Citroenmousse met karamel honeycomb schotsen + honing

Ik lees snel een Amerikaans recept om honeycomb (het zijn, op de foto, die schotsen en brokken die lijken op honingraadjes) te maken. Het is ook mijn eerste keer. Nodig: een hoge pan, met dikke bodem om de karamel te maken. Dat gaat goed een hoge pan ok, maar niet met dikke bodem. Ik besluit dat een hoge pan voldoende is. De instructie die volgt zorgt bij mij voor wat nervositeit. Zet alles al klaar want je moet snel werken. Daarna volgt er iets over dat het goedje letterlijk de pan uit kan rijzen wanneer je de soda toevoegt. Goed, je kunt rustig doorlezen. Ik heb het gemaakt. Maak je geen zorgen. Het stelt dus helemaal niets voor. En ja karamel maken dat is een beetje spannend, inderdaad je moet dat niet over je heen krijgen. Maar voor een pan soep geldt hetzelfde.

Citroenmousse in 15min (+ 4uur koelkast)

Bij elkaar ben je misschien 15 minuten bezig met het maken van deze citroenmousse. Lekker snel dus. Maar je maakt hem wel een avondje van te voren. Zoiets moet namelijk een paar uur opstijven in de koelkast. Ik heb al eerder op mijn blog deze mousse gemaakt, maar dan met mandarijn en met cranberry’s. Ik ben gek op deze toetjes. Vooral omdat je ze een avond van te voren zo gemaakt hebt en heel triomfantelijk tijdens je etentje uit de koelkast kunt toveren.

naamloos-1870-2.jpg

Borrelen & bubbelen

Natuurlijk heb ik een hele fijne topping bij deze citroenmousse bedacht. Een zoete tegenhanger van een toch wel frisse mousse. Honeycomb schotsen.. of brokken.. het ligt er aan hoe je ze breekt. Het heeft niets met honing te maken. Omdat er tijdens het toevoegen van de soda allemaal belletjes ontstaan lijkt het een beetje op een honingraad. Vandaar de naam. Het is sowieso leuk om een keer te maken. Het recept wat ik gevolgd heb heeft wel gelijk. Het is handig om je benodigdheden klaar te hebben staan voor gebruik. Maar met de pan uit rijzen valt het reuze mee! Wanneer je er flink doorheen roert is er niet zoveel aan de hand.

Het bubbelende en borrelende karamelmengsel schep je in een met bakpapier beklede braadslede en vervolgens laat je de boel lekker uitbubbelen en borrelen. Na een paar uur kun je er stukjes van breken. En klaar zijn je honeycomb schotsen!

Diner voor twee..

Dit lekkere citroenmousse recept is een van de gangen van mijn voorjaarsmenu Citroen en voorjaarsgroen. Bekijk de andere 2 recepten hier: kwarteltjes met citroen en spek + aspergesalade en bruschetta met doperwtenpuree, munt en citroen In de blogpost: Menu voor twee: Citroen & Voorjaarsgroen lees je hoe je het menu maakt.

Citroenmousse met karamel honeycomb schotsen + honing

Categorie: Lente, Menu

citroenmousse

Ingrediënten

 • 1,5 blaadje gelatine
 • 125 gram creme fraiche
 • 4 eetl fijne kristal suiker
 • 75ml citroensap + 2 eetl citroenrasp (ongeveer 2-3 citroenen)
 • 150 ml slagroom
  Voor de topping
 • 2,5 eetl golden syrup (die kan je gewoon bij de supermarkt kopen)
 • 100 gram suiker
 • 1 tl bicarbonate soda
 • 1 eetl honing

Instructies

 1. Week de gelatine in 5 minuten in een kommetje met koud water.
 2. Meng in grote kom de crème fraiche met 2 eetlepels suiker en de rasp van de citroen schil. Hiervoor heb je ongeveer 2 citroenen nodig.
 3. Doe de sap in een klein steelpannetje en breng aan de kook. Haal van het vuur. Knijp de gelatine blaadjes uit en doe ze bij het sap in het pannetje, roer goed tot het is opgelost. Laat 5 minuten afkoelen. Giet het mengsel dan bij de crème fraiche.
 4. Klop ondertussen met een mixer de slagroom samen met overige 2 eetlepels suiker stijf. Spatel de slagroom door het crème fraiche mengsel, zo luchtig mogelijk.
 5. Verdeel het mengsel over 2 schaaltjes. Ja, dan heb je een flink toetje. Maar het is zo lekker, dat mag best! Zet nu 4 uur in de koelkast.
 6. Maak de honeycomb. Bekleed eerst een braadslede met bakpapier. Ik vet daarvoor eerst de braadslede in. Pak een stuk bakpapier wat groot genoeg is om de braadslede mee te bekleden. Maak er een prop van en strijk dit weer glad. Het invetten doe ik zodat het papier goed aan de wanden en bodem van de braadslede blijft plakken. De prop maak ik er van zodat het papier niet zo stug is en gemakkelijk te vormen.
 7. Gebruik een hoge pan. Dat is wel handig gezien het rijzen van de karamel. Zet de braadslede naast je neer, leg ook wat pannelappen neer en zet de soda in de buurt van de pan. Je moet snel werken.
 8. Doe in de pan de golden syrup en de suiker. Verwarm op laag vuur tot dat de suiker gesmolten is. Ik heb daar stiekem gewoon doorheen geroerd. Wat normaal niet mag bij karamel. Maar toch gedaan. Wanneer de suiker gesmolten is, zet je het vuur wat hoger. Wanneer er belletjes ontstaan en de kleur is mooi karamel kleurig voeg je direct de soda toe.
 9. Het gaat nu inderdaad als een gek rijzen en bubbelen. Roer en daarom flink met een pollepel doorheen zodat het wat rustiger wordt en giet het daarna over in de met bakpapier bekleedde braadslede. Nu laat je het gewoon 1-2 uur rusten. Het borrelt nog wel even. Niet aankomen, want het is heet.
 10. Na 1-2 uur kun je er leuke stukken vanaf breken die lijken op honingraadjes! Brokkel ze over de citroenmousse en druppel er wat honing over. Ik legde er nog een citroenschijfje bij.

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like