Sla soep met zalmsoesjes

Joehoe vandaag plaats ik mijn eerste post op mijn nieuwe blog. Nou ja nieuw blog, wanneer je me iets langer volgt weet je dat het hetzelfde blog is maar dan gewoon in een ander jasje! Leuker jasje! Ik ben er namelijk zelf super enthousiast over. Echt, het was me een werk! Ben inmiddels heel wat ervaringen rijker, dat wel. En eerder gisteren kreeg ik het fantastische idee om dit blog een beetje anders in te vullen. Niet meer zomaar lukraak recepten plaatsen, wat natuurlijk ook leuk is. Maar toen ik in bad lag dacht ik opeens, ik plaats elke week een menu! Waarom? Omdat ik dat zelf super leuk vind om te doen, etentjes geven en de planning maken.

Misschien zit jij wel met je handen in je haar als je 6 eters krijgt. Het etentje vind je natuurlijk wel leuk en gezellig. En het maken waarschijnlijk ook, maar welk voorgerecht past daar nou mooi bij of wat voor toetje nou te kiezen? Vanaf nu kun je dan lekker inspiratie op komen doen op mijn blog. Het werkt zo, op maandag blog ik over het voorgerecht. Op dinsdag plaats ik op mijn blog een hoofdgerecht en op woensdag sluit ik af met het toetje. Dan help ik je op donderdag ook nog met wat leuke styling of planning tips, precies op tijd voor jouw kookweekend!

Omdat pasen heel dichtbij komt heb ik een super lekker voorjaarsmenu bedacht. Pasen is de nieuwe kerst, en wij thuiskoks grijpen toch eigenlijk elke kans aan om eens iets moois en lekkers te koken? En om een etentje te geven! Nou ga ik natuurlijk nu niet gelijk het hele menu prijsgeven, ik houd het even lekker spannend! Maar ik geloof dat je gasten al blij worden van het voorgerecht. Alhoewel we samen wel even over de naam moeten nadenken. Het is namelijk een sla soep. Nou ben ik niet van de etentjes waarbij je met je pink aanwijst wat er allemaal op het bordje ligt. Ik laat dat lekker over aan de pro’s. Maar op een beetje stijlvol etentje kom je niet aan met sla soep.

Slasoep met zalmsoesjes / Homecooking dept.

Sla is wel een fantastisch ingrediënt om je etentje mee te beginnen. Arts Platina (die ook nog biograaf en bibliothecaris was) aan het Vaticaan in Rome schreef al in 1475  in zijn eerste kookboek dat rauwe bladgroenten het beste aan het begin van de maaltijd gegeten dienen te worden. En nu komt het: omdat logica gebiedt dat je met het lichtste ingrediënt eerst begint. Inderdaad heel logisch! Daar zijn we nu volledig van overtuigd. Wel grappig, ik kan me moeilijk voorstellen dat ze in en rond de Middeleeuwen, de tijd van kastelen, ridders en grote braspartijen, met een bordje sla beginnen. Ik zie meer tafels voor me afgeladen met gevogelte en schalen met varkens met appels in hun bek. Maar ik zit er blijkbaar helemaal naast.

Maar dhr Platina had dit helemaal niet zelf verzonnen de Grieken en Romeinen waren al enorm geïnteresseerd in deze plant. Zij aten de sla zowel rauw als gaar gekookt. En in de kunst van het oude Egypte schijnen er ook al afbeeldingen te zijn waarop Egyptenaren sla eten. Het interessante is dat er toen ook al allerlei slasoorten bestonden. De eerste lettergreep van de Latijnse naam van sla (lactuca, dus “lac”) betekent melk en staat voor het melk/watersap wat uit de stengels sijpelt als je ze aansnijdt. Ook de Grieken en Romeinen waren het er over eens, sla eet je of aan het begin van de maaltijd.

Goed sla dus. Nou de sla in dit gerecht is niet meer echt knapperig of rauw. Van de sla heb ik immers een soep gemaakt. Met maar drie ingrediënten, hoe iets simpels zo lekker kan zijn. Ik was een soortgelijk recept al eerder in wat Franse kookboeken tegengekomen. Dit recept is geïnspireerd op een recept uit het super leuke kookboekje van Janneke Philippi: “Soep”. Omdat het een voorgerecht is voor een etentje heb ik er zalmsoesjes bij bedacht.

Ik vind het altijd belangrijk dat je de onderdelen van een etentje goed kunt voorbereiden, dan houd je straks lekker tijd over om de tafel mooi te dekken en met de andere eters aan tafel te zitten. Deze soep kun je dan ook goed voorbereiden. Een dag van te voren. En de soesjes zou je zelfs kunnen invriezen, zodat je de zalmmouse er later inspuit. Hieronder vind je het recept. En morgen… het hoofdgerecht.

Nu rest me nog 1 vraag: Hoe gaan we dit voorgerecht nou eigenlijk noemen?

Recept voor Slasoep met zalmsoesjes

Slasoep met zalmsoesjes / homecooking dept.

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de soep

1 grote kropsla

40 gram roomboter

2 uien, fijngesnipperd

1,5 liter groentebouillon

zout en peper

handvol bloemetjes, veldsla, verse kruiden om te garneren

Voor de soesjes

50 gram boter

50 gram bloem

50 ml melk

50 ml water

4 eieren

100 gram gerookte zalm filet

4 eetl crème fraiche

2 tl fijngeknipte bieslook

zout en peper

Werkwijze

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg een spuitzak en spuitmondje klaar.

2. Voor de soep haal je de bladeren van de slakrop los en was ze. Houd een paar mooie slablaadjes per soepkom over. Smelt de boter in een ruime pan en fruit de fijngesneden ui. Voeg de sla toe en schep ze om tot dat de bladeren zijn geslonken. Giet de bouillon bij de slabladeren en laat alles 10 minuten zachtjes koken. Breng daarna op smaak met zout en peper.

3. Maak nu de soesjes, maar je kunt het ook andersom doen. Eerst de soesjes maken en dan de soep. Hiervoor smelt je de boter samen met een mespuntje zout, het water en de melk in een pannetje en breng aan de kook.

4. Haal de pan van het vuur en roer in een keer met een pollepel de bloem er doorheen tot dat alles goed is gemengd. Zet de pan terug op het vuur en kook de bloem 2 minuten op middelhoog vuur. Blijf roeren.

5. Haal de pan weer van het vuur en laat heel even afkoelen. Voeg nu een voor een de eieren toe. Wacht elke keer met het toevoegen van een nieuw ei tot dat het vorige goed gemengd is. Nu is het beslag klaar. Vul de spuitzak met het beslag en spuit ongeveer 20 soesjes op het bakpapier. Bak de soesjes in 20 minuten mooi goudbruin.

6. De vulling van de soesjes maak je door de zalm, de crème fraiche en de bieslook in een keukenmachine tot een mousse te kloppen. Breng op smaak met wat zout en peper.

7. Wanneer de soesjes zijn afgekoeld kun je ze vullen door aan de onderkant een gaatje te maken. Vul een spuitzak met de zalmmousse en prik met het spuitmondje in de onderkant van het soesjes en vul het.

8. Voor het opdienen van de soep giet je de soep in borden of kommen. Leg er een paar blaadjes sla in met de verse kruiden.

Bereiden soep: 15 minuten / Bereiden soesjes 10 minuten – Oven 20 minuten

Misschien vind je deze ook leuk…

Markt salade   Kip in voorjaarsgroen rond   meringue taartjes

Share on

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like