Gestoofde uien en paddestoelen met rozemarijn
-
Post by Marianne Snel
Ik ben gek op uien. Uiensoep, uienjam, uien op de pizza.. sjalotjes dressing over de salade, rode uien saus voor bij de pasta of van die kleine uitjes gestoofd in de pan voor bij een geroosterde kip of boeuf bourguignon. Ok uienfan dus. Wel jammer dat de ui eigenlijk niet zo gewaardeerd wordt, misschien is het wel de minst gewaardeerde groente die ik kan bedenken. In het gerecht is het zelden een opvallend ingrediënt, maar wanneer je het uit je saus of soep laat is het eindresultaat toch een stuk minder lekker. Omdat ik het eigenlijk een beetje sneu voor de ui vind heb ik besloten de ui eens in het zonnetje te zetten. Ok de zon is even ver te zoeken op dit moment “the hero of the dish” te maken.. ach je weet wat ik bedoel!
Omdat het zo een ontzettend ondergewaardeerd bolletje is ben ik maar eens op onderzoek gegaan om wat meer te weten over deze smaakmaker. De ui blijkt een enorm grote familie te hebben met allemaal nog meer ondergewaardeerde broers en zussen. Wat dacht je bijvoorbeeld van knoflook en prei? De ui bestaat uit een stengel tussen bladvoeten die ook de kiem is van de plant. Het bolletje bestaat uit bladvoeten die energie en voedingsstoffen opslaan voor het begin van het volgende groeiseizoen. Eigenlijk eten we dus bolletjes vol energie! Dat is fijn om te weten zo middenin het grauwe winter seizoen wanneer iedereen dreigt te gaan snotteren. En je een groot verlangen krijgt en om buiten in de zon te eten… Ok, ik heb zin om buiten te eten in de zon.. Maar heb vast medestanders, toch?
Die energie in het ui-bolletje wordt overigens niet zoals bij heel veel groenten opgeslagen in de vorm van zetmeel (zoals aardappels dat bijvoorbeeld doen) maar in fructosesuikers. Daarom worden uien, maar ook prei en knoflook snel bruin in de pan (de suikers gaan karameliseren) en worden ze lekker zoet wanneer je ze langzaam stooft.
Kijk dat is precies wat we willen, want tijdens dat stoven worden de uitjes natuurlijk niet zoet zoals fruit zoet is, de hartige smaakt blijft, het gerecht krijgt alleen net iets extra’s, iets hart verwarmends, dat wat je nou net nodig hebt wanneer je niet buiten in de zon kunt eten: een beetje comfort food!
Nog meer fijne ui voordelen zijn dat je ze altijd in huis hebt. Ik tenminste wel en wanneer je nooit ui eet wil ik ze je van harte aanbevelen! Ze blijven fantastisch lang goed en geven elk gerecht een extraatje! En wanneer je de verkoudheid al te pakken hebt werkt een halve ui op je nachtkastje geweldig zodat je er de volgende dag weer vrolijk tegenaan kunt (mijn vriend heeft overigens een hekel aan deze grootmoeders truc.. omdat na een uur de hele slaapkamer al naar ui ruikt!). Helaas heeft de ui ook een nadeel, je kunt er soms heel gevoelig voor zijn. Dan sta je opeens te huilen boven de snijplank.. omdat op te lossen hoef je in dit recept de uien alleen te pellen.. niets snipperen en tranende ogen!
Comments