Frangipanetaart met geroosterde blauwe druiven

Dit komt dus ook wel eens voor. Of eigenlijk vaker dan ik zou willen. Een maandje geleden maakte ik deze hele lekkere frangipanetaart met geroosterde druiven. Mooi recept: lekker deegje, een lekkere frangipane vulling van amandelmeel, suiker en eieren en daarbij geroosterde druiven als topping. De druiven krijgen, wanneer je ze in de oven roostert, een hele lekkere intense druivensmaak. Niets mis met dit recept.

Op de foto’s van deze frangipanetaart had ik niet veel aan te merken. Je snapt vast dat, wanneer je een een precies en perfectionistisch type bent zoals ik, niet alles door de keuring komt. Sterker ik ben veeleisend. Het moet beter, beter en nog eens beter!

Die foto’s en dit blog, dat is mijn kindje. En af en toe ook een zorgenkindje. Ik kan niet zomaar iets publiceren. Het moet mooi zijn en lekker! Soms zeggen vriendinnen maar het is toch prachtig! Dan nog kan er bij mij een streep door de foto of het recept gaan!

frangipanetaart-0530.jpg
Autumn-story-III-0684-2E.jpg
naamloos-0318-2.jpg

Uit het zicht is..

Het recept voor taart was akkoord. Klaar!.. En toen kwam het stukje schrijven. Daar heb ik wat minder talent voor. Ik moet daar echt voor gaan zitten. Vaak heb ik al een een writersblock voordat ik überhaupt de computer aanzet. Dat zit waarschijnlijk tussen mijn oren. Om een lang verhaal kort te maken, de druiventaart is in een mapje op de computer verdwenen.

De foto’s dan. De taart is natuurlijk door mij en mijn vriend verorberd. Zoiets lekkers kun je niet laten staan. Geloof mij maar! Van het mapje op het bureaublad verschoven de foto’s naar mijn mapje blogposts. En ja uhhh.. uit het zicht is…. klopt.. zoiets als uit het hart. Ieder geval totaal vergeten dat het bestond.

frangipanetaart-0525E.jpg
Autumn-story-III-0684E.jpg

Het zweet breekt me uit, waar zijn mijn aantekeningen?

Tot vandaag! Na 3 pogingen om een rodekool tarte tatin te fotograferen heb ik het opgegeven. Fijn recept, maar och die foto’s. Een enorm gevalletje van: “deze komen niet door de selectie!” Ik dacht opeens aan die druiventaart. De foto’s had ik zo gevonden. Maar het zweet brak me toen ik opzoek ging naar mijn aantekeningen van het recept. Waar waren die gebleven?

Je moet weten dat wanneer ik een recept maak, dit nauwgezet opschrijf (perfectionist). Er komen maatlepeltjes aan te pas, ik weeg alles keurig af en alle stappen noteer ik nauwkeurig in mijn telefoon. Hier 5 minuten oventijd bij, daar een eitje extra en dan nog even 7 minuten extra onder de grill. Genoteerd.

Behalve het recept van de druiventaart. Het zweet maakte plaats voor een nog wat meer paniekerig gevoel. Want naast dat ik geen leuke blogpost kon schrijven, was ik ook opeens een recept kwijt van een wel heel lekkere taart! Na nerveus gezoek in allerlei schriftjes (waarom heb ik zoveel opschrijfboekjes?) stond ergens in de kanttekening alles genoteerd! (ook de minuten extra, gram suiker etc) Zucht! gelukkig..

frangipanetaart-0542E.jpg
naamloos-0528.jpg
Autumn-story-III-0319E.jpg

Bijzondere frangipanetaart!

Daar gaan we dan! Vandaag dus een overheerlijke blauwe druiven frangipanetaart. Een mooi deeg wat in je mond uitelkaar valt, niet te zoet. Dat zoete komt uit de frangipane. Een soort van spijsachtige vulling die je maakt met amandelmeel, eieren en suiker. Ik koop de amandelmeel bij de natuurwinkel. Maar volgens mij verkopen ze het ook bij de super (kijk dan even in het bio en gezondheidsschap).

Als topping heeft de taart blauwe druiven. Gewoon hele. Het lekkerste is wanneer je pitloze druiven gebruikt. De taart maak je extra mooi door wat kleine trosjes boven op de laag druiven te leggen. Wat ik kan, kan jij natuurlijk ook. Iedereen kan 3 trosjes druiven afknippen en op een taart leggen! Omdat je de bodem blind bakt ben je niet in 30 minuten klaar, maar het gaat vast zondag eindeloos regenen..

Frangipanetaart met geroosterde blauwe druiven

Categorie: Herfst

frangipanetaart / frangipanecake / Homecooking dept.

Ingrediënten

  Voor de taartbodem:
 • 275 gram bloem
 • 50 gram poedersuiker
 • 125 gram roomboter (ik gebruik altijd gezouten) - in blokjes gesneden
 • 2 eieren
 • 1 citroen, de rasp van de schil
  Voor de frangipane-vulling:
 • 125 gram roomboter, gesmolten
 • 3 eieren
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 100 gram amandelmeel
  Voor de topping:
 • 250 gram blauwe druiven, zonder pit
 • wanneer je trosjes op de taart wilt heb je een trosje extra nodig

Instructies

 1. Maak eerst het deeg voor de bodem. Doe het bloem, de boter en suiker in een keukenmachine en pulseer tot het deeg lijkt op grof zand. Voeg de rasp van de citroen toe en pulseer weer een keer. Voeg de eieren toe en pulseer tot het deeg door de machine bonkt, wanneer je het doet dan begrijp je wat ik bedoel. Het vormt zich een bal in de machine. Haal de bal er uit en voeg al te deeg samen, vorm tot een platte ronde of rechthoekige schijf. Dit ligt een beetje aan je vorm. Gebruik je een ronde vorm maak dan een ronde schijf - gebruik je een rechthoekig vorm zoals ik heb gedaan, maak dan een rechthoekige schijf. het rolt gewoon gemakkelijker uit. Verpak in plastic folie en laat in de koelkast rusten (een half uurtje)
 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Het voorverwarmen van een oven neemt tijd in beslag. Het lijkt wat overdreven om je oven een uur voor te verwarmen, maar in werkelijkheid is hij dan pas goed warm.
 3. Vet je vorm in met boter. Ik heb een langwerpige vorm gebruikt van 36x13cm / een ronde vorm van 20 of 24cm zou ook kunnen. Het fijnste is een vorm waarbij de bodem van de vorm los zit, zo kun je gemakkelijk de taartbodem uit de vorm halen.
 4. Rol het deeg uit, leg in de vorm. Druk tegen de rand aan en snijdt mooi af. Prik er met een vork om de 3 cm gaatjes in. En zet opnieuw in de koelkast om te rusten (30 minuten). Dit doe je omdat je heel wat aan het deeg hebt gesjord. Hoe meer je aan het deeg sjort, duwt en trekt hoe liever het weer terug wil in zijn originele vorm. Dat betekend dat wanneer je het onvoldoende laat rusten in de koelkast het niet mooi hoog in de randjes blijft staan maar her en der lager is - door het terugzakken. Kortom wel laten rusten!
 5. Knip van bakpapier een stuk wat groot genoeg is om je taartbodem te bedekken. Leg op de bodem en strooi er bakbonen in. Blindbakken heet dit. Zo zorg je er voor dat het deeg op de plek blijft waar jij het wilt hebben en ook niet dikker wordt of op gaat blazen. Zet nu voor 20 minuten in de oven.
 6. Maak ondertussen de frangipane. Smelt hiervoor de boter langzaam op laag vuur en laat het een beetje afkoelen. Klop de suiker met de drie eieren en de geraspte schil van citroen schuimig en voeg terwijl je blijft kloppen de gesmolten boter toe. Schep het amandelmeel door het mengsel.
 7. Haal de bodem uit de oven, wanneer je de bakbonen er uit haalt moet de bodem droog zijn en de zijkanten heel licht gekleurd. Schenk het amandelmengsel uit over een taartbodem. En zet terug in de oven voor 25 minuten. Bak het licht goudbruin en een beetje ‘bubbelig’. Haal uit de oven.
 8. Was de druiven en druk ze een voor een in de amandelvulling. Zet ze eerst zonder de trosjes 30 minuten in de oven. Zet de taart dan nog 7 minuten onder de grill! Let op: wanneer je de grill gebruikt blijf je er altijd bij.. want opeens gaat het heel hard. Dus misschien zijn jouw druiven al in 5 minuten klaar. Ze moeten een beetje kapot zijn, zoals op de foto's. De trosjes heb ik niet meegeroosterd, dat kun je natuurlijk wel doen. Kijk maar wat je lekker lijkt.

4 Comments

 1. Gitta 8 november 2016 at 12:03

  Herkenbaar, zo heb ik ooit eens een waanzinnig lekkere perencompote/ chutney achtig recept gemaakt; het recept even tijdelijk op een papiertje geschreven en je raad het al… kwijtgeraakt. De recepten die ik daarna probeerde te maken waren toch niet zo lekker als de eerste versie. Best wel jammer van de best wel goed gelukte (al zeg ik het zelf) peren foto’s.

  • Marianne Snel 11 november 2016 at 22:04

   Zo zonde en dan vooral dat je EN het recept kwijt bent EN je geen leuke foto’s kunt plaatsen.. ik had eerst overal rondzwervende notities. Dat doe ik nu niet meer, heb eerst een poging gedaan tot dicteren. Maar maakte mezelf daarmee ongelooflijk aan het lachen! Nu zet ik ze altijd in mijn telefoon of ipad. En jij? X Marianne

 2. Elize 9 november 2016 at 14:42

  Het ziet er heerlijk én prachtig uit! En gun jezelf anders af en toe gewoon dat je alleen recept en foto’s plaatst.. Zorg vooral dat je er lol in houdt, want die foto’s maak je ‘de wereld’ (iig mij haha) blij mee 😉

  • Marianne Snel 11 november 2016 at 22:01

   Thx Elize, super lief! Ja ik weet het. Ik kan ook best een recept en een foto publiceren. Maar dan denk ik toch weer: wat leeg! Ik schrijf er wel een tekstje bij aankomende week! Maar heb er weer een gemaakt hoor! Recept/ foto’s en tekst! X

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like