Verse vijgentaart met peren + ahornsiroop

figs, walnuts, ahornsirop, fig-pear cake
Snel naar recept

Alle vijgenstruik -of boom bezitters komen op een punt dat ze denken: wat kan ik nog meer met die vijgen maken? Zo ook mijn moeder. Alweer een paar weken geleden drukte ze een bakje in mijn handen. “Neem jij ze maar mee, ik weet ondertussen niet meer wat ik moet maken van al die vijgen”. Ze had alle salades gehad, vijgen gegeten met geitenkaas omwikkeld met spek (yummm) en er stonden 3 potten jam in de voorraadkast. Ze was ze zat!

verse-vijgentaart-0449.jpg
verse-vijgentaart-0469.jpg

Ik dacht.. He? Nu al? Je moet weten iedereen bij ons in de familie ondertussen een vijgenboom of -struik heeft. Het zijn allemaal stekjes van elkaar. Dat ook nog! Dus uitwisseling van de vijgen onder familie heeft geen nut. Onze boom zit vol met vruchten maar het blijft angstvallig groen. Elk jaar is hij weer knijterlaat. Iedereen zit al 3 weken aan de vijgenchutney en vijgensalades wanneer wij voorzichtig een eerste vijg oogsten. De rest volgt meestal nog later. Maar dit jaar geloof ik er iets minder in. En was ik dus heel blij met dat in-mijn-handen-geduwde-bakje! Ze zijn natuurlijk niet goedkoop wanneer je ze in de winkel gaat kopen!

verse-vijgentaart-0478.jpg
verse-vijgentaart-0486.jpg

Ik besloot er een bijzonder recept van te maken, even iets nieuws! Dit recept is dan ook voor iedereen die nog vijgen oogst heeft, die nog oogst krijgt of die gewoon zin heeft in een bijzonder lekkere taart! Ik introduceer: De verse vijgentaart met peren! of is het een cake..

Ja met peren! Idioot lekker. Het maakt niet zoveel uit wanneer je peren te pakken hebt die nog een beetje hard zijn. Misschien zelfs wel beter, dan blijven de stukjes nog een beetje herkenbaar. En natuurlijk zijn ze na een bezoek aan de oven niet hard meer!

DE TRUC VOOR DE REST VAN DE TAART ZIT HEM IN DE GAATJES PRIKKEN! ZEER GECOMPLICEERDE BEZIGHEID!  EN DAAR DAN DE AHORNSIROOP IN GIETEN! NAAST HET SAPPIGE FRUIT DRENKT DAN DIE SIROOP IN DE CAKE. EEN DAGJE LATEN STAAN DOET NOG MEER WONDEREN! YUMMM!

Vooral dat laatste is lekker handig, kun je hem van te voren maken zonder dat je voor je visite een droge taart serveert! Nou aan de slag dan maar? Je hebt ongeveer 3 verse vijgen nodig voor in de taart en 4 voor de topping. Maar die topping doe ik natuurlijk voor de lol, het hoeft niet perse. Dan weet je wat je overhoud voor de jam, vijgen met geitenkaas en salade!

verse-vijgentaart-0495.jpg

5 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like