Venkelpuree met geroosterde venkelchips + gestoofde peertjes

Snel naar recept

Hipster baardje, man-bun, arm vol tattoo’s. Half naakt staart hij uit het raam. Twee beelden verder vind ik een video waarop hij samen staat met zijn vriendin (ja, zou het echt zo zijn). Hij kijkt alsof hij David Beckham is (ja, dat is een specifieke look, wanneer je de video bekijkt geef je me gelijk!). Zij kijkt alsof hij god is. Ging dit blog nou over koken? Ja het staat er toch echt. “Chef met lef”

Met een half oog kijk ik terug naar de pagina (in het boek van Angelique Schmeinck) over venkel, nu ik zo lekker met puree recepten bezig ben bedacht ik me vorige week dat venkelpuree wel erg lekker zou zijn.

Het blog leidde me af. Niet dat de man eigenlijk model is. Ook niet dat hij 33K instagram volgers heeft. En dat naakte, geloof me of niet, het doet me niet zoveel. Ik stoor me er aan dat werkelijk iedereen een slaatje wilt slaan uit de hype rond koken. Want deze types hebben helemaal geen zin om in de keuken te staan.

Eigenlijk zijn het hele slechte ambassadeurs van ons vak: foodbloggen (het is gewoon een uit de hand gelopen hobby, maar vak dat klinkt best goed er komt veel meer bij kijken dan je denkt!). Een echte foodblogger wil de lezer namelijk enthousiast maken om te gaan koken. En we hopen daarmee dat je voortaan het hele gangpad met kant-en-klaar en pakjes bij de super links laten liggen om je enthousiast te storten op de groentenafdeling! En in dit geval de venkelknollen!

venkelpuree-fennelpuree-0751E.jpg
fall-story-2-0764E.jpg

“Vraag een ander voor je te koken”.. HUH? nee, zo werkt het niet!

De meneer met zoveel lef quote letterlijk op zijn blog dat je best aan je vriendin, moeder of vader kunt vragen om het broodje van zijn “recept” te maken! Nee, zo werkt het dus niet. Of misschien bij hem juist wel… en kookt die vriendin van de video wel de sterren van de hemel! Mijn moeder zou denken: hé, leuk dat je langs komt! Maar wanneer ik haar zou vragen om een recept voor me te koken zou ze toch een beetje raar staan te kijken.

Zoiets kunnen we toch allemaal best zelf. Sterker een broodje beleggen?… Kom op! Dat kun je met goed fatsoen ook niet uitserveren bij een leuk etentje met je vrienden. Wat ik wil zeggen is dat het juist leuk is wanneer je het zelf maakt en probeert. Ook wanneer het er ingewikkeld uit ziet. Je zult zien dat het juist enorm meevalt. Het allerleukste is wanneer iedereen heel blij is met jouw kookkunsten. Ja, lekker ouderwets, maar toch is het leuk om je vrienden en familie blij te maken en andersom maken zij jou blij want ze vertrekken echt niet zonder te zeggen dat het lekker was! En als dat kan met zoiets simpels als een beetje eten? Eigenlijk moeten we dan wel nu aan de slag….

venkelpuree-fennelpuree-0745E.jpg

Wat is er van authentiek zijn geworden?

Ik ploeg met verbazing de site nog even verder door. Heel veel foto’s van meneer zelf. Een beetje nep… of eigenlijk heel nep. Waar een paar jaar geleden authenticiteit zo belangrijk was, lijkt dat nu compleet te worden genegeerd. Misschien moet ik ook maar doen alsof ik op een mooie oude boerderij woon en kook met dingen die ik zelf verbouw (daar heb ik helemaal geen aanleg voor, alleen kruidenplanten doen het goed). Of wat dacht je mezelf uithongeren en dan met maatje 34 heel vrolijk doen alsof ik elke dag ijs, taartjes en comfort food eet?

Nee, dit ben ik, 38 jaar – al jaren geen maatje 34 meer! Kook zelf en fotografeer dat ook nog ook. En die tussendoor foto’s zijn hier echt in Rotterdam genomen. Echt dus.. en die hond, waar ik met regelmaat overschrijf..  die is ook echt (niet geleend van de buren!)

fall-story-2-0758E.jpg
venkelpuree-fennelpuree-0755E.jpg

Nu moeten we echt aan de slag.. het recept: De venkelpuree

Ja we moesten aan de slag.. de peertjes zijn namelijk gestoofd. Echt veel werk heb je er niet aan maar om lekker zacht te worden moeten die 1,5uur in de pan liggen. Je kunt ze ook gerust een dag van te voren maken, dan warm je ze voordat je gaat eten weer op. Dat geldt ook voor de puree. Die dit keer heerlijk is gemaakt van venkel, aardappel, venkelzaad en steranijs. En dan die venkelchips. Te lekker ze geven een soort van rokerige smaak aan het gerecht. Die zijn dan weer zo klaar. Ze zijn het gemakkelijkst te maken met een mandoline. Dan haal je die ook weer eens uit de lade.. heb je die niet? Geen probleem gewoon even rustig met een scherp mes dunne plakken snijden en dan snel zo een ding gaan kopen (of vragen voor je verjaardag, sinterklaas of kerst!)

Tot slot heb ik nog een leuke serveertip. Je kunt net als ik heb gedaan de puree in een mooie kom opdienen. Je doet de puree in de kom, zet het peertje uit het midden er in en daarom heen leg je de geroosterde venkel (yummm trouwens, zijn net chips!), wat verse kruiden, geroosterde amandelen en gedroogde ham en voilà prachtig gerechtje.

Misschien ben je meer van de schalen op tafel! (ik vind dat zelf ook altijd leuk). Dan kun je heel mooi op een schaal eerst de puree scheppen, daarin zet je schots en scheef de peertjes. Er omheen leg je de venkel chips, kruiden etc. Bekijk de foto maar eens. Dan kan iedereen zelf opscheppen!

Het recept is genoeg voor 4 personen met matige trek, eigenlijk voor een etentje. Dan heb je vaak ook nog een toetje en voorgerecht. Toen wij het aten heb ik er een lekker brood bij geserveerd. Dus het kan ook prima doordeweeks wanneer je de tijd hebt!

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like