Super lekkere markt salade

Afgelopen dinsdag was ik op de markt. Je komt toch wel eens op de markt? nou dat valt in mijn geval dus vies tegen. Ik vond de markt ook altijd een beetje lastig, omdat de mensen die er graag komen blijkbaar een voorliefde hebben om te slenteren. Ik begrijp nu waarom, anders zie je niet goed wat er in die kramen ligt.

Natuurlijk had ik ook nooit tijd voor, want op zaterdag brak het zweet me al uit als ik wist wat ik allemaal nog wilde doen qua huishouden, boodschappen en sociale verplichtingen. En nu ik niet meer elke dag op kantoor achter een bureau zit kan ik dus ook op dinsdagmiddag naar de markt. En hoe leuk was dat! Het verbaasde me compleet. Want wauw wat een hoop soorten vis en andere zeedieren zijn daar te koop! Van scheermesjes tot en met inktvissen. En kramen vol seizoensgroenten & flinke bossen kruiden!

Maar door dat enorme aanbod moet ik je ook zeggen dat ik de hele sourcing van de juiste groenten, vis en kaas nog wel even onder de knie moet krijgen.

Markt salade - homecooking dept

Help! waarom zijn er op het eerste gezicht zoveel exact dezelfde kramen? Nou heb ik daar klein trucje op gevonden. Houd de Marokkaanse dames in de gaten. They own the place! En hoe ouder de dame hoe beter!

Ik als stadsmeisje, wat iets te vaak in de supermarkt komt of bij food speciaalzaakjes aanklopt, heb dus geen idee waar ik echt op moet letten. Natuurlijk lees je van alles over heldere vissenogen en naar Noordzee ruikende vis. Of dat de groenten er mooi helder uit moeten zien en goed stevig moeten aanvoelen. Maar de Marokkaanse dames testen bijvoorbeeld ook hoe koud het ijswater is waar die vissen op liggen. Geen half werk dus!

Mochten jullie ook enthousiast zijn geworden voor de markt, ik houd je niet tegen! Ik ga volgende week gewoon vrolijk weer. Als je er net als ik niet vaak komt begin dan met een soort kraam, bijvoorbeeld alleen groenten en bedenk ter plekke welke groenten mooi bij elkaar passen voor een lekkere salade! Of houd deze salade in je achterhoofd, alle smaken passen super mooi bij elkaar. Kijk voor het recept van de markt salade hieronder.

Ga jij wel eens naar de markt? en wat vind je dan leuk om te kopen? Ben benieuwd welke tips jij hebt!

Recept voor Super lekkere markt salade

markt salade - homecooking dept.

Deze salade heb ik ter plekke op de markt verzonnen. Met al dat aanbod is dat best lastig. Toch zal je merken dat als je uit het seizoensaanbod kiest de meeste groenten juist al heel mooi met elkaar samengaan. De zoete bietjes en wortelen hebben een frisse tegenhanger van venkel. Ik heb alle groenten een klein beetje voorgekookt en daarna gegrild. Lekker met pancetta, pecorino en balsamico dressing!

Ingrediënten (4 personen)

2 rode bieten

3 gele bieten

2 venkelknollen

3 wortels

3 flinke handen rucola sla 1

00 gram pancetta

1,5 eetl goede balsamico azijn

1 eetl goede olijfolie

Pecorino om er overheen te schaven

Werkwijze

1. Eerst heb ik alle groenten gekookt. De bietjes heb ik in de schil, met wat zout, 20 minuutjes gekookt. Haal daarna de schil er af en snijdt ze in plakken van ongeveer 0,5 cm.

2. Schil de worteltjes en kook ook deze. Ik heb ze 7 minuten gekookt, bepaal zelf hoe knapperig je je groenten wilt in de salade. Proef gewoon af en toe of je het al lekker vindt.

3. Haal het loof van de venkel er af voor de garnering. Snijdt de venkel dan over de lengte in plakken van ongeveer 0,5cm. Ik kook ze kort voor, maar als je van knapperig houd hoef je ze allen te grillen.

4. Gril daarna alle groenten in een grillpan of met een contactgrill tot dat er mooie zwarte streepjes ontstaan.

5. Meng in een kommetje de olijfolie en de balsamico azijn.

6. Bak de pancetta in de pan tot dat hij knapperig is. En breek wanneer de pancetta is afgekoeld in stukjes.

7. Doe alle groenten, samen met de rucola en pancetta in een saladeschaal hussel alles mooi door elkaar. Schenk de dressing er over en schaaf er stukjes Pecorino over.

Bereiden: 30 minuten / Grillen: 20 minuten

Misschien vind je deze ook leuk…

Groentesoep Gnocchi met paprikasaus   lasagne rond

Share on

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like