Een keer in de twee weken plaats ik 3 gerechten op dit blog. Samen vormen ze 1 menu. Deze week is het menu Frans georiënteerd. Op maandag blog ik een voorgerecht, op dinsdag volgt het hoofdgerecht en op woensdag het toetje! Deze week heb ik voor Frans gekozen omdat ik heel erg graag deze mini prei tarte tatins wilde maken, ze stonden al een tijdje op mijn bucketlist van recepten die ik wil uitproberen. Het recept waar het idee vandaan komt is eigenlijk een grote variant, welke ook heel lekker is, maar voor een etentje zien de eenpersoons taartjes er net even feestelijker uit. De grote variant is gemakkelijker om te maken, omdat alle bereiding in 1 pan of tarte tatin vorm wordt gemaakt. Bij de mini’s moet je daar wat handiger mee omgaan, want je kunt die mini pannetjes niet op het vuur zetten. Maar de tips & tricks vind je hieronder.
Prei was al een zeer favoriete groente bij de Romeinen, keizer Nero kreeg zelfs de bijnaam “Porrophagus” wat preivreter betekent. Hij dacht dat prei goed was voor zijn stem en dat hij er een stuk beter van ging zingen. Dat is natuurlijk nooit bewezen, bij mij werkt dat in ieder geval niet! Maar prei bevat uitermate veel voedingsstoffen en zit vol vitaminen. Het meest bevat een prei vitamine A, maar hij herbergt ook vitamine C en foliumzuur. Dus dat is vast mooi meegenomen. In Nederland wordt prei het hele jaar verbouwd. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende rassen prei; sommige kunnen beter tegen de kou; deze worden in de wintermaanden gekweekt. De winterprei is dik en stevig met een grijsgroene tot blauwgroene kleur. Zomer en herfst prei is lang en dun en heeft een gele tot lichtgroene kleur. Overigens is groter niet altijd beter, kijk dus uit naar kleinere preitjes die zijn namelijk het malst.
Probeer prei te kopen waar de wortels nog aanzitten, dat houdt hem namelijk vers. Maar dat is geen gemakkelijke opgave! De bladeren moeten donkergroen en stevig zijn, de stengels sterk en wit. Gebruik nooit een prei die aan het uitlopen is, die heeft zijn zoete smaak verloren en is taai van binnen. Ga dus op zoek naar kleinere preitjes. Tussen de bladeren zit heel vaak zand. Om ze schoon te maken vul ik de gootsteen met koud water. Ik duw de prei met de bladkant naar onderen in het water en rommel er wat aan totdat het vuil loskomt. Je kunt de prei ook eerst overlangs insnijden en dan het zand er tussenuit spoelen of in ringetjes snijden en dan het zand er uit spoelen. Ik vind dat altijd nogal een nat geheel worden, dus ik houd het bij de eerste methode. Bij dit gerecht kun je de ringetjes methode ook niet gebruiken de prei moet in hele stukjes worden gestoofd, de ringetjes moeten juist aan elkaar blijven zitten.
Voor dit recept heb je aardig wat prei nodig. Denk nou niet ik doe het met wat minder. Ik heb dat ook zo vaak gedacht, dan stond ik bij de groenteboer en dacht ik: ECHT heb ik 6 preien nodig? 4 is toch ook genoeg? Achteraf heb ik dan altijd te weinig stukjes om een mooie gevulde tarte tatin te maken! Je hebt gewoon veel stukjes nodig omdat de prei slinkt. Nadat je de prei in stukjes hebt gesneden van ongeveer 1,5 cm hoog, stoof je ze in een pan. Je maakt ondertussen een karamelmengsel – de stukjes zet je over in kleine vormpjes en je giet het karamelmengsel er overheen. Tot zover niets aan de hand. Ook het bladerdeeg er op leggen gaat prima – in de oven, en nu komt het – ik heb altijd problemen met het omkeren van een tarte tatin! Maar heb er iets op gevonden. Voor de kleintjes is het allemaal niet zo lastig, no worries! Een kleiner bakje is gemakkelijker om te draaien dan een grote hete vorm! Voor iedereen die zich waagt aan een grote, ik heb de volgende techniek ontwikkeld! en iedereen die een betere heeft – ik houd me aanbevolen!
Eerst leg ik een theedoek neer. De hete vorm (ik gebruik een de buyer tarte tatin vorm die je ook op het fornuis kan zetten) zet ik op de theedoek. Ik leg er een siliconen mat overheen, daarop leg ik een broodplank. Dan draai ik met behulp van de theedoek (die gebruik ik omdat die vorm loeiheet is) het boeltje om. De siliconen mat zorgt er voor dat als er iets naast druipt – en dat gebeurd.. je niet je snijplank en alles gelijk moet schoonmaken. Voor mij werkt het! Nogmaals de kleintjes draai je zo hopla om! Wacht overigens een paar minuten met omdraaien dan kan het karamelmengsel een beetje stollen.
Het recept voor mini prei tarte tatin
Ingrediënten (voor 4 personen)
12 preien
50 + 60 gram boter
6 eetl fijne kristalsuiker
2 rollen bladerdeeg
100 gram verse geitenkaas
veldsla voor garneren
paar takjes tijm + extra om mee te garneren
olijfolie, zout en peper om de sla mee aan te maken
mini vormpjes van ongeveer 10 cm – licht ingevet met boter
Werkwijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Verwijder de buitenste bladerden van de prei en spoel de prei schoon. Zijn de prei in stukken van elke keer 1,5 cm. Zorg dat de ringen aan elkaar blijven zitten.
3. Smelt in een koekenpan 50 gram boter en 2 eetlepels water. Wanneer je een grote maakt moet de pan in de oven kunnen. Of gebruik een tarte tatin vorm. Zet de stukken prei rechtop in de pan dicht tegen elkaar aan en stoof ze in 3-4 minuten op half hoog vuur gaar.
4. Smelt ondertussen in een steelpannetje de rest van de boter met de suiker en laat deze iets karamelliseren.
5. Haal de stukjes prei voorzichtig uit de pan en zet ze in de vormpjes. (wanneer je een grote maakt laat je de stukjes prei in de vorm staan en giet daar het karamelmengsel over – haal de vorm van het vuur.) Zorg dat elk vormpje mooi gevuld is en alle prei stukjes dicht tegen elkaar aanstaan. Je hebt nog wel ruimte nodig om het bladerdeeg er tussen te stoppen. Houd daar rekening mee. Giet het karamelmengsel over de prei zodat het er een beetje tussendoor loopt.
6. Steek uit de twee rollen bladerdeeg ruime cirkels die iets groter zijn dan de bakjes. Bedek elk vormpje met een cirkel en duw het deeg aan de zijkanten om de prei stukjes heen. Prik er met een mes wat gaatjes in zodat stoom kan ontsnappen.
7. Zet de vormpjes 25 minuten in de oven (ik zet ze altijd eerst op een klein bakblik en daarna in de oven, dan kun je zet gemakkelijk in en uit de oven halen). Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin gekleurd zijn.
8. Haal de taartjes uit de oven en laat een minuutje koelen, draai ze dan in 1 beweging op de bordjes (maak je een grote, kijk dan even naar de methode die ik hier boven heb beschreven of misschien laten andere lezers een fijne tip achter in de comments)
9. Maak de sla aan met een beetje olie, zout en peper. Je kunt deze er op of er naast leggen. Rits de blaadjes van de takjes tijm af en strooi over de taartjes. Verkruimel er stukjes geitenkaas over. Leg het takje tijm op de taartjes.
Bereiden 25 minuten / Oven 25 minuten
4 Comments