Blijf bij je roots… Terrine recept van aardappel + spek

Met regelmaat fiets ik naar de biowinkel (de groene passage) in de stad. Vroeger zou ik daar eigenlijk omheen gefietst zijn vanwege het wat stoffige imago. Maar juist nu vind ik daar genoeg ingrediënten die je nergens anders kunt kopen. Ze verkopen er bijvoorbeeld bepaalde gedroogde paddestoelen, mooie kruiden en ze zijn ook heel goed in een beetje aparte groenten. Nou ja apart, eigenlijk niet echt apart….een beetje vergeten. Zo vergeten dat ik dus ook niet weet hoe ik er mee moet koken. Bijvoorbeeld meiraapjes. Hoe leuk leek me dat, ze zagen er zo leuk uit met dat loof er nog aan en een roze blosje. Thuis zou ik wel opzoeken wat ik er mee ging doen. ‘T liep niet helemaal goed af… daarom is het ook geen recept geworden met meiraapjes! Maar een klassiek terrine recept! (en laat je niet afschrikken, zoiets is in een handomdraai gemaakt – in de oven en daarna de koelkast in, eigenlijk is er niets ingewikkelds aan!)

naamloos-9470.jpg
collage-spirit-rotterdam.png

Dat ik perse wat nieuws wilde wat niemand anders deed is ook iets geworden wat grote proporties heeft aangenomen. Het is eigenlijk niets voor mij. Dat nieuwe leren wel, ik daag mezelf graag uit en maak niet voor niets elke dag een ander recept omdat ik zoveel mogelijk smaakcombinaties en technieken wil leren.  Maar ik ben helemaal geen fan van vernieuwende combinaties met eten. Denk nou niet dat ik een gecompliceerde eter ben. Totaal niet, ik probeer ook echt van alles. Het gaat er meer om dat ik van simpel houd en gerechten uit de traditionele Franse of Italiaanse keuken. Ik vind bijvoorbeeld het volgende: pindakaas eet je gewoon puur en daar ga je geen hagelslag overheen strooien of wanneer je toch losgaat op chips, waarom zou je dan zo een rare smaak kiezen: naturel of paprika is toch prima? Alle nootjes en salades met speciale smaakjes zijn niet aan mij besteed. Ik besefte me dat ik idiote fan ben van authentieke simpele recepten. Al die fratsen met dukkah en andere specerijmixen uit het midden-oosten ik heb er niets mee. Ik probeer het wel en vind het ook niet vies, maar ik heb liever een mooi gebraden kippetje of een lekker pastagerecht. En ja, Ottolenghi is geweldig, daar is geen speld tussen te krijgen (echt niet) maar doe mij maar een recept van Stephane Reynaud, Julia Child of Marcella Hazan.

naamloos-9454-2.jpg

Terugkomend op de meiraapjes, ik wilde dus perse ook iets vernieuwends doen en kocht dus meiraapjes. Nou maakte iedereen daar fijn een salade met appeltjes mee. Achteraf snap ik dus waarom! Maar ik zou wel eens een heel ander soort recept gaan maken. Je kunt meiraapjes bijvoorbeeld ook in de boter bakken. Een voorbeeld hiervan zag ik min of meer in een kookboek staan. Met honing en cider, ik dacht dat kan dus best lekker zijn. Maar ik had nooit 1 hap meiraap gegeten. Behalve een stukje rauw, wat smaakt naar een radijsjes maar dan minder scherp. Om dit hele fiasco eens kort samen te vatten (langer leed is natuurlijk ook niet nodig) het hele gerecht smaakte erg stallerig .. of het rook naar stal .. geen succes dus (een enorme understatement)! Wel goed om te weten, dat ik me gewoon moet bezighouden met Franse of Italiaanse klassiekers en niet een nieuw meiraapjes recept moet proberen te verzinnen.

Daarom vandaag een terrine recept! En niet gelijk afhaken. Het maken kost je niet meer dan 30 minuten (en denk zelfs korter, ik ben een beetje te secuur met de plakjes in de vorm leggen), daarna doen de oven en de koelkast het werk. Lekker een plukje sla er bij met mooie kruiden en een simpele vinaigrette. Beter uitpakken dan met een terrine kun je niet op een etentje, omdat het er toch wel zo enorm indrukwekkend uitziet! En ga er dan niet gelijk op zijn Nederlands bijvertellen dat je er bijna niets aan gedaan hebt he?…  Tenzij je natuurlijk anderen wilt overtuigen van deze kooktruc! Eetsmakelijk!

* Het recept is geïnspireerd op het terrine recept van Jonathan Karpathos & de foto’s zijn van het lunchcafe Spirit: “De Groene Passage”, Mariniersweg 9, 3011 NB Rotterdam.

En ik ben benieuwd met welke groenten jij voorlopig even niet meer kookt! 😉

Terrine recept van aardappel + spek

Bereidingstijd: 30 minuten

Kooktijd 60 minuten

Categorie: Lente

terrine recept / Homecooking dept.

Ingrediënten

 • 1,5 kg aardappels (ik gebruik de aardappels van albert heijn die speciaal zijn om frites van te maken, deze zijn heel geschikt voor deze terrine)
 • 400 gram plakken katenspek
 • 200 gram oude geraspte kaas
 • peper en zout naar smaak
  Voor de salade
 • 160 gram mix van verschillende sla en kruiden, denk aan rucola, zuring, basilicum, oregano, jonge bladsla, jonge veldsla, wilde spinazie etc
  Voor de vinaigrette
 • 2 sjalotten, fijn gesneden
 • 3 el platte peterselie
 • 3 el bieslook fijngesneden
 • 1 el wittewijnazijn
 • 1 el gladde mosterd
 • 4 el arachideolie

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Voor de terrine heb je een cakevorm nodig van 25x11cm of een terrine vorm wanneer je die in huis hebt. Kook de aardappels in hun schil, in water met zout tot ze net onder staan. Kook ze ongeveer 15-18 minuten. Wanneer je er in prikt en ze geven mee dan zijn ze goed. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn. Dat gebeurd later in de oven.
 3. Giet ze af, laat ze iets afkoelen en trek de schil er vanaf. Snijd ze in plakken van 3-4 mm. Ik doe dat met een mandoline. Daarna snijd ik er rechte plakken van, de halfronde stukjes snijd ik er dus af. Zo ontstaan er mooie rechte plakjes voor in je cakevorm. Hoe mooier gelijk ze zijn - hoe mooier het resultaat.
 4. Bekleed de cakevorm met plakken spek. Elke keer leg je een plak zo neer dat hij een beetje de bodem bedekt, daarna de zijkant en over de cakevorm heen hangt. De volgende leg je er met iets overlap naast, en zo ga je verder tot de cakevorm bedekt is met spek. Gebruik hier ongeveer de helft van het spek voor. De rest heb je nodig voor de laagjes tussen de aardappels.
 5. Leg een laag aardappels neer. Het is het mooiste wanneer je de plakken in de breedte van de cakevorm legt (het smalle deel).. dan ontstaan de eventuele naden niet per plakje. Je zult het zien wanneer het klaar is dat dat heel mooi wordt. Bestrooi met zout en peper, strooi er wat kaas overheen en bedek met een plak spek.. de hele laag moet bedekt zijn met spek. Zo ga je door tot dat je of bovenaan de cakevorm bent gekomen of dat je ingrediënten op zijn. (ik maak het in een terrine vorm en ben eerder aan de bovenkant dan dat de ingrediënten op zijn).
 6. Vouw nu de plakjes spek over de bovenkant heen. En hij kan de oven in. Omdat spek snel donker wordt is het verstandig om hem eerst in te pakken in aluminiumfolie. Bak hem dan 40 minuten met folie, daarna haal je de folie er af en bak je hem nog 20 minuten zonder folie. Wanneer je een terrine vorm met deksel hebt. Doe je gewoon de deksel er op en na 20 minuten haal je die eraf!
 7. Laat hem afkoelen, vouw een stukje aluminiumfolie zodat hij precies op de bovenkant past, zet in de koelkast en zet er nu een paar blikken met iets zwaars op. Ik klem hem dan tussen twee planken van de koelkast. Tja en nu afwachten, een nacht lang zelfs.. maar hoeveel werk heb je er nou aangehad? Dat viel toch reuze mee?
 8. De volgende dag snijd je hem los uit de cakevorm, even volhouden, soms zit hij wat vast.. omkeren en voilà je hebt een super mooi gerecht. Je kunt er nu mooie plakken van snijden.
 9. De vinaigrette voor de salade maak je als volgt. Klop de mosterd, azijn en olie tot een glad mengsel. Voeg de sjalotjes en kruiden toe en hussel goed door de blaadjes salade!

8 Comments

 1. Gitta 27 april 2016 at 15:44

  Hehehe hoog gniffel gehalte en erg herkenbaar. Waarom tornen aan geitenkaas met honing, dille & vis, appel & kaneel etc. etc.? En wat betreft Ottolenghi, ik dacht altijd dat ik de enige was die er zo over dacht…

 2. Es 29 april 2016 at 15:14

  Oooh! Ik had dus ook zo’n week…. Visballetjes die spoorloos verdwenen.
  En simpel is vaak het beste. Maar ‘hapje stal’? Daar bedank ik ook vriendelijk voor. Hahahahaha ?

 3. Eef 30 april 2016 at 23:30

  Heel herkenbaar! Sommige vergeten groenten zijn denk ik niet voor niets “vergeten groenten” 😉 . Meiraapjes zag ik laatst ook liggen, blij dat ik ze heb laten liggen nu ik jouw verhaal lees. De groenten die ik voorlopig links laat liggen? Tuinbonen! Laatste een waanzinnig lekkere curry gemaakt met garnalen, rijst, groenten en… tuinbonen. Dat laatste verpeste vervolgens het hele recept, een hap meligheid 🙁 Had ze netjes op het einde toegevoegd maar geen idee wat er mis is gegaan. Laat ze voorlopig gewoon even links liggen.

  • Marianne Snel 1 mei 2016 at 12:44

   Oh nee, die tuinbonen! Met ham en roomsaus zijn ze erg lekker. Maar wel verse.. daar zit best een verschil in! Vind ik dan, mijn vriend vindt het ook melige dingen! ha ha ha! En die meiraapjes? Die kun je voor een salade best meenemen! 🙂

 4. Angelina 2 mei 2016 at 10:44

  Toevallig had ik precies hetzelfde vorige week, ik zag bij de AH meiraap liggen en dacht wat leuk dat neem ik mee haha. Uiteindelijk door de salade gedaan. Dit ziet er ook weer heerlijk uit!

  Hadden ze trouwens bij die BIO winkel geen kokosbloesemsuiker?

  • Marianne Snel 2 mei 2016 at 10:56

   Goede keuze de salade! ha ha ha! Ik dacht eigenlijk dat je de kokosbloesemsuiker zelf gemaakt had, ik had er nog nooit van gehoord! Maar wanneer ik er weer eens heen ga – ga ik op inspectie! 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like