Hoe je met deze perzik cake zo weer lef in de keuken hebt!

Snel naar recept

Is dit eigenlijk wel mijn ding, dat koken? Alles wat ik deze week kookte ging mis! Een aaneenschakeling van mislukkingen. Van een 2x-10-minuten-gekneed-homemade-brood tot een Italiaanse panzanella salade die niet fotografeerbaar was. En van alles er tussenin! Niets om over te schrijven. Behalve dit.  Je herkent het volgende vast: het recept lijkt in geen geval op de foto en nog erger het smaakt nergens naar, het rijst niet, wordt niet gaar, valt uit elkaar… Je kunt het rijtje zelf wel verder aanvullen.

Na een paar van dat soort mislukkingen is je zelfvertrouwen in de keuken een stuk minder! Misschien loop je nu met een meter om de oven heen, sla je al een tijdje de bakrecepten over of koop je verse pasta bij de traiteur omdat het 1 keer zo enorm mislukte? De oplossing: je zelfvertrouwen in de keuken weer een flinke boost geven!

Perzik cake / Homecooking dept

Boost je zelfvertrouwen!

Met zelfvertrouwen durf je recepten te maken van een paar bladzijden lang, een nieuwe techniek, die een paar uur duren of met vreemde ingrediënten. Je gaat de uitdaging gewoon aan. Of je nou al jaren in de keuken staat of net bent begonnen ook jij hebt vast wel eens een kookdag waarbij niets lukt zoals je zou willen!

In geen enkel interview met een topkok of kookboekschrijver wordt er over gesproken. Maar ook bij hen lukt er wel eens iets niet. Dat is natuurlijk minder leuk om te vertellen. Tot dat je zo een kookweekje hebt zoals ik had, dan is het juist fijn om te lezen dat je niet de enige bent die denkt dat zijn kooktalent geheel verdwenen is!

perzik cake / Homecooking dept

En leer je niet het meeste van alles was fout gaat? Wanneer alles briljant verloopt krijg je even heel veel zelfvertrouwen in de keuken, maar dat wordt heel gewoon! Zonder dalen geen pieken zeggen ze toch? Omdat jij heus weer een keer een nieuw recept wilt proberen, zal het mislukken waarschijnlijk ook nog wel een keer voorkomen. Ik heb wat tips verzameld zodat je na een mislukt recept super snel weer genoeg lef in de keuken hebt!

Perzik cake / Homecooking dept

Maak 1 van je toprecepten & deel het…

Uhm ja ik heb wel even zitten mokken, een beetje te lang ook en dacht ook nog: dit komt nooit meer goed! Maar na mijn zoveelste kopje thee besloot ik een cake te bakken die ik al heel vaak had gemaakt. Dat is dus serieus een fijne tip! Maak iets uit jouw eigen recepten toplijstje. Een recept wat je vaak hebt gemaakt en altijd lukt. Of mijn onderstaande recept, de perzik cake, daarover lees je verderop.

Nog beter is het om je gerecht dan ook nog te delen met je collega’s of misschien de buurvrouw? Een zelfgebakken cake kan echt niemand weerstaan (ook niet de-lijnende-collega-tegenover-je..) en omdat het natuurlijk goed lukt krijg je complimenten, precies wat je nu even nodig hebt!

perzik cake / Homecooking dept

Pak een kookboek uit de kast waaruit je vaker hebt gekookt!

Kook, wanneer je ondanks alle teleurstellingen toch nog een beetje avontuur in je hebt, iets uit een kookboek waaruit je al vaker hebt gekookt. En wat keer op keer lukte. Mijn favorieten zijn de kookboeken van Bill Granger en Janneke Philippi. De meeste kookboekschrijvers willen echt dat alles lukt en testen alle recepten uitvoerig. Toch liggen bepaalde recepten en kookboekschrijvers je beter dan de andere. Ik en Nigella, dat werkt bijvoorbeeld niet. 

Perzik cake / Homecooking dept

Maak het mislukte recept opnieuw

Wil je iets leren van wat er mis is gegaan? Vraag jezelf dan even eerlijk of het echt aan het recept lag of dat je stiekem een aantal ingrediënten hebt vervangen. Heb je precies gedaan wat er in het recept stond? Maak bijvoorbeeld het recept express nog een keer, met exact de aangegeven ingrediënten en verhoudingen. Lukt het nu nog niet? Dan ligt het dus niet aan jou. Ga op zoek naar een nieuw recept van hetzelfde gerecht en vind zo jouw favoriete receptschrijver.

perzik cake / Homecooking dept

Lees goed, neem niet te veel hooi op je vork & gun jezelf de tijd!

Wanneer je weer zin hebt om te gaan koken is de volgende tip een hele handige! Het zorgt er waarschijnlijk voor dat je teleurstellingen wat minder groot zijn. De tip is van kookboek schrijfster & grand dame van de Franse keuken Julia Child. In haar voorwoord van de Kunst van het Koken schrijft ze dat ze merkt dat veel van haar kookleerlingen heel enthousiast begonnen zonder het recept eerst goed te hebben gelezen. Halverwege  werden ze dan verrast door onbekende ingrediënten of technieken.  

Julia Child adviseert met klem om eerst alles goed door te lezen, recepten zijn namelijk vaak in een soort steno opgeschreven en bulken van informatie. Oja en visualiseer hoe je het gaat maken. Om je kookkennis te verbreden adviseert Julia om het recept te vergelijke met die van een andere kok. Lees verder goed, voer uit wat er staat, neem niet te veel hooi op je vork en gun jezelf de tijd.  

Bron: De kunst van het koken – Julia Child

perzik cake / Homecooking dept

Ga vooral weer aan de slag!

Het onderstaande recept kun je met een gerust hart proberen, het is een variant op een cake uit mijn favoriete desserts van Janneke Philippi. En lukt altijd, met elk soort fruit. Je kunt mij hierin compleet vertrouwen omdat het mijn comeback  “ik-heb-mijn-zelfvertrouwen-weer-terug-recept is!” Ik ga je natuurlijk niet nog verder demotiveren met mislukte baksels. Hartstikke handig dus om deze perzik cake aan jouw toppers toe te voegen. Voor als je nog een keer door een dagje/weekje mislukkingen heen moet!

Hieronder vind je het recept voor de perzik cake

perzik cake / Homecooking dept

5 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like