Snelle geroosterde prei uit de oven met paddestoelen + krokante ham

Super snel deze prei uit de oven, daar heb ik niets aan gelogen en ook heel lekker. Je kunt ook nog eens 15 minuten je nagels vijlen voor de oven! Dat moet je als moderne vrouw natuurlijk ook met regelmaat doen. Ok, dat is misschien iets te enthousiast. Op een bepaald moment moeten de paddestoelen gebakken worden in de pan. Een niet zo geoefende kok moet wel even bij de pan blijven. Een geoefende kok kan daar en tegen het nagellakset opzoeken hoor! Dit is te gemakkelijk eigenlijk…

prei-uit-de-oven-1363E.jpg

Wauw groenten!

Gek op oventrays. Ik noem ze zo. Het is een bakblik of een braadslede waar je groenten in legt, besprenkelt met wat olijfolie, er wat kruiden tussen verstopt en het hele zooitje de oven in schuift. Al dan niet met anderen groenten of andere smaakmakers. Vervolgens haal je na 20-30 minuten de bakplaat weer uit de oven en denkt: “wauw dat een (vul maar in: wortel, pompoen, prei, pastinaak, zoete aardappel..) zo lekker kan zijn”.

Echt gerechten voor types die even wat groenten nodig hebben maar een beetje tegen een gekookte groenten herinneringen van vroeger zitten op te hikken. Of die koken voor kinderen die nog groente herinneringen aan creëren zijn en en niet zomaar alles in hun mond stoppen! De iets moeilijkere groenten-eters onder ons dus.

Op deze manier zijn wij thuis ook meer groenten gaan eten. Ik moest dat van mezelf. Je kunt niet eeuwig leven op pasta en hartige taart. Toen ik ontdekte wat er met een in stukken gesneden pompoen gebeurd wanneer hij geroosterd uit de oven komt dacht ik: daar zitten meer recepten in!

prei-uit-de-oven-1356-kopieE.jpg
Collage-oven-tray-prei.jpg

Mijn slechte ‘eetgewoonten-biecht’..

Het is ook fijn voor de koks onder ons die net als ik af en toe voor zich zelf moeten koken. Mijn vriend draait ploegendiensten en is niet altijd met het avondeten thuis. In het begin vond ik dat echt een drama. Alleen eten. En om je eerlijk te zeggen, ik eet echt heel slecht wanneer hij zo’n dienst heeft. Ik eet niet. Of eet gewoon alleen spaghetti. Ja, je leest het goed alleen spaghetti. Daarmee bedoel ik dus alleen spaghetti geen saus ofzo.. Gewoon gekookte spaghetti met… ga ik dit vertellen? Ja… Toch maar wel, met ketchup dus.

Ik maak ook wel eens een tosti of ik eet een bak yoghurt met muesli.
Op zich geen ramp, toch? ….. alhoewel, het is niet echt foodblogger waardig. Zucht..

Zullen we maar een deal maken? Dat je gewoon na het lezen van deze post vergeet wat ik net verteld heb! Vooral dat van die spaghetti, dat is echt een dieptepunt voor een foodblogger! Ok?

Ik kook gewoon het liefste voor anderen en dan eet ik heel graag mee. Dat dan wel. Wanneer je wat vaker voor jezelf moet koken, is zo een tray misschien wel jouw oplossing! (in ieder geval wel voor mij, mits alles maar in huis is)

prei-uit-de-oven-1359E.jpg

Lekkere zachte prei uit de oven + krokante ham!

Aankomende tijd ga ik er meer en meer op mijn blog plaatsen. Omdat ze en super gemakkelijk zijn om te maken, omdat ze lekker zijn, omdat ze stiekem heel veel groenten bevatten en omdat het lekker comfort food is. Want in die oven wordt alles lekker zacht, het krijgt een intensere en geroosterde smaak. Alles dus wat comfort food tot comfort food maakt.

Proberen? De prei uit de oven is heerlijk zacht, terwijl de buitenkantjes lekker bruin worden. Wanneer je ze per ongeluk te lang laat staan heb je prei chips. Ook lekker. De rauwe ham wordt ook lekker knapperig en de smaak trekt in de prei, net als de verse tijm. Yummm! Bak de paddestoelen mooi bruin en bestrooi met wat walnoten. Ik zei toch dat het makkelijk was!

Snelle geroosterde prei uit de oven met paddestoelen + krokante ham

Categorie: Herfst, Winter

Prei uit de oven / Homecooking dept.

Ingrediënten

 • 3 preien (per stuk ongeveer 2cm dik)
 • 4 plakken rauwe ham
 • 4 takjes verse tijm + extra voor garneren
 • 5 salieblaadjes
 • 1 eetl Olijfolie + extra om paddestoelen te bakken
 • Paddestoelen
 • Zout en peper naar smaak
 • 90 gram Walnoten

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Snijdt 2 preien in plakjes van 0,5cm. Maak ze eerst schoon en haal de buitenste bladeren er af. Snijd van de overige 4 preien 't groene deel van de prei, halveer ze, haal de buitenste bladeren er af en spoel ze schoon. Droog ze goed en leg ze op een bakblik.
 3. Verdeel 1 eetlepel olijfolie over de prei. Verdeel de tijm en salie over de prei. Zet de prei in de oven voor 15 minuten. Leg daarna de plakjes ham over de prei en zet daarna nog eens 5-7 minuten in de oven.
 4. Bak ondertussen de paddestoelen in wat olijfolie en boter mooi bruin. Breng op smaak met zout en peper.
 5. Schep de prei op de borden, verdeel de paddestoelen en de walnoten er over. Garneer met wat extra verse tijm.

2 Comments

 1. Anne-Lieke 23 januari 2017 at 13:10

  Wow, dit ziet er zó lekker uit! Ik maak eigenlijk nooit iets met prei, en vraag me nu af waarom! Sinds 4 jaar heb ik een échte oven, en ik zou niet meer zonder kunnen. Dit recept staat op mijn lijstje voor komend weekend 🙂
  PS. Prachtige foto’s en styling weer!

 2. Majella 9 december 2018 at 10:03

  Een soort gelijk recept van jou met wortels heb ik al wel 10 x gemaakt, heerlijk! Vraagje: waarom doe je de paddestoelen niet gewoon bij de prei in de oven…?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like