Snijbonen recept met een twist: Frisse snijbonen salade

Snel naar recept

Op de radio hoorde ik iemand zeggen dat hij snijbonen stamppot had gegeten en dat zo lekker vond dat hij dat even wilde delen! Goed idee, zowel het delen als de stamppot maken. Maar terwijl het radiogesprekje wat langer duurde bleek dat beller dacht dat snijboontjes en sperzieboontjes exact hetzelfde waren. “Ja, bonen zijn toch bonen”, riep hij tegen Giel Beelen. Maar na een korte discussie beloofde hij Giel Beelen toch om het even te googlen. Er moet toch een wereld voor hem zijn opengegaan! Want oei wat zijn er veel soorten bonen. En snijbonen en sperziebonen zijn echt iets heel anders!

Snijbonen-recept-met-een-twist-9188.jpg

Snijbonen hebben een beetje een suf imago. Maar terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat best heel veel groenten in Nederland een suf imago hebben. We kennen ze vaak maar op 1 manier bereid en dat is vaak de ouderwetse manier, gekookt met een gekookt aardappeltje en een balletje gehakt! Misschien wordt het eens tijd dat we groenten weer eens opnieuw ontdekken maar dan op een andere manier. De snijboon bijvoorbeeld. Laat het duidelijk zijn, het is inderdaad echt een andere boon dan een sperzieboontje.

Waarom eigenlijk dat snijden? De naam snijboon schijnt een beetje achterhaald te zijn. Vroeger waren er alleen snijbonen verkrijgbaar die zo draderig en stug waren dat je ze wel in kleine stukjes moest snijden of zelfs in een speciale snijbonenmolen moest fijnmalen. Vandaar de naam snijbonen. Maar nu zijn er vrijwel alleen nog rassen waarbij dat helemaal niet nodig is en ze een stuk minder stug zijn de vroeger. Maar dat snijden zorgt er wel voor dat er extra aroma’s en smaken vrijkomen! Oh en het staat ook leuk op je bord!

Snijbonen-recept-met-een-twist-9227.jpg

Wanneer je snijbonen kort kookt zijn ze nog lekker fris en passen ze perfect in een salade! Gebruik voor het snijden een goed scherp mes en snijd de bonen in schuinen plakjes. Of misschien ken je nog iemand met een echte snijbonenmolen. Om de salade nog frisser te maken heb ik een citroendressing toegevoegd en van die leuke kleine kwarteleitjes die je nu overal in de winkels kan kopen. Gewone eitjes kunnen natuurlijk ook prima! De hele kleine kwarteleitjes hoef je maar 3 minuten te koken (wanneer het water kookt, voeg je de eitjes toe, je laat ze 3 minuutjes in de pan en haalt ze er uit. Houd ze daarna onder flink koud water om het kookproces te stoppen en je hebt hele mooie gekookte mini eitjes)

Snijbonen-recept-met-een-twist-9232.jpg
Snijbonen-recept-met-een-twist-9222.jpg

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like