Voorjaarsmenu voor twee: Citroen & voorjaarsgroen

Aan de achterkant van ons huis hebben we een klein balkonnetje. Er past zo een leuk balkontafeltje op, twee stoeltjes, wat potten met kruiden plantjes en in de hoek staat een druif vol met knoppen die zwierig naar de volgende verdieping groeit. Twee verdiepingen verder hebben we een dakterras. Veel groter.. Maar onze voorkeur heeft dit kleine balkonnetje bij de keuken. We zwiepen zo de deuren open en zitten vanaf een uur of 2 in de zon. En alles binnen handbereik. Vooral de koelkast waar ik op mooie dagen spontaan salades en hapjes uit tover. Kopjes thee en glaasjes wijn staan natuurlijk ook binnen mum van tijd op het balkontafeltje.

Tafeltje voor twee

het mooie weer en dat kleine balkontafeltje voor twee, inspireerde me tot dit diner voor twee menu. Maar je kunt alles natuurlijk gerust verdubbelen naar vier, wanneer je onmogelijk een datum kunt vinden om het met zijn twee op te peuzelen! Of zes.. Wanneer je vrienden uitnodigd. Maar twee is toch ook wel eens fijn. Lekker op je eigen terras of aan een mooi gedekte tafel.

Groene groenten (doperwtjes, haricotverts en groene asperges), gevolgelte en de frisse smaak van citroen vind ik heel erg bij het voorjaar passen. Samen met wat robuuste smaken van spek, sjalotjes, mosterd en parmezaanse kaas kun je er ook prima mee uit de voeten wanneer de geprikte datum van je etentje opeens toch op een regenachtige dag valt.

naamloos-1879.jpg

Citroen en voorjaarsgroen…

Frisse zuurdesem bruschetta’s met puree van doperwtjes, munt en Parmezaanse kaas, gevolgd door citroen kwarteltjes met spek en lauwwarme bonen en groene asperge salade. Met een overheerlijke Franse dressing van mosterd, olijfolie en sjalotjes. En het toetjes is een romige citroenmousse met honeycomb en honing!

De citroen heb ik gekozen als leidraad van dit menu. Omdat het heerlijk frisse accenten legt en perfect past bij het groen, de dressing, de kwartel en het toetje.

Een hoop werk? Grappig genoeg valt dat heel erg mee. De puree maak je binnen mum van tijd in de keukenmachine, de kwarteltjes braad je in 5 minuutjes mooi bruin in de koekenpan en de oven doet nog een kwartiertje zijn werk. Dan heb je mooi tijd om ondertussen kort de groene groenten te koken en de dressing te maken. En dat toetje dan?  Dat maak je een dag van te voren. Heel gemakkelijk het heeft alleen tijd nodig om op te stijven.  Ook die indrukwekkende look-a-like honingraad schotsen (honeycomb) met karamel smaak heb je zo gemaakt.

naamloos-1913.jpg
naamloos-1896-1.jpg
naamloos-1872.jpg

Planning!

Datum geprikt? Daar gaan we dan. Hieronder beschrijf ik in het kort wat de gemakkelijkste planning is om het menu zo efficiënt mogelijk te maken.

De avond voor je etentje

Begin een avond voor je etentje met het maken van de citroenmousse. Dit kost je 15 minuten. Zet ze in de koelkast om op te stijven. Het maken van de honingraad schotsen kost je 10 minuutjes. Die kun je de hele avond laten afkoelen en de volgende dag in schotsen breken. Het recept, de werkwijze en ingredienten vind je hier: citroenmousse met karamel honeycomb schotsen + honing

Een uur voor het etentje

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de kwarteltjes uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Heb je de wijn al koud staan? En water? Maak de dressing voor de asperge salade. Dit kost je 7 minuutjes. Vul de kwarteltjes met de citroen en bind ze op. Zet even apart. Verzamel alle ingredienten die je nodig hebt. En kleed alvast de tafel mooi aan.

20 minuten voor het etentje

Snijdt dikke plakken van het zuurdesembrood, maar niet zo dik dat ze niet in de broodrooster passen. Je kunt ze natuurlijk ook in je contactgrill of op een grillpan grillen. Dan krijgen ze mooie streepjes. Maar kost je wel iets meer tijd. Maak de puree van doperwtjes, parmezaanse kaas en verse kruiden. Zet apart. Rooster de bruschetta’s, bestrijk met knoflook. Het recept, de werkwijze en ingredienten vind je hier: Doperwtenpuree bruschetta

Je tafelgenoot zit aan tafel?

Mooi, bestrijk de bruschetta met de puree van erwten, en maak de broodjes mooi af met wat verse kruiden en geraspte Parmezaanse kaas.

Na de eerste gang, braad je in 5 minuutjes de kwartel rondom aan. Rolt er spek omheen en zet ze in de oven voor 15 minuten. Kook ondertussen de boontjes, asperges en erwtjes beetgaar. Verdeel de dressing over de groenten wanneer nog warm en laat ze afkoelen tot lauwwarm. Kijk voor het recept, de werkwijze en de ingredienten hier: Kwartel recept met citroen en spek + lauwwarme asperge salade

Als laatste; het toetje. Die haal je uit de koelkast en breekt de honeycomb er over en een drizzle van honing en klaar!

Eetsmakelijk!

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like