Mini meringues met frambozen-munt-crème

Het is bijna moederdag en misschien weet je nog geen leuk cadeautje voor je moeder. En heb je eigenlijk ook geen zin om op pad te gaan en rond te dwalen tussen de parfumerie en de boekwinkel. Moeders zijn gek op homemade! En ik zelf overigens ook. Maak deze super leuke mini meringues met frambozen-munt-crème! Het is heel leuk om te doen, leuk om te geven en nog lekkerder om ze te eten!

Het ziet er allemaal best ingewikkeld uit, maar geloof mij dat is het dus niet. En met dit recept kan het gewoon echt niet mislukken! Ik heb nu 4 keer de toefjes gemaakt, 4 keer kwamen ze keurig uit de oven. Maar houd je wel precies aan de hoeveelheden en scheidt de eieren goed. Een vriendin van mij wilde ze ook een keer maken en dacht dat een beetje eigeel geen kwaad kon. Resultaat met geen mogelijkheid waren er toefjes van te maken. Dus zorg voor een vetvrije rvs kom en scheidt die eieren goed.

Je kunt ze heel leuk inpakken zoals je ook bonbonnetjes inpakt of in een doorzichtig folie pakken? Nouja je bent zelf vast creatief genoeg om iets leuks te bedenken. Wanneer je ze niet gelijk cadeau geeft of zelf opeet wacht dan met het smeren van de botercrème, anders worden de meringue kisses namelijk zacht. De meringues zelf blijven 2 dagen goed in een luchtdichte doos. Het is ook heel leuk om ze te maken voor een high tea,  of voor na een leuk etentje voor bij de koffie. In een mooi kommetje met frambozen zoals ik op de foto’s heb gedaan. Op de crème kun je overigens zelf ook nog heel veel creativiteit loslaten, bijvoorbeeld fijngemalen pistache nootjes toevoegen of chocolade stukjes?

Meringue kisses / homecooking dept

Wil je ook van die leuke streepjes op je meringue kisses? Zet dan met kleurstof op elk kwart van je spuitzak een lijn van onder naar boven (vanaf het spuitgedeelte tot bovenaan de spuitzak). Er komen vanzelf gekleurde toefjes uit. Wanhoop niet als de eerste drie nog wit zijn, bij de volgende toefjes komen ze er echt mooi gekleurd uit. Wil je iets minder kleur en meer wit, maak dan maar 2 strepen in plaats van 4.

De kleurstof koop ik bij een kookwinkel, voor deze schuimpjes heb ik roze gebruikt en 3 streepjes. Roer geen grote hoeveelheden chocolade, of gekleurde sap door je schuim. Het wordt dan opnieuw vet, door de vetstoffen die de meeste ingrediënten bevatten, kijk dat eerst even goed na (een theelepeltje likeur gaat bijvoorbeeld wel). Je schuim blijft niet stijf genoeg om toefjes te maken. Je kunt dan wel bergjes maken en die gewoon in de oven zetten. Is ook leuk!

Voor het opspuiten gebruik ik een breed spuitmondje en maak een toefje, dus geen gedraai met de spuitzak of met het schuim. Gewoon aan de bovenkant van de spuitzak drukken. Zoals je een klein toefje slagroom spuit. Moeilijker wordt het niet. En ze zijn ook zo gemaakt, de oven doet de rest van het werk.

Meringue kisses / homecooking dept

Sinds dat ik dit recept heb ontdekt ben ik dus zelf een enorme fan van het maken van meringues en heb ik meer recepten op dit blog staan, benieuwd? (wie weet wordt jij namelijk zelf ook echte meringue fan!) kijk voor de recepten op de volgende linkjes:

mini meringues

meringue taartjes

Het recept voor meringue kisses & frambozen-munt-crème

Meringue kisses / homecooking dept

Ingrediënten

Voor de meringue kisses

2 eiwitten

1/2 tl witte wijn azijn

110 gram fijn kristalsuiker

1/4 tl likeur of smaakstof essence (bijvoorbeeld crème de cassis) kleurstof

Voor de frambozen-munt-crème

125 gram boter

75 gram poedersuiker

2 takjes munt, de blaadjes fijngesneden

een handje frambozen, klein gesneden (als je ze zoals ik heb gedaan

Werkwijze

1. Maak eerst de meringue kisses. Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe de eiwitten in een metalen kom (die vetvrij is, maak hem eventueel extra vetvrij met een citroen of citroensap op keukenpapier – let op geen eigeel in bij de eiwitten, begin eventueel opnieuw met het scheiden van de eieren). Mix de eiwitten eerst op een midden hoge snelheid tot het gaat schuimen en daarna op de hoogste stand tot dat het eiwit veranderd in stijve pieken en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het schuim er uit komt.

Voeg dan eetlepel voor eetlepel suiker toe op middelhoge mixstand. Tussen elke lepel laat je 30 seconden voordat je een nieuwe lepel suiker toevoegd.

2. Als alle suiker is toegevoegd mix je op de hoogste stand voor 6 minuten.

3. Voeg nu de witte wijnazijn toe en mix nog twee minuten op de hoogste stand. Nu kun je ook het smaakje toevoegen. Ik adviseer om geen chocolade toe te voegen je kunt er daarna namelijk geen toefjes meer van spuiten. Chocolade draagt te veel vet mee. Mix op de hoogste stand tenminste 1 minuut.

4. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Als je de kleurstof wilt gebruiken en kleine toefjes wilt maken bereid je nu spuitzak voor.

5. Je haalt de spuitzak binnenste buiten. maar laat het puntje zo zitten zodat je daaraan kunt trekken om de spuitzak weer zo te krijgen dat de binnenkant aan de binnenkant zit. Verf met een kwastje (wat goed uitwasbaar is, ik gebruik een silliconen kwastje) de kleurstof op 4 kanten van de spuitzak, om een kwart zet je een nieuwe streep van boven naar beneden. Zet deze een beetje dik aan. Keer de zak weer om, de binnenkant zit nu weer van binnen. Maak je niet te druk over dat de kleurstof misschien een beetje doorloopt.

6. Vul nu de spuitzak met het schuim. Druk het schuim naar beneden en spuit kleine toefjes op het bakpapier. Het schuim zet niet uit en loopt ook bijna niet uit, dus ze worden niet groter, spuit ze zo groot je ze wilt hebben.

7. Zet ze in de oven en draai de oven terug naar 120 graden. bak ze voor 30 minuten. Zet de oven uit en laat ze nog een keer 30 minuten in de oven staan.

8. Maak de crème door de boter en poedersuiker op een hoge snelheid te mixen tot dat het romig wordt, voeg de munt toe en mix opnieuw. Met de hand roer je nu de frambozen er doorheen.

9. Zet de meringues in elkaar door met een mes de botercrème op de onderkant van de meringue te smeren, dan druk je er een andere meringue tegenaan.

Bereiden 20 minuten + 7 minuten botercrème + 7 minuten voor het in elkaar zetten  / Oven 30 minuten / Afkoelen 30 minuten

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like