Een echte chocoladetaart mag niet bij een homemade high tea ontbreken. Deze is heerlijk, een recept uit het bakboek Homebaked van Yvette van Boven. De cakes zijn gemaakt van een cakebeslag met bietjes, daardoor wordt de taart niet mierzoet. De vulling smaakt naar een hele lekkere cornetto ijsjes topping! kan niet stuk dus. Moeilijk om te maken is hij ook niet, eigenlijk precies goed. Ik heb wel wat tips over de opmaak. Want hoe vrolijk ik was bij het maken van de cakes en de vulling, hoe minder blij ik werd van de finishing touch! Ook een beetje mijn eigen schuld, maar het had alles te maken met het aanbrengen van de ganache. Het chocoladelaagje boven op en aan de zijkant van de taart. Voordat je verder leest, er zijn nog 3 hele leuke artikelen in deze High tea special:
– mini quiches & eetbare bloemen
– mini fruittaartjes en een interview met Yvette van Boven
Zo een chocolade laagje ziet er altijd enorm gemakkelijk uit, zoiets giet je er toch gewoon overheen? Dat dacht ik ook, maar geloof mij, dat is het niet. Ik had de taart keurig op een bord gelegd waarop ik hem wilde serveren, bodem, daarna de vulling en nog een cake er bovenop. Tot zover alles prima. Tijd voor de ganache. Heel veelbelovend want hij was lekker dik. Ik begon de chocoladesaus er over heen te gieten, omdat ik vol overtuigd was dat dat de manier was. Je begrijpt het, er lag overal chocolade maar niet echt waar het moest.
Die enorme chocolade bende kon ik onmogelijk fotograferen – ik pakte een nieuw bord – en probeerde de taart van het ene bord naar het andere over te hevelen! Doe dat maar gewoon niet thuis! De taart brak af.. nu ik het opschrijf denk ik, ja dat is ook vrij logisch. Maar toch het gebeurde. Resultaat overal chocolade maar nog steeds niet op de taart, een gebroken achterkant en een schoon bord, dat dan wel! Geen easy fix voor dit exemplaar, het zweet stond inmiddels op mijn rug want ik moest het qua fotografie met dit exemplaar doen.
Gelukkig plakt chocolade goed. De cake heb ik letterlijk aan elkaar geplakt. Nog meer chocolade er over geplamuurd en ten slotte het inmiddels weer vieze chocolade bord met een halve rol keukenpapier schoongemaakt! Daar zie je niets van, ik weet het, maar wilde jullie vooral laten weten dat het niet altijd goed gaat. Ik heb een paar tips voor de laatste fase van deze taart. Want laat je vooral niet ontmoedigen om de taart te maken, als je het weet komt het vast goed. De tips zijn vooral voor iedereen die nog nooit een taart heeft versierd met ganache of welke crème dan ook. Iedereen die hier ervaren in is laat mijn volgende tips gewoon lekker voor wat het is en gaat zijn eigen gang!
De tips
1. Kies alvast het juiste bord en zet je cake daarop, verdeel de vulling er over en leg de tweede cake er op. Laat een klein beetje chocoladesaus er overheen lopen en leg daar het fruit op, zodat het vastplakt, geef de rest van de chocoladesaus er in een kommetje bij.
of
2. Kies het juiste bord om op te serveren. Leg je cake daarop, verdeel de vulling er over en leg de tweede cake er op. Plamuur de zijkant met de chocoladesaus met de achterkant van een lepel. Giet het restant er overheen en strijk glad met een mes, pannekoekmes of de achterkant van een lepel. Pak een keukenrol en dep het te veel aan chocolade op en probeer het bord schoon te maken. Gewoon geduldig schoonvegen. Decoreer daarna de taart met het fruit en bloemetjes.
of
3. Je laat de hele chocoladesaus gewoon voor wat hij is, en giet die er bij het serveren per stuk taart overheen.
Het recept voor Super Chocoladetaart
Ingrediënten voor de Super chocoladetaart
voor de cakes
75 gram cacoa
300 gram bloem
10 gram bakpoeder
een snufje zout
250 gram lichte basterdsuiker
3 zakjes vanillesuiker
250 gram voorgekookte bietjes
6 grote eieren
400 ml zonnebloemolie
voor de vulling
100 gram hazelnoten
400 gram pure chocolade
1 eetl boter
150 ml slagroom
200 gram mascarpone
3 eetl cointreau + wat extra
voor de topping
1 bakje blauwe bessen
1 bakje bramen
1 bakje frambozen
eetbare viooltjes of andere mooie bloemetjes (lees voor meer informatie over eetbare bloemen het interview met BloomBites)
Werkwijze
1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet twee bakvormen van 20 cm in met boter (als je er geen twee hebt, dan bak je de cakes 1 voor 1). Bekleed ze met bakpapier. Knip deze op maat. Een cirkel voor de bodem en een lange strook voor de zijkanten. Vet ook het bakpapier in met boter.
2. Maak het cakebeslag. Zeef de cacao, de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom, roer de suiker en de vanille suiker erdoor.
3. Klop in een andere kom de eieren met een mixer goed door elkaar. Pureer de bietjes in een blender tot dat er en gladde saus ontstaat en voeg deze toe aan de eieren. Mix opnieuw. Voeg nu beetje voor beetje de zonnebloemolie toe tot dat je een mooie beslag hebt.
4. Mix nu het cacao mengsel er doorheen. Ik doe dit door in een 3 delen het cacao mengsel snel door het bietjes beslag te kloppen. Eerst de mixer laagste stand zodat het niet zo stuift en dan echt 3 tellen op middelhoge staand. Yvette schept het er doorheen. Dat kun je ook doen. Verdeel dit beslag over je twee ingevette bakvormen. En zet ze in de voorverwarmde oven voor 35-40 minuten. Bij mij duurde het 40 minuten, lees meer over baktechnieken in mijn 9 gouden baktips. Elke oven is namelijk anders.
5. Haal de cakes uit de oven en laat ze eerst 5 minuten in hun vorm afkoelen, haal ze daarna uit de vorm en laat ze verder op een taartrooster afkoelen.
6. Maak de vulling. Rooster de hazelnoten, ik doe dat altijd gewoon in een droge koekenpan. Je kunt het ook in de oven doen. Zet dan de oven op 180 graden en spreid de hazelnoten op een bakplaat. Rooster ze voor 8-10 minuten. Laat ze afkoelen en maal ze fijn in een keukenmachine.
7. Hak 200 gram chocolade in kleine stukjes, dit kun je ook in de keukenmachine doen of met een scherp mes. Met een mes krijg je een mooier resultaat. Maar als je wat ongeduldiger bent werkt de keukenmachine ook prima. Doe de gemalen hazelnoten er bij, de cointreau en de mascarpone. Meng alles mooi door elkaar.
8. Maak nu de ganache. Hak de andere helft van de chocolade fijn en doe het samen met een flinke eetlepel boter in een kom. Verwarm ondertussen de slagroom in een pannetje en giet daarna over de chocolade heen. Roer tot dat de chocolade en boter helemaal gesmolten zijn en je een mooie saus hebt. Misschien heb je de stukjes te groot gelaten. Geen ramp, verwarm de saus dan een beetje au bain marie. (je zet een pan op het vuur met een beetje water er in, en zet de kom met de chocolade saus er op, zorg dat het water de kom niet raakt). Laat de ganache iets afkoelen voordat je hem gebruikt, maar ook weer niet te veel. Dek hem af met een deksel.
9. Zet de taart in elkaar. Lees de tips hierboven en kies wat jij het fijnste vindt. Versier tenslotte met mooi fruit en bijvoorbeeld met viooltjes zoals ik heb gedaan. De eetbare viooltjes kun je bij BloomBites kopen, lees ook mijn interview met Bernadette van Bloombites, dan weet je gelijk wat meer over eetbare bloemen!
Bereiden: 20 minuten + 30 minuten / Oven: 40 minuten + 10 minuten
Comments