Snel naar receptMisschien wel 1 van de lekkerste recepten op mijn blog! Deze pompoen en wortelpuree met kiprollade. ‘I’m on the roll’ met mijn puree recepten, dus ik sluit niet uit dat ik volgende week een andere mening heb. Deze puree is romig, lekker vol van smaak en hangt tussen zoet en hartig in. Met die kiprolletjes met rauwe ham is het best een beetje chique! Even de oven aan en je hebt er ook nog zo van die leuke wortelchips bij gemaakt. Nodig: pompoen en wortels!
Oogstmarkt op het Noordplein
Met geduld wacht ik altijd tot de eerste van de maand. Dan is er weer oogstmarkt op het Noordplein in Rotterdam. Niet dat ik daar dan met volle tassen vandaan kom, wel met een kaartje vol foto’s. Meestal koop ik 1 of 2 ingrediënten. Het is uit zelfbehoud. Prachtig vind ik het, dat wat daar in die kramen ligt. Ik ken mezelf wel een beetje. Want tassen vol betekent ook dat je er mee aan de slag moet. Het blijft niet eeuwig goed. Het is eigenlijk net als dat je in een restaurant te veel besteld. Mijn ogen zijn groter dan ik kooktechnisch aan kan. En tja… dan raak ik in de stress.
Tegenwoordig zijn er wel heel veel dingen zijn waar we van in de stress of zeer geïrriteerd van kunnen raken en we weinig aan kunnen doen. Situatie VS, politieke discussies in Nederland en sinterklaas gezeur. Ik heb besloten het stressniveau zoveel mogelijk in te perken. En ja net als jij heb ik ook gewoon nog steeds stress om de meest onbenullige zaken (lees: bijvoorbeeld het huishouden).
Pompoen? Dat vind ik een shit groente..
Afgelopen oogstmarkt kwam ik met pompoenen en wortels thuis. En heel erg nat van een stortbui. Ze moeten een fiets maken met overkapping! Ik had ook best 15 minuten kunnen wachten… maar ik was te enthousiast en wilde met die pompoen en wortels aan de slag. Eigenlijk vind ik een pompoen een shit groente. Zo dat heb ik gezegd! Dat heeft te maken met het formaat en dat hij nou niet echt gemakkelijk in stukken te snijden is. Natuurlijk weet ik wel dat je hem het beste eerst kunt halveren en dan in parten kunt snijden. Maar dat mes er eerst in zetten om hem in tweeën te krijgen bezorgt me al visioenen van een afgehakt vingerkootje. Het heeft te maken met de onhandigheid van dat ding en de kracht die je moet zetten. Goed alle vingers zitten er nog aan. Maar voorzichtigheid is geboden!
Pompoen en wortelpuree uit de oven
Zoals al mijn favoriete recepten heb je voor deze wortelpuree de oven nodig. Een van mijn beste vriendinnen heeft geen oven! Heb ik dat ooit verteld? Na jaren snap ik nog steeds niet hoe ze het regelt met 2 kleintjes thuis. Maar goed. Ik ga er vanuit dat iedereen die mijn blog leest gewoon zo een apparaat heeft. Dat roosteren in de oven optimaliseert de smaak van heel veel groenten. En optimaliseren betekent in alle gevallen van mijn recepten: blije groenten-eters.
Nou hoef je natuurlijk niet perse die pompoen en wortels op de markt te gaan halen! Welnee, gewoon in je boodschappenkarretje kan ook. Voor de kiprollade gebruik ik kippendijen. Omdat daar naar mijn idee meer smaak aan zit. Voor de chips heb ik leuke regenboog wortels gebruikt. En tot slot is het mooi wanneer je op het bord een paar mooie paddestoelen tussen de kiprolletjes en de wortelpuree kunt leggen.
Stress-vrij recept!
Voorverwarmen die oven! Oja net als alle andere puree-recepten op mijn blog, ook deze kun je heel goed van te voren maken. Na 2 dagen was hij nog steeds heel lekker. Gewoon in een luchtdicht doosje bewaren en dan weer opwarmen. Kijk dat scheelt dan weer wat stress he? Kun je je weer lekker druk maken over onbenullige en benullige zaken!
Pompoen en wortelpuree met kiprollade, paddestoelen & wortelchips
Ingrediënten
Voor de pompoen en wortelpuree
- 1 pompoen, in parten gesneden (schil er nog aan)
- 1 bos bospeentjes, geraspt
- 2 eetl olijfolie
- 6 takjes verse tijm
- 40 gram boter
- 2 tl zout
- 100-125ml kippenbouillon
- zout en peper naar smaak
Voor de kiprollade
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 125 gram champignons, in kleine blokjes gesneden
- 1 eetl olijfolie
- 50 gram boter
- 1 takje verse tijm
- zout en peper naar smaak
- 4 kippendijen (ongeveer 400 gram)
- 4 plakjes rauwe ham
- bindtouw
Voor de garnering
- 3 verschillende kleuren regenboog wortels (bijvoorbeeld: geel, paars en oranje) paddestoelen
- olijfolie
- verse tijmblaadjes
- 1 handje garneer amandelen, geroosterd
- 100 gram mooie paddestoelen, grote paddestoelen gescheurd of gehalveerd
- een klontje boter
Instructies
- Maak eerst de puree en de chips. Dit kan dus ook een dag van te voren. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijdt de pompoen in parten, de schil kun je er aan laten, de pitten snijd ik er altijd wel uit. Schraap de wortels schoon, de worteltjes kun je laten zitten. Het loof er wel afhalen. Doe ze in een braadslede. Waarschijnlijk heb je er 2 nodig. Besprenkel de ingrediënten in elke braadslede met 1 eetl olijfolie, 20 gram boter, 1 tl zout en 3 takjes verse tijm. Zet 45 minuten in de oven.
- De chips maak je door met de wortels goed schoon te wassen en daarna in de lengte over een mandoline te halen. Leg ze daarna op een bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie en wat zout en zet 7 minuten in de oven. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
- Ondertussen kun je de vulling voor de kip maken. Snijdt de champignons in kleine blokjes van 5mm. Doe de olijfolie samen met 25 gram boter in de koekenpan. Wanneer de boter gesmolten is voeg je de sjalot toe en zet je het vuur laag. Wanneer de sjalot mooi gefruit is voeg je de gesneden champignons toe. Bak ze mooi bruin en roer tot slot de blaadjes van 1 takje verse tijm er doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Haal van het vuur en laat even afkoelen.
- Terwijl de vulling afkoelt kun je de kip voorbereiden. Leg de kippendijen tussen twee stukjes bakpapier. Sla ze dan met bijvoorbeeld een koekenpan of een deegroller plat. Wanneer ze al wat platter zijn dan rol ik er gewoon met de deegroller overheen. Hoe dunner hoe gemakkelijker op te rollen. De kippendijen op de foto zijn ook niet zo dun uitgerold, ongeveer 0,5cm.
- Bestrooi beide kanten van elke kippendij met zout en peper. Leg dan op elke kippendij een plakje rauwe ham. Knip een flink stuk bindtouw af. (doe dit vooraf want het is een beetje een rommelig klusje). Schep dan de vulling in het midden van de kippendij en vouw het vlees eromheen (of rol op, wat lukt). Dan knoop je het touw er omheen. Het is het waard om eens een filmpje op youtube te bekijken hoe je dit mooi kunt doen. Niet dat het uitmaakt je knipt de draadjes er vanaf, maar als je jezelf dat leert - kun je ook heel snel goed opbinden.. ;).
- Zet de koekenpan waarin je de vulling hebt gemaakt (of een andere) weer terug op matig vuur, en smelt opnieuw 25 gram boter. Bak ze dan bruin in de pan, dit duurt ongeveer 7-10 minuten. Draai met regelmaat, zodat alle kanten mooi bruin worden. Doe ze over in een ovenschaal. En bedek met aluminiumfolie.
- Ondertussen zijn de groenten klaar. Haal uit de oven en zet de oven terug naar 180 graden.
- Schep het vruchtvlees uit de pompoen en doe in de blender. Voeg ook de wortels toe. Ik heb ze grof in stukken gesneden. Haal de takjes tijm uit de braadsledes en giet het vocht in de blender. Giet ook een beetje bouillon bij de groenten, anders doet de blender het niet. Nou is er niet zoveel voor nodig om er een puree van te maken. Prakken is ook al voldoende. Voeg naar smaak bouillon (ik heb 125ml gedaan) en wat zout en peper toe. Zet apart tot de kip en de garnering klaar is.
- Zet de kip in de oven wanneer deze 180 graden is en laat in 30 minuten gaar worden.
- Wanneer de kip bijna klaar is warm je de puree nog een keer op en bak je in een pan de mooie paddestoelen die je als garnering wilt gebruiken.
- Verdeel de puree over de borden. Verwijder het bindtouw van de kippendijen. Snijdt de kip in plakjes en leg op de puree. leg de paddestoelen er tussen, net als de chips, bestrooi met wat verse tijmblaadjes, wat geroosterde amandelen en wat verse peper.
2 Comments