De meest perfecte rode kool salade, een feestje op je bord!

Snel naar recept

Hoe het ooit zo is ontstaan, ik heb werkelijk geen idee, maar mijn rode kool salade is een beetje mijn signature dish geworden. Weet je wel? Het gerecht waar je bekend om staat bij familie en vrienden! Misschien is het te vaak op tafel verschenen. Eigenlijk schaam ik me er wel een beetje voor, want het is nou niet echt een culinaire inspanning die je moet leveren om deze salade tot een goed einde te brengen. Sterker wanneer je voorgesneden rode kool koopt ben je in 5 minuten klaar. Oh zei ik dat nou echt? De truc zit hem in de finesse (een paar geniale ingrediënten)! En je bord een beetje mooi optuigen.

rode kool salade / red cabbage salad / Photography Homecooking dept.Dat ik je sterk aanbeveel je bord fijn op te tuigen, daar heb ik het ik al een keer eerder over gehad. Maar ik vergeef het je wanneer je dat bericht gemist hebt. Ik grijp hier gewoon nog een keer mijn kans. Waar anderen je proberen te overtuigen van het geen zakjes en pakjes te gebruiken (wat je ook echt beter niet kunt doen, ik ben het met ze eens) is dit mijn ding! Het is mij werkelijk een raadsel hoe sommige mensen hun maaltijd in 1 handomdraai kunnen veranderen in 1 grote bruine, rode of in dit geval paarse massa. Krijg je nu een beetje rode vlekken in je nek omdat je een beetje moet toegeven dat het jou ook vaker overkomt dan je wilt? Zo erg is het nou ook weer niet.. maar een paar kleine simpele trucjes zorgen er voor dat ook jij het straks in je vingers hebt.

rode kool salade / red cabbage salad / Photography Homecooking dept.Een salade is een perfect oefenstuk. Omdat er zoveel verschillende lekkere elementen in zitten en je wilt dat een salade van het bord afspat. Een salade is 9 van de 10 keer namelijk gezond en de meeste leden van het thuisfront (bij mij zeker) deinzen een beetje terug bij een overdosis aan gezond ogend eten. Maar wanneer het er dus te gek uit ziet, zul je zien dat elke geoefende klager iets langer zijn mond houdt. Truc 1… gooi nooit al je eten in 1 keer op het bord. In dit geval gaat de paarse kool afgeven op de appeltjes. De walnoten, rozijntjes en granaatappelpitjes lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen terwijl je er toch echt een flinke hand van hebt ingedaan, ze zijn waarschijnlijk allemaal onderin de salade beland in plaats van fijn door de salade gemengd. Ik bouw mijn salade altijd op in laagjes ingrediënten. Ik hussel dus niet, zoals je waarschijnlijk Jamie Oliver vaak hebt zien doen. De dressing heeft hussel ik alleen door de sla of in dit geval de rode kool, de rest komt er vanzelf mee in aanraking zodra je de salade eet.

rode kool salade / red cabbage salad / Photography Homecooking dept.Tip 2. Snijdt de groenten eens anders dan je normaal zou doen. In een driehoekje, lucifertje of wat ik bij deze salade aanbeveel: gebruik een mandoline. Dat is zo een ding waarvan je als de dood bent dat je  vinger een keer het mesje raakt, maar waar flinterdunne plakjes groenten uit kunnen komen. Heb je er geen in? Dit is een aanwinst voor je keukenmateriaal en is echt iets wat ik vaak gebruik. De voorgesneden rode kool bevat namelijk flink grove stukken en zal een stuk minder sympathiek worden ontvangen door de groente klagers. Een rode kool die je gesneden hebt op een mandoline is een elegante salade en een stuk lekkerder om te eten. Ook de rode ui heb ik op de mandoline gesneden zoals je ziet in zijn geheel zodat je een hele schijf rode ui krijgt wat er super leuk uit ziet. Zo dun als een mandoline snijdt zo dun kun je dat zelf echt niet. Tenzij je natuurlijk de skills van een Japanse sushi master hebt….

rode kool salade / red cabbage salad / Photography Homecooking dept.Dan komen we eindelijk tot de rode kool salade. Hij staat en valt met een goede balsamico azijn. Er is een enorm verschil tussen het spul wat je in de supermarkt koopt of bij een speciaalzaak haalt. Ga het gewoon eens proberen. Je hoeft niet eens gelijk het duurste flesje te kopen, dat is echt nergens voor nodig. Eenmaal een goede balsamico azijn in huis en je bent verkocht. In dit geval maakt de azijn de rode kool zachter (waar het thuisfront blij mee zal zijn). Wanneer je de rode kool een paar uur in de azijn laat marineren zul je dit helemaal goed merken. De rest van de ingrediënten kun je prima bij de supermarkt bij elkaar verzamelen met als top smaakmaker de granaatappel! Het is even een een spannend karweitje die pitjes er uitslaan, maar ook dat komt goed! (de granaatappel halveren, boven een schaal houden en daarna met een pollepel flink op slaan.)

Heb je de smaak te pakken. Ik maakte een variant op deze rode kool salade met geroosterde druiven, geitenkaas en honingnoten. 

rode kool salade / red cabbage salad / Photography Homecooking dept.

14 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like