Boerenkool recept: Parmezaan bouillon met boerenkool

Snel naar recept

Ik ben gek op seizoensgroenten, inmiddels ben ik de pastinaak en wortels een beetje zat (iets te veel gerechten meegekookt afgelopen tijd). Maar er liggen nu natuurlijk wagenladingen kool bij de supermarkt en groenteboer. Op de een of andere manier ben ik daar nooit zo een fan van geweest. Het komt denk ik door de bittere smaak die de donkere groenten als boerenkool en rode kool hebben. Toch blijf ik dan altijd een drang houden om zo een leuk kooltje mee naar huis te nemen! Dan toch maar eens iets buiten mijn comfortzone koken?

boerenkool recept / Fotografie: Homecooking dept.Zelfs ver buiten mijn comfortzone! Want naast een mooi savooiekooltje had ik ook de hand weten te leggen op een paar flinke bladeren palmkool! Een vergeten groente. Daar ben ik natuurlijk dol op, op vergeten groenten.. al is het maar om weer iets nieuws te kunnen ontdekken. Bij vergeten groenten hoort misschien ook wel een beetje een vergeten gedachtegoed. Dat er in de winter eigenlijk niet zoveel voorradig was. De winkels liggen nu natuurlijk vol, maar vroeger werd er gekookt met wat er was en werden alle restjes zorgvuldig gebruikt. Laten we dan ook gelijk maar aan de slag gaan. Natuurlijk wil ik niet terug naar vroeger – getsies! Maar restjes gebruiken, daar is natuurlijk niets mis mee. Sterker het is stiekem zelfs een beetje hip!

Zelf ben ik niet zo goed in de restjes. Al die rommel in bakjes in onze koelkast en na een week ben ik ze vergeten, de bakjes verdwijnen naar de achterkant van de koelkast en na een maand denk ik gatfer wat is dat? Beetje herkenbaar? of wat dacht je van de verse kruiden en laatste beetjes sla? Ja…. haal jij ook aan het einde van de week natte zakjes uit de groentelade?

boerenkool recept-8981Tijd om iets terug te doen! Spaar vanaf nu al je korstjes Parmezaanse kaas op! He? ja… in een bakje er mee! En wanneer je 300 gram hebt maak je er deze bouillon mee (geloof me, wanneer je een reguliere Italiaanse koker bent kost je dat echt niet zo lang). De Parmezaan bouillon heb ik niet zelf bedacht. Laat ik dat maar gelijk toegeven, hoe geniaal was dat geweest. De honneurs gaan naar een engelstalige recepten website Bon Appétit. (Bron: Bon Appétit).

boerenkool recept / Fotografie: Homecooking dept.Maar de Italianen waren vast de eersten die er mee aan de haal gingen. De kool heb ik er wel zelf aan toegevoegd. Maar een koolsoep is ook al een klassieker in de Italiaanse keuken! Ik koester geen illusies! Heb je nog niet genoeg Parmezaan korsten maar wil je wel de soep maken, gebruik dan gewoon lekker kippenbouillon! Ook niets mis mee!

boerenkool recept / Fotografie: Homecooking dept.Nog even over boerenkool (die je gewoon kunt gebruiken in plaats van de palmkool, niet iedereen heeft een biowinkel of een zogenaamde groentejuwelier om de hoek) en het rauw door een salade mengen of door een smoothie heen te mixen. Dat blijkt eigenlijk niet zo goed voor je te zijn. Natuurlijk gaat het om de hoeveelheid die je eet. Een beetje kan geen kwaad, maar door een smoothie gooi je al gauw te veel. Het rauw eten van deze groente is ook eigenlijk niet zo bedoeld, ze bevatten namelijk plantaardige gifstoffen en het rauw eten belemmerd de opname van bepaalde mineralen. Bij het bereiden worden de gifstoffen veel minder en je lichaam kan de kool bijvoorbeeld veel beter verteren. En zeg nou eens eerlijk.. een smoothie met boerenkool? Dat is ’s ochtends toch pas te drinken met een flinke banaan er in? Maak er dus gewoon soep van! Dan ben je ook super gezond bezig en nog hip ook met je bewaarde restjes Parmezaan! (de bouillon is overigens ook fantastisch met verse pasta.. de smaak hecht zich namelijk aan de pasta! En je hele huis ruikt naar Parmezaan.. JOEHOE!)

boerenkool recept / Fotografie: Homecooking dept.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like