Wortel, pompoen en pastinaak recept, geroosterde groenten stamppot

Snel naar recept

Aan het einde van het jaar zie je niets anders dan lijstjes en toppers van 2015 voorbij komen. Misschien zelfs wel bloopers en wanneer je genoeg kleine dramatiek hebt meegemaakt kun je daar ook nog een lijstje van maken, zeker wanneer het achteraf allemaal toch best wel mee viel. Van echt vervelende zaken valt natuurlijk geen lijstje te maken, alhoewel je zult zien dat het de nieuwsprogramma’s toch aardig lukt. Nou ga ik helemaal geen lijstje schrijven, of mijn top 10 recepten met je delen, je gaat maar lekker zelf neuzen! daar komt vast wat anders uit dan ik voor je had bedacht! Maar 2015 was voor mij toch wel het jaar van de geroosterde groenten.

pastinaak recept / geroosterde groenten stamppot / Homecooking depIk en mijn oven zijn altijd bijzonder goede maatjes geweest, eigenlijk vooral om taartjes, koekjes of quiches in te bakken. Of voor een etentje een kip of ander gebraad. Of mooi krokant kaaslaagje, broodafbakken of pizza’s te maken. Ik moet toegeven, ik ben enorm gek op dat ding en vind het onbegrijpelijk dat mensen kunnen leven zonder oven. Hoe maak je dan pizza? Een cake en de bodempjes van je quiche? Of overheerlijke gegrilde groenten…

Die groenten ontdekte ik per ongeluk dit jaar. Bij het maken van een salade recept met bospeentjes. Zonder die ontdekking hadden we dit jaar nooit zoveel bospeentjes gegeten… of pastinaak… of pompoen. Het maakt werkelijk niet uit wat je er in de braadslede legt, maar met een beetje olijfolie, wat kruiden en een klontje boter wordt bijna alles lekkerder. Dat komt natuurlijk omdat de natuurlijke suikers in de groenten tijdens het langzaam verhitten naar boven komen en de smaken geïntensiveerd worden maar wel lekker zacht blijven. Even geduld heb je wel nodig, zeg 45 minuten maar ik heb het er graag voor over!

pastinaak recept / geroosterde groenten stamppot / Homecooking depIk moet ook eerlijk toegeven dat ik niet van de knapperige groenten ben. Vroeger al niet, ik noemde dat ook “piepgroenten” wanneer mijn moeder een soep had gemaakt met prei bijvoorbeeld. Dat kan dan zo piepen tussen je tanden. Van dat gepiep in je mond daar houd ik niet van. Denk nou niet gelijk dat ik alles doodkook, welnee dat is ook weer smerig! Bij mij kun je ook nog steeds de spinazieblaadjes herkennen wanneer ik ze roerbak en krijg je geen doorgekookte smurrie op je bord. (oei, moet gelijk even terugdenken aan andijvie van oma) Gewoon gaar dus, zonder gepiep! Met een uitzondering voor salades, maar dan wel graag flinterdun gesneden.

pastinaak recept / geroosterde groenten stamppot / Homecooking depGoed probeer zelf maar eens wat: worteltjes, pastinaak, pompoen, natuurlijk met paprika’s of tomaatjes, prei, uien. Alles kan dus. De tijd in de oven hangt af van hoe dik de groenten zijn. Pastinaken zijn vaak wat dikker dan bospeentjes en snijd ik in kwarten. Pompoen, pastinaak en worteltjes doen het goed in 30-45 minuten op 220 graden. Tomaatjes vinden gehalveerd 60 minuutjes op 150 graden wel fijn (met een beetje balsamico) en uitjes en preien zijn zo gepiept. Plakken venkel zijn ook verrukkelijk uit de oven. Zoals ik al zei probeer gewoon zelf eens wat.

En wanneer je helemaal geen zin hebt om te experimenteren, ja waarom zou je eigenlijk? Maak dan eens deze stamppot. Die je ook gerust kunt uitserveren bij een leuk bistro achtig etentje. Het is gemaakt van een romige aardappelpuree, fris gemaakt met mascarpone en gemengd met geroosterde in stukjes gesneden pastinaak, pompoen en wortels. Heel lekker met walnoten en wat verse tijm. En wanneer je geen zin in vegetarisch hebt dan bak je in de oven gelijk wat pancetta die je in stukjes boven de stamppot kunt brokkelen. Hè! Dat klinkt beiden toch wel weer heel erg goed!

pastinaak recept / geroosterde groenten stamppot / Homecooking dep

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like