt wat je in je hoofd had.

Wanneer je net als ik wel wat vlieg-bak-uren er op hebt zitten kun je de stap best wel eens wagen. Dan moet je natuurlijk nog steeds niet teleurgesteld zijn als het niet lukt. Sterker, het is ook best wel eens goed wanneer het niet lukt. Ik heb het niet over anders-ga-je-naast-je-schoenen-lopen-achtig-principe, maar meer omdat je dan leert wat je volgende keer vooral niet weer moet doen!

Pruimentaart met verse pruimen / Fresh Plum Cake / Homecooking dept

Wanneer je flink wat bakrecepten hebt gemaakt leer je automatisch het een en ander uit je hoofd. Maar als je net als ik niet goed bent in getallen onthouden heb je daar niet zoveel aan, waar je wel veel aan hebt is dat je weet wanneer een deeg of beslag te droog of juist te nat is. Of wanneer het best nog wel 5 minuutjes langer in de oven kan. Dat werkt natuurlijk niet alleen met bakken zo, maar ook met alle andere gerechten en kooktechnieken die je onder de knie probeert te krijgen – en misschien wel voor alles in het leven! Dat je vooral leert door dingen net iets anders te doen dan normaal.

pruimentaart met verse pruimen / Homecooking dept

Tip om zelf jouw eigen recept te creëren

Ben er je er nog niet aan toe om zelf iets te verzinnen? Kook dan zoveel mogelijk verschillende recepten en je zult vanzelf denken: he dit heb ik ook daar en daar gezien. Of vorige keer toen ik dit deed ging het helemaal mis – ik wijk even lekker van het recept af en doe wat ik denk dat goed is! Dan ben je natuurlijk ook lekker zelf aan het koken. Het verzinnen van iets nieuws is overigens een hele opgave en omdat alles al een keer is gedaan denk ik niet dat er veel nieuwe gerechten bestaan. Maar waarom zou je, maak gewoon jouw lievelingsrecept zo goed mogelijk en met lekker veel liefde en wanneer het thuisfront oprecht blij is, dan weet je zeker dat je best kunt koken!

Pruimentaart met verse pruimen / Fresh Plum Cake / Homecooking dept

De geniale pruimentaart…

Deze pruimentaart vergaar ik onder het kopje geniaal. Per ongeluk natuurlijk, want ik maakte hem voor de eerste keer. Omdat de pruimen in de oven een licht zure toon behouden maar wel een intense smaak krijgen bedacht ik een zoete bodem van pistache/amandelspijs. Ik wilde dit al een tijdje doen, maar wist niet met welk soort fruit. Nou met pruimen dus, het zoete en het zure combineert geweldig waardoor je een gebak krijgt wat niet mierzoet is en waarvan je graag nog een paar stukjes wilt eten. Wacht vooral niet te lang met het maken, want voordat je het weet is de zomer voor bij en daarmee ook de pruimentijd.

pruimentaart met verse pruimen / fresh plum cake / Homecooking dept (in dutch)

Recept voor pruimentaart met verse pruimen

Misschien vind je deze ook leuk

perzik cake / Homecooking dept   Gateau basque rond   frambozen clafoutis rond

Deel dit blog, dit recept of deze foto’s op

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like