Romig knolselderij recept: knolselderij puree met gruyère, linzen + paddestoelen

Snel naar recept

Ik lijk de laatste tijd alleen maar romige recepten te maken. Ik heb al 2 romige soepen op mijn naam staan en nu een romige knolselderij puree recept. Nou hoort romig natuurlijk ook wel een beetje bij het najaar. Je hebt gewoon meer zin in volle en robuuste smaken. Ik eigenlijk altijd. Misschien komt het omdat ik eerst het complete kookboek: jamie’s Italië heb uitgekookt, daarna het halve Franse klassieke kookboek van Julia Child tot me heb genomen, gevolgd door 4 boeken Frans eten van Stephane Reynaud en daarna dacht: dit zou ik ook best wel kunnen. Zelf een recept bedenken he? Kortom mijn culinaire grondleggers bevinden zich in de Franse en Italiaanse keuken. “packed with flavour” zoals ze in het Engels mooi zeggen.  Eigenlijk vind ik een hele lichte keuken ook niet zo lekker, zoiets waarbij je alleen maar knapperig en fris groen proeft.

romige-knolselderij-recept-0715E.jpg
romige-knolselderij-recept-0729E.jpg

Help dat bestaat nog: Bloemkool met een papje?

Niet dat ik geen fan van groenten ben, juist wel. Maar dan wel met volle smaken. Ik las deze week een stukje in de Volkskrant over waarom we zo weinig groenten zouden eten. Dat we in Nederland weinig groenten eten vond ik niet zo schokkend. Persoonlijk denk ik ook nog, moet je lekker zelf weten. Maar toen ik halverwege min of meer de conclusie las vond ik dat toch wel weer iets om over na te denken. Mensen die te weinig groenten eten, eten niet meer groenten omdat ze het smaakloos bereiden. Zo zou een groot deel nog bloemkool met een papje eten… Ja, uh! Getsies, dat is natuurlijk ook niet echt lekker.

Ik geloof dat ik nog nooit bloemkool met een papje heb gegeten. Mijn moeder moest het vast heel vies hebben gevonden, want echt serieus ik heb geen idee hoe je dat dan maakt. (Ok ik heb natuurlijk wel een vermoeden, maar ben niet van plan omdat uit te gaan voeren). Die bloemkool moet je roosteren in de oven! Dan eet je zo een hele bloemkool in je eentje zo lekker is dat!

romige-knolselderij-recept-0722E.jpg

Laat je groenten lekker in de oven liggen!

Nou worden bijna alle groenten smaakvoller wanneer ze even lekker in de oven hebben liggen roosteren. Lekker met een beetje olijfolie en wat klontjes boter en je favoriete kruiden. Wij eten hier met zijn tweetjes met gemak een bos worteltjes op en denken dan: jammer ze zijn op! Of een heerlijk geroosterde pompoen. Nou goed, voor iedereen die nog met papjes werkt. Het is echt vies, kappen er mee.. zet de oven aan en je weet niet wat je meemaakt! Dan zit je zo aan je 200-300 gram tax.

romige-knolselderij-recept-0734E.jpg

Romige knolselderij puree..

Zelf wil ik ook graag meer groenten eten. Gewoon omdat ik best weet hoe goed dat voor me is. Dus bedenk ik zo af en toe een receptje waar heel veel groenten in zitten. Het eerste wat me altijd te binnen schiet is: soep, gevolgd door hartige taart, geroosterde groenten uit de oven.. dan een tijd niets en pop opeens denk je dan romige puree! (het is natuurlijk een soort van soep maar dan dik!).

Ik heb een heel fraai boek, iedereen die het leuk vind om zelf recepten te bedenken, ik ben er echt dik fan van. Het is geen kookboek, alles moet je nog zelf doen. Dus enige kennis van koken heb je er wel bij nodig. Het is meer om je op weg te helpen met combinaties. Het boek heet: Smaakvrienden van Angelique Schmeinck. Zo kwam ik ook op het idee om de nootachtige smaak van de gruyère toe te voegen aan dit knolselderij recept. De linzen en paddestoelen geven een mooie bite en de walnoten een knappertje. Breng de linzen en paddestoelen goed op smaak. Voeg nog wat verse salie toe en je hebt een super lekker hoofdgerecht.

9 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like