Wintersalade met rode kool, geroosterde druiven + honingnoten

Snel naar recept

Eigenlijk eet ik niet veel salades in de winter. Vooral geen maaltijdsalades. Daaraan begin ik pas als we weer buiten kunnen eten. Toch heb ik stiekem een paar wintersalades achter de hand die ik vaker maak. Zoals deze salade met rode kool en geroosterde druiven. Super lekker. Vooral voor wanneer ik draadjesvlees heb gemaakt of een quiche heb gebakken en daar graag nog iets extra’s bij wil maken.

De ultieme groente voor een wintersalade

De ultieme winterse groente voor een mooie wintersalade is toch wel rode kool. Vanwege zijn mooie kleur en zoetige smaak. En wanneer je rauwe rode kool in een zure dressing legt wordt de kool vanzelf zachter. Balsamico azijn, is bij rode kool mijn favoriet. Een gouden combinatie: kan nooit verkeerd. Het is net zoiets als tomaat en mozarella.

Oke, een iets minder lekkere balsamico azijn kan het hele feestje wel goed verstoren, net zoals waterige tomaten. Zo’n flesje goede balsamico kan best duur zijn. Bij mijn favoriete deli koop ik er een die gecombineerd is met vijgen. Daar kan ik zonder al te veel schuldgevoel lekker mee bedruppelen, drizzlen en bedruipen. Want deze is wel zoet en stroperig maar niet idioot duur. En balsamico is natuurlijk fantastisch over heel veel eetbare zaken.

wintersalade-met-rode-kool-1502E.jpg
wintersalade-met-rode-kool-2.jpg
wintersalade-met-rode-kool-1493E.jpg

Tussen de middag is opeens mijn ‘ik-eet-geen-salades-in-de-winter-ideologie’ verdwenen!

Wat van de salade overblijft eet ik trouwens gerust tussen de middag op! Dan is mijn ‘ik-eet-geen-salades-in-de-winter-ideologie’ opeens als sneeuw voor de zon verdwenen! Een wintersalade die een beetje lauwwarm is vind ik ook lekker. He? Dat klinkt vies! Ik bedoel ook niet alle onderdelen! Gewoon de druiven lekker roosteren in de oven. Zeg nou zelf als het -12 buiten is, dan heb je helemaal geen zin in een wintersalade! Of je nou een bord vol met draadjesvlees hebt liggen of niet. Toch? En dat geroosterde zorgt gelijk voor een mooie overgang, tussen het koude en het warme gerecht. Klinkt lekker he?!

Die druiven zijn ook echt een aanwinst. Wanneer ze 15 minuutjes in de oven gaan, wordt de smaak intenser en dus zoeter. Daarnaast, mooi meegenomen, ze verliezen druivensap. Wat heerlijk is als dressing voor de rode kool. Om de wintersalade compleet te maken heb ik naast de geroosterde druiven en gemarineerde rode kool, dunne plakjes gekookte rode bieten, geitenkaas, rozijnen en honingnoten toegevoegd.

wintersalade-met-rode-kool-1543E.jpg
wintersalade-met-rode-kool-3.jpg

Maak die honingnoten maar in veelvoud!

Die kun je ook gelijk in veelvoud maken. Die honingnoten. De bakplaat is bij mij thuis al leeg voordat ze op de salade belanden (waar ik zelf ook aan mee doe… Ahum). Leg de noten wel eerst op bakpapier, besprenkel ze daarna met de honing, suiker en wat zout en schuif ze dan de oven in. Anders sta je net als ik, de noten van de bakplaat af te bikken. Overkomt jou dat toch? Omdat je even met je gedachten bij het werk, de kinderen of die leuke man in de trein was? Het geeft niets! Het lukt best en daarna zet je de bakplaat in kokend water. Dan is het suikermengsel zo los geweekt!

Nou verder niets aan toe te voegen! Lekker dus met gestoofd vlees, hartige taart met bietjes, stoofpeertjes, aardappelpuree, slavinkjes.. Etc! Kun je juist niet genoeg krijgen van wintersalades? Probeer dan ook eens deze rode kool salade! Een plaatje op je bord!

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like