Romige witlofsoep met paddestoelen topping

Snel naar recept

Buiten ruikt het naar boter.. gesmolten boter om heel precies te zijn. Ook Kobus (onze hond) steekt zijn neus in de lucht.. en de geur van een lekker hapje en prachtig winterweer! Zijn geluk kan niet op. Hoe verder we lopen hoe sterker de geur. Dan doemt het fabrieksterrein van Unilever op, logisch hier wordt ‘boter’ gemaakt. Het is een klein rondje voor ons. Terwijl de nieuwe heipalen de grond in gaan voor een flink nieuwbouwproject naast het Unilever gebouw bedenk ik me, dat ik eens iets in boter moet smoren! Misschien wel witlof…

Rotterdam City - Photography Marianne SnelIk lust geen witlof.. dat doe ik al niet vanaf mijn 8ste (en misschien nog wel eerder, maar dat kan ik me niet herinneren) en daar is weinig verandering in gekomen. Best een interessante bekentenis voor iemand die op het punt staat om een witlof recept te delen! (Voor iedereen die eigenlijk geen witlof lust: dit is geen stukje om je te overtuigen hoor, je kunt nou eenmaal niet overal fan van zijn). Toch is er iets met witlof-eters en witlof-haters. Zodra je als niet-witlof-eter op een verjaardag, etentje of tijdens de werklunch laat vallen dat je geen witlof lust zullen er altijd een paar mensen je proberen te overtuigen dat je eindelijk eens over dat jeugdtrauma moet groeien… Echt! (of heb ik daar alleen last van?)

witlofsoep - Photography Homecooking dept.Eerst vragen ze je of je witlof nog wel eens geprobeerd hebt na je 8ste, gevolgd door de opmerking: “Want wist je dat je smaak om de 7 jaar veranderd?”. Natuurlijk weet ik dat en geduldig beantwoord ik zo’n vraag en opmerking met “ja”. Herkenbaar? Je hebt het pas immers nog geprobeerd want de nieuwe vriend(in) van je beste vriendin/vriend/ broer/zus/moeder (vul maar in) wist niet dat je een flinke afkeer had voor het spul.

Daarna komen de recepten..! Daar word ik nooit zo vrolijk van. Waarom stellen mensen altijd voor om die witlof in ham te rollen en daarna onder te dompelen in kaas? Dan blijft het smerig.. Of je moet zoveel kaas toevoegen dat je de witlof niet proeft – Now your talking! Ok niet. Nee niet, ik ben dol op kaas maar dat met kaas verbergen van groenten, dat kan echt niet meer in 2016! En ondanks zo een berg kaas blijf ik die witlof proeven. Trouwens, alsof je dat beproefde recept “zo-lust-iedereen-witlof” nog nooit geprobeerd hebt! Mijn moeder heeft in ieder geval wel een paar pogingen gewaagd en het toen gewoon onder het motto “geeft niets, dan maak ik voor jou wel iets anders!” het opgegeven.

Rotterdam City - Photography Marianne SnelWaarom veel wel witlof-etende mensen overtuigd zijn dat je witlof wel lust wanneer het uit de oven komt met ham en kaas is mij echt een raadsel, en wanneer je nog steeds niet beaamd dat dat het lekkerste witlof recept ooit is geloven ze je niet! Een flinke missie dus voor ons: niet witlof-liefhebbers.

naamloos-9076 kopieGunstiger gezind ben ik de witlof predikers die over het karameliseren van de witlof beginnen, of het smoren in boter. Dan denk ik, dit is een nieuwe lichting witlof-lovers, deze mensen vinden witlof misschien echt het nieuwe witte goud! Niets bedekken met kaas.. Ik heb ooit in een fijn restaurant ooit gekarameliseerde witlof gegeten en moet bekennen dat ik er best gecharmeerd van was.

Goed of ik je dan ga overtuigen om meer witlof te eten? Welnee, ik sluis je met liefde door naar mijn verrukkelijke pompoensoep, een preisoep of een slasoepje met zalmsoesjes!

Waarom dan toch die witlof? Ach het ligt nu volop in de schappen en ja ik houd wel van een uitdaging! En met de geur van boter nog in mijn neus dacht ik in de winkel, hier moet toch iets van te maken zijn wat ik en mijn vriend ook lusten? Stoven in boter dus en er dan soep van maken, met zo een mooi randje met paddestoelen! Nou TadaaA!

Rotterdam City - Photography Marianne SnelDeze soep verbergt stiekem de witlof een beetje (maar niet met kaas), wanneer je de soep een dag van te voren maakt en laat rusten trekken de smaken extra goed in, dan ga je de witlof veel beter proeven. De soep krijgt dan een licht bittere smaak. Maar niet zo afschuwelijk als wat je van vroeger onthouden hebt. Maar dat laten rusten hoeft niet, wanneer je het maakt en daarna gelijk opeet dan is het meer een hint van witlof wat je proeft. Ook lekker zo subtiel. Dus wie weet toch een keertje proberen? Ohnee ik ging je niet overtuigen!…

witlofsoep - Homecooking dept

5 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like