Italiaanse chocolade cake

De maand maart is begonnen… en zonder dat we het ons misschien beseffen zijn we precies in een overgangsfase terecht gekomen. Eentje tussen winter en voorjaar. Bij veel van ons gaat het flink kriebelen om op te gaan ruimen; de bezem er doorheen… lekker alle oude rommel in de kliko. Allemaal dingen waar we een maand of 2 eerder niet naar omkeken, ik niet tenminste.

En zonder dat we het ons beseffen met het doel om eens lekker aan iets nieuws te kunnen beginnen. Want al dat opruimen maakt je hoofd en je huis leeg en dan is er opeens ruimte voor iets nieuws. Dat komt allemaal fantastisch uit want ook ik ga deze maand aan iets nieuws beginnen. Voor mij is het niet helemaal nieuw meer. Sterker het heeft me afgelopen maanden behoorlijk wat tijd en energie gekost. Maar nu het bijna af is vind ik dat ik stiekem wel iets te vieren heb. Nog niet hardop, want zover is het nog niet, maar stiekem – een beetje off the record.

italiaanse chocolade taart

Over een weekje lanceer ik namelijk (tromgeroffel…) mijn nieuwe website! Eentje waar ik nu al trots op ben.Waarmee ik jullie hopelijk nog meer inspireer om ook de keuken in te gaan om iets leuks en nieuws proberen te maken.

En hoewel ik mij besef dat deze website er voor sommigen van jullie prachtig uitziet, is het voor een aantal kijkers met een andere browser dan safari of lezers zonder mac een hele andere belevenis dan die ik jullie wil meegeven. Er verschijnt bijvoorbeeld een heel ander lettertype op het beeldscherm dan ik ooit heb uitgezocht en nog erger mijn zorgvuldig gemaakte foto’s schuiven zo onder of over de tekst heen. Vanaf volgende week is dat voorgoed voorbij. Dat hoop ik tenminste.

Nou ben ik niet zo een computertechneut en ook al zien veel blogs en websites er mooi maar simpel uit – ik verzeker jullie dat zijn ze niet. Het is niet een kwestie van je foto’s knippen en plakken. En voordat je het resultaat ziet heb je al heel wat schermen doorlopen. Waarom ik nog niet gelijk over ga, de nieuwe website is toch klaar? Daar heb ik een heel simpel en lekker alledaags antwoord op! Mijn technische man (lees neef) is op skivakantie. Hij verzekerde mij dat hij toch beter zelf de website om kan zetten. En daar vertrouw ik dan maar op. Want gedurende het maakproces ben ik er best handig in geworden, maar als een technische man zegt: ik denk dat het handiger is als ik hem om zet – dan is het ook handiger als hij dat doet! Ach en die ene week maakt ook niet meer uit.

Voor iedereen die dit blog niet goed kan lezen, houd nog even vol, volgende week maandag geen teksten meer die door foto’s heenlopen. En voor nu vier ik het dus even alleen, off the record, met een stukje Italiaanse chocolade cake. En als je zelf even niets kunt bedenken om te vieren, maar wel iets wilt vieren (omdat je ook lekker een taart wilt bakken) dan vier je gewoon dat het maart is en dus bijna lente, en het tijd is om iets leuks en nieuws te proberen!

Wat voor iets nieuws ga jij deze maand proberen?

Het recept voor Italiaanse chocolade taart

Een super lekker en gemakkelijk recept om een chocolade cake of taart te maken, er wordt geen bloem in verwerkt en is daarmee glutenvrij. Het recept komt uit het toetjes kookboek van Janneke Philippi. Het boek is al een tijd geleden uitgebracht, maar nog steeds goed verkrijgbaar. En het is echt een aanrader om te kopen. Er staan zoveel leuke toetjes in! Mocht je het boek zelf niet hebben, hierbij een voorproefje.

Italiaanse chocolade taart

Ingrediënten (10 personen)

250 gram amandelen

250 gram pure chocolade in stukjes

225 gram boter

175 gram suiker

5 eieren gesplitst

poedersuiker

springvorm van 20cm, ingevet

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden

1. Rooster in een koekenpan de amandelen goudbruin en schud ze op een bord. Maal ze in een keukenmachine fijn.

2. Smelt de chocolade in een kom boven een pan heet water. laat de kom het water niet raken. Neem de kom van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

3. Klop ondertussen met een mixer de boter en 100 gram suiker romig. Klop dan 1 voor 1 de eidooiers door het botermengsel tot dat alles goed gemengd is.

4. Voeg dan de chocolade toe en mix opnieuw goed. Schep de fijngehakte amandelen er door.

5. Mix in een schone kom de eiwitten stijf, voeg de resterende 75 gram suiker in porties toe, mix elke keer tot dat de eiwitten de suiker goed hebben opgenomen. Spatel de eiwitten door het chocolademengsel.

6. Giet het beslag in de springvorm en bak de taart/cake in 50 minuten gaar. laat de taart in de vorm afkoelen en bestuif voor het opdienen met poedersuiker.

Bereiden 30 minuten /Oven 50 minuten /Afkoelen 40 minuten

Notitie: Vind je de roosjes leuk die ik gebruikt heb als garnering? deze kun je bij Dille en Kamille kopen.

Misschien vind je deze ook leuk…

madeleins round     Apple pie rond   chocolade taart rond

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like