Rode bietensalade met bramen, blauwe bessen + verse kruiden

Snel naar recept

Halverwege de R’damse oogstmarkt staat de kraam van de firma Stadskruid. Twee charmante buurmannen staan achter de heerlijk naar verse kruiden geurende kraam. Ze kweken beiden in hun achtertuin verse kruiden. En flink veel want de hele kraam ligt vol met bloeiende varianten. Tijm, oregano, kamille – maar ook bijzondere kruiden zoals hysop en de bloemen van knoflook en dille.

Je zou natuurlijk als foodie een poging kunnen doen om voorbij te lopen. Gewoon gelijk doorrennen naar de kaaskraam. Niets gezien en niets geroken! Maar ik ben gek op verse kruiden. Helemaal van die bossen, mijn eigen kruiden komen niet verder dan de grootte van de pot! Waar ik stiekem natuurlijk al heel trots op ben.

En ach ik ben een grootverbruiker, wij verslinden thuis hele bossen van dat verse spul. Dus iets meenemen uit die kraam, moet kunnen. Oei en dan die eetbare bloemen? Bij de eerste blik op die kraam was ik natuurlijk al verkocht!

Stadskruid-Rdamse-oogstmarkt-0186-kopie.jpg
rode-bietensalade-met-bramen-en-blauwe-bes-0228.jpg

Help! Een overkill aan recept-ideeen..

Even later liep ik trots met mijn bossen verse kruiden met bloemen over de markt te paraderen. De kaas, worst en jammetjes kramen lieten we totaal onberoerd, mijn hoofd was namelijk al aan het werk.

Ik krijg op zo’n moment opeens heel veel ideeën. Waar sommige mensen nooit op nieuwe ideeën komen, heb ik er ronduit te veel. Geloof het of niet bij een overkill aan ideeën begint de boel ook te haperen. Het is een soort van keuzestress aan ideeën. Ja, lach maar! Bittere ernst, soms resulteert het namelijk tot een apathisch stilzitten aan de keukentafel met een kop thee terwijl mijn hoofd maar blijft produceren! En bij al die ideeën denk ik: ja dat is leuk en dat, ja lekker en dan voeg ik dit of dat nog toe.

Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt: rode bietensalade met bramen en verse kruiden. 2 Vliegen in 1 klap, want met die bramen willen we ook allemaal wat maken natuurlijk!

Stadskruid-Rdamse-oogstmarkt-0188-kopie.jpg
naamloos-0230.jpg

Bieten & zacht fruit past prima samen!

Het zal je misschien verbazen maar dat fruit gaat prima met de rode bieten of misschien verbaasd het je helemaal niet! Zowel de bramen, de bessen als de bieten zijn zoet van smaak, maar hebben ook iets hartigs. De blauwaderkaas zorgt voor een lekker zoutig contrast (neem wel een milde, je kunt ook een lekkere geitenkaas gebruiken) en dan die geroosterde amandelen! Nou jummm!

Oja de bloemen, wanneer je die niet kunt vinden geen ramp. Het staat geweldig mooi en ze geven wat zoets.Dat is de nectar die dan nog in de bloemetjes zit. Dat je nou structureel iets mist wanneer je geen bloemetjes hebt? Nee hoor, dat valt reuze mee. Wanneer je wel aan de bloemetjes kunt komen: doe rustig met de hysop, het is als lavendel. Te veel en het lijkt alsof je dreft eet.

rode-bietensalade-met-bramen-en-blauwe-bes-0241.jpg
rode-bietensalade-met-bramen-en-blauwe-bes-0222.jpg

Het recept is voor 2 personen voldoende voor een flinke lunch, met brood erbij heb je dus een fijne maaltijdsalade. Maar lekker in de oven geroosterde aardappeltjes zullen ook niet misstaan.

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like