Easy peasy tomatentaart van bladerdeeg + zongedroogde tomatenspread

Snel naar recept

Het is officieel herfst, maar ik doe nog gewoon aan zomerrecepten! Stiekem kan een tomatentaart gewoon altijd. Natuurlijk is hij het lekkerste met zomertomaten, maar och een paar tomaatjes in de herfst kunnen ook best. De oven doet immers haar werk. En zorgt dat de tomaatjes er heerlijk zoet uitkomen. Maar hier geldt wel: hoe zoeter en rijper de tomaten de oven ingaan, hoe lekkerder het natuurlijk wordt.  Gelukkig kun je nog ongelooflijk veel mooie tomatenvarianten kopen. Zoals jullie weten heb ik geen moestuin. Ook ik haal mijn oogst gewoon op de markt, bij de super, bio-winkel of groenteboer. De grootste kans van slagen heb je bij een bio- of natuurwinkel. Die bij ons had ook geweldige ‘coeur de boeuf’ tomaten (dat zijn die grote op de foto)!

tomatentaart-0557.1.jpg

Is het echt zo ‘easy peasy’?

Misschien denk je: “Ok, er staat dan wel ‘easy peasy’ voor het recept, maar het oogt toch wat indrukwekkend!” Maak je echt geen zorgen! Het is werkelijk niet meer dan een stuk bladerdeeg besmeren met zongedroogde tomatenspread. En dan de tomaten er mooi opzetten. In de oven schuiven en een glaasje wijn voor jezelf inschenken. Zie je easy peasy! Iedereen kan toch een lapje bladerdeeg insmeren en de tomaatjes er mooi opzetten! Toch? Meer is het niet. Je zou er natuurlijk nog een mooie Franse salade bij kunnen serveren. Ook al zoiets moeilijks.. ! Het is zoiets als een dressing mengen van mosterd, azijn met wat fijngesneden sjalotjes. Die giet je over wat mooie slablaadjes en klaar. Het recept hiervoor voeg ik ook even bij. Houd hem bij de hand want die dressing doet deuren open. En laat de grootste sla-chagrijn meer opscheppen dan hij ooit had gedacht.

tomatentaart-0562.1.jpg
naamloos-0568.jpg

Even de foodstylist spelen…

Je voelt je toch wat ongemakkelijk bij die tomaatjes mooi neerzetten? Ik geef toe wanneer je die zo op het bladerdeeg kwakt, dan is wel de lol een beetje van het recept. Het is wel fijn als je een showstopper in handen hebt zonder dat het je heel veel werk kost.. niet? En ja, ik heb mijn werk gemaakt van eten mooi neerleggen, zetten of opmaken. Ik neem je even stap-voor-stap mee, zodat ook jij lekker de foodstylist kunt uithangen.

Stap 1. Koop veel verschillende kleuren tomaten. Snack tomaatjes voldoen prima. Koop een paar ovaal vormige tomaten en kijk of je ergens aan die mooie ‘coeur de boeuf’ tomaten kunt komen.

Stap 2. Wanneer je tomaten vervolgens allemaal op een andere manier snijdt zien ze er weer allemaal anders uit. Door de midden, in dikke plakken of schuin. Laat bij sommigen gewoon het kroontje er aan zitten.. dat ziet er hartstikke authentiek uit!

Ik houd voor dit recept ongeveer een dikte van 1,5 centimeter aan. Dan worden ze lekker snel en mooi gaar, zonder gelijk te veranderen in een tomatensaus.

tomatentaart-0550.1.jpg

Een eitje doet wonderen!

Koop zo vers mogelijk bladerdeeg. Ik heb er eigenlijk een beetje een hekel aan, aan dat voorverpakte spul. Omdat het meestal te klef blijft op de bodem. Maar bij deze tomatentaart neem ik het voor lief. Wat helpt is de oven flink goed voorverwarmen. Een bakplaat op zijn kop in de oven schuiven en die laten mee voorverwarmen (ik heb het over een uurtje voorverwarmen) of gebruik de pizzasteen. Leg de plak bladerdeeg al gelijk op bakpapier, voordat je de tomaatjes er op zet. Dan kun je die in 1 keer op de bakplaat of ovensteen schuiven. Bestrijk de randjes mooi met een losgeklopt ei en ze zullen mooi bruin opkrullen!

tomatentaart-0565.1.jpg

Micro basilicum.. of gewoon de kleinste blaadjes van je basilicum plantje!

Tot slot de kruiden. Ik heb tegenwoordig een prachtig klein plantje op mijn balkon. Het is een micro basilicum plantje. Gewoon bij het tuincentrum gekocht. Het smaakt precies hetzelfde als een gewoon basilicumblaadje maar dan geconcentreerd in 1 zo een mini blaadje. En het oogt ook zo mooi! Maar wanneer je nou niet net als ik op je balkon zo een plantje hebt, wat natuurlijk logischer is dan dat je het wel zou hebben, paarse basilicum is ook prachtig of de kleinste blaadjes van je gewone basilicum plant!

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like