Gevulde pastaschelpen met 4 kazen en spinazie

Snel naar recept

Eén blik op de kalender..  is het echt al weer december? De laatste paar jaren lijk ik wat problemen te hebben met tijd. Niet in de categorie: druk, druk, druk. Maar meer: hè, nee dat kan toch niet? Is het écht al december? Natuurlijk zie ik het seizoen wel veranderen, een ander ingrediënten aanbod bij de groenteboer, je wisselt je zomerjas in voor een wintervariant en denkt op een dag laat ik ook maar mijn handschoenen aantrekken. Maar december?

Grappig genoeg, terwijl ik me nu juist goed besef dat het december is, is het weer buiten juist wat opgeklaard, het regent niet meer en de ijzige kou en snijdende wind zijn weg. Mijn sjaal kon ik vanmiddag thuislaten en er schijnt een flinterdun zonnetje waardoor de stad eindelijk niet zo grijs meer oogt. Het voelt alsof de winter geëindigd is in plaats van dat hij klaarstaat om te beginnen.

Gevulde pastaschelpen met 4 kazen en spinazie / Homecooking dept.

Toch is het binnen mum van tijd kerst, let maar op! De kerstdiner-uitnodigingen vliegen me om de oren. En je zit zo tot over je oren in de “kerstkaarten-schrijf-of-cadeautjes-koop-stress”.  Elk jaar bedenk ik me, volgend jaar doe ik het compleet anders! (wat me tot nu toe nog nooit gelukt is). Maar  toen ik er dus achter kwam dat de maand december was begonnen heb ik gelijk mijn kerstkaarten gekocht (dan kan ik er gewoon eens een paar per dag schrijven, in plaats van 30 op een avond) en voor iedereen die nog een wenslijstje gaat maken of niet zonder lege handen op een kerstdiner wilt verschijnen? Daarvoor heb ik een super leuke kookboek tip! De kookboekjes van Janneke Philippi!

Eerder schreef ik op dit blog over haar boekje Soep. Bemachtig het als je kunt! Haar nieuwste kookboekje heet Pasta (Pasta, risotto & gnocchi – bij Janneke thuis – Janneke Philippi). Het recept uit dit bericht, gevulde pastaschelpen met 4 kazensaus, komt ook uit dit boekje. Sterker ik heb het halve boekje al uitgekookt. Dat is het leuke aan de boekjes van Janneke, het is niet moeilijk, redelijk snel klaar en toch altijd een beetje verrassend. Perfect voor doordeweeks (en ook in het weekend natuurlijk). Ik blijf het maar boekjes noemen, omdat het een lekker handzaam formaat is. Het minder handige? Ik mis nog steeds het leeslint. De mijne zit nu vol met post-its. Ik stelde Janneke zelf 10 vragen over.. pasta natuurlijk! Het mini interview vind je hieronder!

En het recept moet je echt eens proberen. Zo klaar en wanneer de schelpen gevuld in de oven staan heb je er geen omkijken meer naar!

Gevulde pastaschelpen met 4 kazen en spinazie / Homecooking dept.

10 vragen aan Janneke Philippi over pasta…

1. Iedereen is toch gek op pasta, waarschijnlijk bij jullie thuis ook! Wat is jullie favoriet?
Om eerlijk te zijn hebben we heel veel favorieten, dat verschilt ook wel per seizoen, onze mood of wat juist in huis is. Een pasta die elke week wel 1 of 2 keer op tafel komt is de rigatoni met gehakt en tomatensaus, soms met gorgonzola, soms met wat room maar ook zonder dat alles eten we ‘m graag. En dan altijd met een salade erbij en wat bruschette vooraf.

2. Als je moet kiezen wordt t dan pasta, risotto of gnocchi?
Ojee haha… zullen we deze vraag overslaan? Dat vind ik echt heel moeilijk! Laat ik dan voor nu maar voor de risotto gaan…

3. Ik ben dus zelf ook echt gek op pasta, wanneer ik niet weet wat we ’s avonds zullen eten maak ik pasta. Wat draai jij op een “help-ik-had-eigenlijk-boodschappen-moeten-doen-maar-t-regent-zo-hard” dag in elkaar?
De grap is dat ik haast dagelijks kook met wat toevallig in huis is. Of heel toevallig is dat ook weer niet, ik doe elke dag ochtends mijn boodschappen voor de opdrachten (testen, fotograferen of wat dan ook) die dag, denk dan nog niet na wat te eten die avond met als resultaat dat ik ’s avonds kook met wat voorhanden is. Gelukkig puilt onze voorraadlade altijd uit van de pasta, rijst en aan blikken tomaat, verse groenten en kruiden, kaas en een stuk spek is nooit een gebrek.

4. Ik at mijn lekkerste verse pasta (Oei gevulde tortellini in een bouillon) in een super klein plaatsje vlak bij Verona en jij? Waar at jij de lekkerste pasta ooit?
Op doorreis at ik in Rovereto ooit een pasta met kalfsragù… zo lekker heb ik ‘m nooit meer gehad.

5. Om je eerlijk te zeggen vond ik zelf verse pasta maken best een uitdaging, heb je tips voor de beginners?
Pasta maken is heel makkelijk. Het is net als met alles dat als je het vaker doet, je ‘voelt’ wanneer het deeg voldoende soepel is zodat je het makkelijk kunt uitrollen. En hoe vaker je het doet, hoe handiger en sneller je wordt, en hoe meer je durft te variëren. Want vers pastadeeg kun je eindeloos vormen en vullen.

Gevulde pastaschelpen met 4 kazen en spinazie / Homecooking dept.

6. Het is een hoop (leuk) werk, verse pasta maken, bewaar je het wel eens en zo ja hoe?
Zelf pasta maken vraagt niet meer dan een uurtje. Maar juist zo’n uurtje ontbreekt vaak in onze doordeweekse drukte. Ik maak pasta en gnocchi daarom vaak in het weekend, dan zijn de kinderen ook thuis want die helpen graag, en bewaar het dan in de diepvries. Dat is echt ideaal. De pasta of gnocchi laat je meteen vanuit de vriezer bevroren in het pastawater glijden en kook je dan een minuutje extra.

7. En al die soorten bloem… Maakt t echt uit welke je gebruikt? Maakt de ene soort het deeg zachter dan het andere?
Je moet vooral gebruiken wat je zelf prettig vindt. Maar al die soorten bloem verschillen onderling zeker. Bloem zorgt voor een zachte structuur, terwijl fijngemalen griesmeel van harde tarwe weer zorgt voor beet en een mooie goudgele gloed. Ik gebruik een combinatie van beide. Plus ei, dat hoeft ook niets persé maar verrijkt het deeg.

8. Maak jij t verse pastadeeg met de hand (in zo een kuiltje op je aanrecht) of gooi je t lekker nonchalant in de keukenmachine? (Zodat je snel klaar bent)
Ik ben – ondanks steeds weer goede voornemens – vaak met 1001-dingen tegelijk bezig. Ook pastadeeg maak ik meestal tussendoor en doe dat dan snel in de keukenmachine. Voor mij is het dus geen ontspannen proces maar dat kan het lijkt me zeker zijn, en ik ga me nu voornemen dit ook binnenkort een keer te doen!

Gevulde pastaschelpen met 4 kazen en spinazie / Homecooking dept.

9. Zeg hoe krijg je gnocchi lekker fluweel zacht? Is daar een trucje voor?
Gnocchideeg is vooral een kwestie van gevoel. De ene keer blijft de aardappel iets vochtiger dan de andere en zul je wat meer of juist wat minder bloem moeten toevoegen. Kneed gnocchideeg altijd met de hand dan voel je meteen wat nodig is voor het deeg. En met zoete aardappel, pompoen etc maak ik ook gnocchi in het boek. Die vragen ook weer een andere verhouding. Vaak doen is het geheim *knipoog*

10. In veel kookprogramma’s (van die wedstrijden) is risotto het gerecht wat je niet moet maken wanneer je de volgende ronde wilt bereiken, heb je tips? Want wij houden wel van een uitdaging…
Liefde en rust zijn als je het mij vraagt essentieel voor een perfecte risotto, en ik kan me goed voorstellen dat juist die rust mist als er een camera boven je neus hangt. En timing! Vooral proeven aan het einde is belangrijk zodat je de pan op het juiste moment van het vuur haalt. Ik neem de pan van het vuur als de risotto nog vloeibaar is en de kern van de rijstkorrel stevig, maar net zijn harde beet heeft verloren. En net als met alle gerechten vind ik dat je ook hier je eigen smaak moet volgen. De een heeft liever risotto met een flinke beet, terwijl de ander houdt van een zachtere kern. Italianen discussiëren niet voor niets de hele dag over eten!

Recept voor gevulde pastaschelpen met 4 kazen en spinazie:

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like