Meer groente eten? Dit wordt jouw beste wortel recept ooit!

Wordt dit ook jouw favoriete wortel recept? Je zit met je handen in je haar. Compleet inspiratieloos als het over het avondeten gaat. Pen en papier voor je neus, klaar om een boodschappenlijstje te maken. Je bedacht je dat je eigenlijk wel wat vaker groente wilde eten. Maar hoe? … Haal je handen maar uit je haar, want dit wortel recept bevat een flinke dosis groenten en is zo lekker dat het misschien ook wel jouw favoriet wordt!

wortel-recept-8124E.jpg

Je bent eigenlijk helemaal geen wortel fan?

Eigenlijk ben ik zelf helemaal geen fan van wortels. Ik lust ze wel hoor, maar er echt dol op zijn is iets anders. En jij? Ken je ze vooral van vroeger: de gouden combinatie wortels met doperwten. Zo’n fantasieloos blikje of potje. Helaas heeft die combinatie niet zo veel goed gedaan.

Wij thuis aten trouwens zelden wortels. Mijn zus lust ze niet en mijn moeder kookte niet voor iedereen iets anders. Ze had een gouden stelregel bedacht. Wat mijn moeder zelf ook fijn uitkwam: iedereen mocht 1 groente soort echt niet lekker vinden. Deze werd dan zelden gekookt.

Mijn moeder zelf at geen spruitjes (het gevolg: tot mijn 30ste had ik nog nooit ook maar 1 spruitje gegeten), mijn vader lustte geen zuurkool (wederom zelfde effect) en ik zelf gruwelde van witlof (nog steeds overigens en kom nou niet met die met die ham-en-kaas-ovenschotel!). Over andere groenten, die dan de tafel passeerden, moest je niet te veel zeuren.

Dit pleit nog steeds niet voor mijn wortel recept.. ik weet het, maar het komt echt goed!

wortel-recept-8527.jpg
wortel-recept-8129-3E.jpg

Overdosis van het fantasieloze blikje wortels & erwten?

Mijn vriend is dus ook nog eens geen wortel fan, misschien heeft hij wel een overdosis van het fantasieloze blikje op. Zo ging dat vroeger. Het is niet eens een foute combinatie. Typisch Frans. Als we vroeger de groenten gewoon vers hadden gegeten, waarbij de wortels en doperwtjes lekker in de pan hadden gelegen met een beetje boterjus, had jij waarschijnlijk niet een anti-reactie gekregen op het idee om deze week weer eens een lekker wortel recept te eten!

Ook ik wil vaker groenten eten..

Ik ontdekte eigenlijk per toeval hoe lekker het is. Ik doe namelijk ook mijn best om vaker groenten te eten. Een week of 2 geleden kwam ik een lauw warme wortelsalade tegen. Een beetje huiverig heb ik toen toch een bos wortels gekocht.

Zonde om maar de helft van die wortels te gebruiken, zoals in het recept stond. Schoongemaakt, ging de hele bos met wat klontjes boter, wat verse kruiden en pancetta de oven in.

Zodra de wortels uit de oven kwamen dacht ik oh wauw! Ik kan in mijn eentje best die hele bos op, zo lekker! Eigenlijk waren de andere ingrediënten van de salade een beetje bijzaak. Omdat mijn vriend (een stevigere wortel hater dan ik) hetzelfde vond geloof ik dat dit ook echt een recept voor jou is! 

wortel-recept-8127E.jpg

Ben je al benieuwd naar dit wortel recept?

Nog even dit: het deel van dit wortel recept, waarin ik de wortels in de braadslede doe, kun je ook goed toepassen op andere groeten zoals prei of venkel. Beiden zijn groenten die smaken heel mooi overnemen. Je kunt natuurlijk ook met de kruiden die ik toevoeg variëren, op deze manier heb je nog meer recepten voor als je meer groenten wilt eten.

Oja, omdat je het zo druk hebt… laat de oventijd je niet weerhouden! In de tijd dat de oven voor jou het werkt doet (het valt zeker in de categorie luie kok) kun je even rustig in de tuin of op je balkon zitten, bijkletsen met je man of kinderen of lekker al je social media doornemen! Voor al die dingen heb je toch ook nooit echt tijd?

Na dit recept ook wortel fan? Misschien vind je deze wortel recepten dan ook wel lekker: wortelsoep, wortel pompoen puree met kiprollade, wortel en pastinaak stamppot

Meer groente eten? Dit wordt jouw beste wortel recept ooit!

Bereidingstijd: 10 minuten

Kooktijd 40 minuten

Categorie: Herfst, Winter

wortel recept / Homecooking dept.

Ingrediënten

 • 1 bos bospenen
 • 4 bosuitjes of jonge preitjes
 • 2 takjes verse tijm (en extra om mee te garneren)
 • 200 gram aardappeltjes in schil, schoongeboend en gehalveerd. Wanneer ik weinig tijd heb koop ik een zakje met aardappels in schil, en dan gebruik ik het hele zakje, wij zijn grote eters.. (ik hoor je denken: jij gebruikt toch nooit pakjes & zakjes? Klopt voor rucola en aardappeltjes maak ik een uitzondering!)
 • 40 gram boter
 • 100 gram pancetta, in plakken
 • 200 gram kipfilet
 • olijfolie
 • 1 eetl witte wijn azijn

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Maak de worteltjes schoon, laat een klein stukje van het loof er aan zitten. Leg ze in een braadslede. Maak ook de bosuitjes schoon, het gaat vooral om het witte deel in dit recept, snijdt het groene deel 4 cm boven het witte deel af en halveer ze daarna in de lengte. Leg ze bij de worteltjes in de braadslede.
 3. Besprenkel met olijfolie (ongeveer 1,5 eetl). Hak 40 gram boter in blokjes en verdeel deze over de wortels. Leg de plakjes pancetta op de wortels en verdeel de takjes verse tijm over de de braadslede. Wanneer de oven warm genoeg is zet je de braadslede voor 30 minuten in de oven.
 4. Pak nog een braadslede en leg hier de aardappels in, besprenkel ook met olijfolie en wat zeezout en zet in de oven, ook voor ongeveer 30 minuten. Schep ze halverwege de oventijd even om zodat beide kanten bruin worden.
 5. De kipfilet kun je in de pan bakken, ik zelf grill de kip altijd. Dit doe ik in een contactgrill. Super snel en je vlees blijft heel mooi sappig en krijgt van die mooie streepjes. Je kunt natuurlijk ook een grillplaat gebruiken.
 6. Onder de contactgrill ben je met die kip zo klaar, ik gebruik dan ook geen olie of boter. Wel bestrooi ik de kipfilet aan beide zijden met zout en peper (ook wanneer je de kip bakt).
 7. Bak de kip tot dat hij mooi goudbruin is, en snijdt daarna in stukken. Wanneer je de kip bakt gebruik dan wat boter en olie in de pan. Wanneer je de kip grillt, grill je hem tot dat de strepen mooi zichtbaar zijn, maar het vlees toch mals blijft. Snijdt ook in plakken.
 8. Haal de wortels en aardappeltjes uit de oven. De wortels moeten zacht zijn als je er in prikt. De aardappeltjes ook en behoren een beetje gebakken te zijn.
 9. Giet het vocht van de wortels uit de braadslede in een kommetje. Voeg 1 eetl witte wijn azijn toe en breng op smaak met zout en peper. Dit is een dressing die je over de groenten sprenkelt.
 10. Leg alle onderdelen in een mooie schaal, leg de stukjes kip er tussen, giet de dressing over de groenten en bestrooi met nog wat verse blaadjes tijm.

4 Comments

 1. NJ-Cook4You 9 juli 2015 at 13:01

  Gave site heb je, erg cool! Mooie foto`s en lekkere recepten. Top!
  Bedankt voor het delen

  Groeten,
  nj-cook4you.nl

 2. Jol 18 februari 2019 at 15:25

  Duurt wel lang voor decworttjes zacht zijn.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like