De meest perfecte rode kool salade, een feestje op je bord!

Hoe het ooit zo is ontstaan, ik heb werkelijk geen idee, maar mijn rode kool salade is een beetje mijn signature dish geworden. Weet je wel? Het gerecht waar je bekend om staat bij familie en vrienden! Misschien is het te vaak op tafel verschenen. Eigenlijk schaam ik me er wel een beetje voor, want het is nou niet echt een culinaire inspanning die je moet leveren om deze salade tot een goed einde te brengen. Sterker wanneer je voorgesneden rode kool koopt ben je in 5 minuten klaar. Oh zei ik dat nou echt? De truc zit hem in de finesse (een paar geniale ingrediënten)! En je bord een beetje mooi optuigen.

rode kool salade / red cabbage salad / Photography Homecooking dept.Dat ik je sterk aanbeveel je bord fijn op te tuigen, daar heb ik het ik al een keer eerder over gehad. Maar ik vergeef het je wanneer je dat bericht gemist hebt. Ik grijp hier gewoon nog een keer mijn kans. Waar anderen je proberen te overtuigen van het geen zakjes en pakjes te gebruiken (wat je ook echt beter niet kunt doen, ik ben het met ze eens) is dit mijn ding! Het is mij werkelijk een raadsel hoe sommige mensen hun maaltijd in 1 handomdraai kunnen veranderen in 1 grote bruine, rode of in dit geval paarse massa. Krijg je nu een beetje rode vlekken in je nek omdat je een beetje moet toegeven dat het jou ook vaker overkomt dan je wilt? Zo erg is het nou ook weer niet.. maar een paar kleine simpele trucjes zorgen er voor dat ook jij het straks in je vingers hebt.

rode kool salade / red cabbage salad / Photography Homecooking dept.Een salade is een perfect oefenstuk. Omdat er zoveel verschillende lekkere elementen in zitten en je wilt dat een salade van het bord afspat. Een salade is 9 van de 10 keer namelijk gezond en de meeste leden van het thuisfront (bij mij zeker) deinzen een beetje terug bij een overdosis aan gezond ogend eten. Maar wanneer het er dus te gek uit ziet, zul je zien dat elke geoefende klager iets langer zijn mond houdt. Truc 1… gooi nooit al je eten in 1 keer op het bord. In dit geval gaat de paarse kool afgeven op de appeltjes. De walnoten, rozijntjes en granaatappelpitjes lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen terwijl je er toch echt een flinke hand van hebt ingedaan, ze zijn waarschijnlijk allemaal onderin de salade beland in plaats van fijn door de salade gemengd. Ik bouw mijn salade altijd op in laagjes ingrediënten. Ik hussel dus niet, zoals je waarschijnlijk Jamie Oliver vaak hebt zien doen. De dressing heeft hussel ik alleen door de sla of in dit geval de rode kool, de rest komt er vanzelf mee in aanraking zodra je de salade eet.

rode kool salade / red cabbage salad / Photography Homecooking dept.Tip 2. Snijdt de groenten eens anders dan je normaal zou doen. In een driehoekje, lucifertje of wat ik bij deze salade aanbeveel: gebruik een mandoline. Dat is zo een ding waarvan je als de dood bent dat je  vinger een keer het mesje raakt, maar waar flinterdunne plakjes groenten uit kunnen komen. Heb je er geen in? Dit is een aanwinst voor je keukenmateriaal en is echt iets wat ik vaak gebruik. De voorgesneden rode kool bevat namelijk flink grove stukken en zal een stuk minder sympathiek worden ontvangen door de groente klagers. Een rode kool die je gesneden hebt op een mandoline is een elegante salade en een stuk lekkerder om te eten. Ook de rode ui heb ik op de mandoline gesneden zoals je ziet in zijn geheel zodat je een hele schijf rode ui krijgt wat er super leuk uit ziet. Zo dun als een mandoline snijdt zo dun kun je dat zelf echt niet. Tenzij je natuurlijk de skills van een Japanse sushi master hebt….

rode kool salade / red cabbage salad / Photography Homecooking dept.Dan komen we eindelijk tot de rode kool salade. Hij staat en valt met een goede balsamico azijn. Er is een enorm verschil tussen het spul wat je in de supermarkt koopt of bij een speciaalzaak haalt. Ga het gewoon eens proberen. Je hoeft niet eens gelijk het duurste flesje te kopen, dat is echt nergens voor nodig. Eenmaal een goede balsamico azijn in huis en je bent verkocht. In dit geval maakt de azijn de rode kool zachter (waar het thuisfront blij mee zal zijn). Wanneer je de rode kool een paar uur in de azijn laat marineren zul je dit helemaal goed merken. De rest van de ingrediënten kun je prima bij de supermarkt bij elkaar verzamelen met als top smaakmaker de granaatappel! Het is even een een spannend karweitje die pitjes er uitslaan, maar ook dat komt goed! (de granaatappel halveren, boven een schaal houden en daarna met een pollepel flink op slaan.)

Heb je de smaak te pakken. Ik maakte een variant op deze rode kool salade met geroosterde druiven, geitenkaas en honingnoten. 

De meest perfecte rode kool salade, een feestje op je bord!

Categorie: Herfst, Winter

rode kool salade / red cabbage salad / Photography Homecooking dept.

Ingrediënten

 • halve rode kool
 • 2 eetl goede balsamico azijn
 • 1 eetl olijfolie 1 rode ui
 • 1 fris zoete appel
 • flinke hand rozijnen
 • pitjes van 1 granaatappel
 • 90 gram walnoten
 • bosje bladpeterselie

Instructies

 1. Halveer een rode kool. Haal de buitenste grove bladeren er af en snijdt hem in parten zodat je de kool gemakkelijk over je mandoline kunt halen. Wanneer je geen mandoline hebt komt het aan op je snijvaardigheid. Probeer echt zo dun als mogelijke reepjes te snijden. Het kan ook in de keukenmachine. Test altijd eerst even een paar reepjes om te kijken of het dun genoeg is. Je moet nog wel een beetje bite over houden.
 2. Doe de rode kool in een grote schaal. Meng voor de dressing de balsamico azijn en olijfolie door elkaar en schep door de rode kool. Laat even staan. Wanneer je een wat zachtere salade wilt dan kun je de kool met de dressing gerust een nacht laten staan.
 3. Snijdt de rode ui in flinterdunne plakjes (bijvoorbeeld ook op de mandoline). De appel snijdt je zonder te schillen in kwarten en daarna in dunnen plakjes van ongeveer een halve centimeter.
 4. Meng dan alle ingrediënten door elkaar. Om geen paarse massa te krijgen bouw je de salade als volgt op. Kies een mooie schaal, begin met de rode kool, wat rozijnen, rode ui, appeltjes, granaatappel pitjes, wat blaadjes bladpeterselie en walnoten. Daarna opnieuw een laagje rode kool en zo bouw je de salade op tot dat je ingrediënten op zijn. Zorg er wel voor dat je niet eindigt met de rode kool.

rode kool salade / red cabbage salad / Photography Homecooking dept.

13 Comments

 1. Megan 5 februari 2016 at 16:47

  Ik vind rodekool salade echt ontzettend lekker! Toen mijn ouders vorig jaar een overschot aan rodekool uit de moestuin hadden moesten we creatieve manieren verzinnen om het allemaal op te krijgen en toen ontdekte ik rodekool salade. Mijn recept lijkt veel op dat van jou, alleen gebruik ik geen granaatappel. Klinkt als een interessante toevoeging! En wat een ontzettend mooie foto’s trouwens!

  • Marianne Snel 5 februari 2016 at 22:44

   Hi Megan, uit zo een overschot ontstaan vaak de leukste ideeën! Of een enorme ergernis aan de groente dat kan ook, mijn opa had altijd een overkill aan boontjes, die waren wij (kleine kinderen nog) echt na een paar weken wel zat! Ha ha ha! En dank je wel voor het leuke compliment over mijn foto’s!! grtjes Marianne

 2. Anna 15 februari 2016 at 09:33

  Het ziet er rijkelijk uit!
  Lijkt me erg lekker en smakelijk. Ga ik zeker een keer proberen

 3. doris spillner 4 december 2016 at 14:41

  Het is een goede salade en ziet er mooi uit. Iets minder belerend zou wel mogen.

 4. Saskia 19 december 2016 at 23:21

  Zo ontzettend lekker Marianne! Mijn zoons van 16 en 19 keken even sceptisch, maar waren al heel snel overstag. Wij vinden het zo lekker dat de salade op het kerstmenu staat! Het getimmer op die granaatappel was hier in ieder geval hilariteit ten top. Bedankt voor het heerlijke recept met spectaculaire looks!

  • Marianne Snel 20 december 2016 at 10:05

   Hi Saskia, super leuk om te horen! Vooral van je zoons.. mijn vader vraagt er zelfs om of ik dat wil maken wanneer mijn ouders komen eten! Het leuke is, het is zo klaar! En het staat inderdaad heel leuk op de kerst-eet-tafel. Misschien ga ik het zelf ook wel doen, samen met de draadjesvleestaart (die iets meer werk is!) – ik ben nog aan het denken! Fijne feestdagen!! (ps. je zoons vinden misschien de wortels met kip dan ook een briljant geslaagd gerecht!) groetjes Marianne

 5. Laura 23 januari 2018 at 16:56

  Mag ik vragen welk merk en type mandoline je gebruikt? Ik heb mijn moeder er vorig jaar een cadeau gegeven (Duits merk, ongeveer 80 euro) maar ze vond het te gecompliceerd en lastig te hanteren. Ben dus benieuwd welke jij gebruikt en of deze makkelijk in gebruik is.

  • Marianne Snel 25 januari 2018 at 20:54

   Hi Laura, Ja tuurlijk mag je dat vragen. Ik gebruik de goedkoopste. Vond ze al duur genoeg, is dus stiekem, nog steeds niet heel goedkoop. Bij een kookwinkel gekocht. Een Benriner.. als dat al een merk is. Mijn vriend zegt altijd dat ik een meer geavanceerde moet kopen (en veiligere) want ik gebruik hem echt heel vaak. Maar ik vind het een prima ding. Wel gevaarlijk natuurlijk, vanwege dat mesje. Maar gecompliceerd is hij niet. Er zitten ook 3 julienne mesjes bij! GEWELDIG! Gebruik ik dus ook heel vaak. Denk dat ik de grootste mandoline fan ben in heel Nederland, want ken helemaal niemand die de moeite neemt om die julienne mesjes in de mandoline te zetten. Wel doen hoor als je er eentje hebt! zo gaaf! Vooral voor sushibowls en Aziatische ingelegde groenten is het heel handig! Ben benieuwd, hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt! x

   • Franca 19 oktober 2018 at 11:37

    Mijn mandoline komt van de markt. Er is één man die alle markten ermee afreist, dus moet je wel een beetje geluk hebben. Na 20 jaar was de houder (zodat je vingertopjes gespaard blijven) kapot en trof ik die man weer op de markt, dus het kàn! Ik kan er beslist niet buiten. En er zijn mensen genoeg die er eentje achter in een kastje hebben liggen…..
    Hartelijk bedankt voor je goede serveertips, die had ik nodig! En dankzij de combinatie van mijn favoriete ingrediënten (granaatappel en walnoten) heb ik eindelijk eens lekkere rode kool gegeten, dankjewel!

    • Marianne Snel 8 november 2018 at 15:18

     Hallo Franca, ja hoe kun je zonder he? ik ook niet. Ik gebruik zelfs die julienne snijder mesjes! En het werkt zoveel sneller en gemakkelijker dan helemaal een keukenmachine opzoeken (en daarna schoonmaken!!) Voor mij is het eigenlijk net zoiets als het hakmolentje van de staafmixer. Onmisbaar! Wat goed trouwens dat je die man weer op de markt trof 🙂

 6. Nadia 13 november 2018 at 07:02

  Hi Franca,

  Dank je wel voor de inspiratie! Ik had gisteren mijn allereerste rode kool gesneden en vond de salade met rodekool en venkel met yoghurt/tahin dip niet zo een succes. Hij ziet er in ieder geval prachtig uit, ben dol op feestjes op mijn bord! Wilde je een foto erbij sturen, maar dat kan niet. Straks lekker proeven!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like