Zelf ijsjes maken van steenfruit, rozenwater + munt

Hot town summer in the city.. Het is weer tijd om zelf ijsjes te maken! Een enorm ingewikkelde klus van houdbare room en suiker in een steelpannetje aan de kook brengen, af laten koelen en daarna samen met stukjes fruit verdelen over ijsvormpjes. Inderdaad zo gepiept. Daarna rest geduld.. een nachtje. Dat heb je natuurlijk eigenlijk niet! Je wilt NU ijsjes. Tenminste dat heb ik altijd. Dan zie ik mezelf als nog ijsjes halen bij de super. Toch is het heel leuk en gemakkelijk om te doen! Voor aankomende week voorspellen ze prachtig zomerweer. Kortom wanneer je dit weekend nou eens aan de slag gaat met die ijsjes kun je volgende week (wanneer het 25 graden is) triomfantelijk een zelfgemaakt ijsje uit de vriezer trekken.

Homecooking-dept-0061.jpg
zelf-ijsjes-maken-van-steenfruit-0393.jpg

Einde van de zomervakantie..

Voor de meeste mensen lijkt de zomervakantie zelf een beetje aan zijn einde te komen. Langzaamaan wordt het weer steeds drukker in de stad. Waar je 2 weken geleden gewoon op een zaterdagmiddag snel een boodschapje kon doen is dat er nu niet meer bij. Ik baal daar altijd een beetje van. De vakantiegangers zelf denk ook. Met die heerlijke rust is het weer tot de herfstvakantie gedaan. Nou is het nog niet zo erg dat het weer druk is. Maar ik tref ook gelijk allerlei gestreste mensen die steunend en mopperend in de rij te wachten bij de bakker, terwijl ze ook nog hun mobiel proberen te beantwoorden en hun huilende kinderen in het gareel proberen te houden. Elk jaar zie ik weer een complete transformatie van de stad tijdens en na de zomervakantie! Ach, ik schakel weer terug naar de tijd voor de zomervakantie voor 11uur de stad in , dan is er niets aan de hand!

zelf-ijsjes-maken-van-steenfruit-0401.jpg
Sunset-cafe-Rotterdam-Homecooking-dept.jpg
zelf-ijsjes-maken-van-steenfruit-0397.jpg

Opladen in Rotterdam!

Een paar posts terug schreef ik over een mooi rustig pleintje in Rotterdam. Waar je jezelf weer even kunt opladen en genieten van de relaxte sfeer. Zelfs nu de stad weer herbevolkt is, blijft het daar aangenaam rustig! De foto’s van het sunset cafe zijn ook daar genomen. Ze pasten mooi bij de sfeer van de ijsjes.

Zomerfruit: abrikozen, nectarines en perzikken

Oja over de ijsjes! Ik ben gek op zomerfruit en wanneer al dat steenfruit in stapels bij de groenteboer of super ligt betekent dat voor mij pas echt zomer. In Nederland moet je dan je abrikozen en nectarines naast een banaan leggen en nog steeds een weekje wachten voordat het echt lekker eetbaar is. Heerlijk moet het zijn wanneer je een paar van die boompjes hebt. Jaloers kijk ik dan ook naar alle foto’s die op social media verschijnen met mensen die hun pruimenboompjes hebben leeggeschud! Maar zoals jullie weten de ruimte op ons dakterras is beperkt en we moeten ook nog kunnen bbq-en! Kortom ik doe die truc wel met de banaan en voor de ijsjes maakt het niet zo heel veel uit, alhoewel hoe meer smaak hoe beter! Fijne zomerweek! (en snel die ijsjes zelf maken!)

Homecooking-dept-0061-2.jpg
zelf-ijsjes-maken-van-steenfruit-0345.jpg

Zelf ijsjes maken van steenfruit, rozenwater + munt

Kooktijd 20 minuten

Categorie: Zomer

The making of ice-creams / Zelf ijsjes maken van steenfruit

Ingrediënten

 • 400 ml houdbare slagroom
 • 3 eetl rietsuiker
 • 1/8 tl rozenwater (of eigenlijk nog net iets minder)
 • 3 takjes verse munt
 • 2 abrikozen
 • 1 perzik
 • 1 nectarine

Instructies

 1. Los in een steelpannetje de suiker op in de houdbare room en breng zachtjes aan de kook. Laat iets afkoelen en roer de rozenwater er door. Leg nu de takjes verse munt er in (in zijn geheel, die haal je er straks weer uit) en laat nog verder afkoelen tot kamertemperatuur.
 2. Snijdt ondertussen het fruit in stukjes. Je kunt dunne schijfjes er in doen of blokjes of een mix.
 3. Wanneer de room voldoende is afgekoeld, schenk je de room door een zeef in (bijvoorkeur een kom of een maatbeker met een schenktuit - gewoon omdat dat makkelijk is voor jezelf). Doe het fruit in de ijsvormpjes en giet de room er overheen. Laat iets ruimte aan de bovenkant (ijs zet iets uit) en steek de stokjes er in.
 4. Klaar! Zet ze in de vriezer en wacht tenminste 8 uur.
zelf-ijsjes-maken-van-steenfruit-0337.jpg

2 Comments

 1. Eva Hogenbirk 20 augustus 2016 at 20:51

  Prachtige foto’s. Ik ga je recept zeker een keer maken. Het ziet er heerlijk uit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like