Deze week op mijn blog een compleet Italiaans vegetarisch menu. Vandaag een Italiaans geïnspireerd hoofdgerecht maar dan wel uitgevoerd met Nederlandse producten. Omdat ik vandaag een mini interview heb met Willem & Drees. Ik koop eigenlijk steeds bewuster mijn eten. En ik zie dat veel vrienden van mij dat doen.
Niet dat ik heiliger ben dan de paus, welnee! maar er over nadenken wat je nou werkelijk koopt is het begin! Neem nou bijvoorbeeld de reisafstand die sommige producten afleggen, er worden producten aan het buitenland verkocht, en vervolgens komen bijna dezelfde producten weer terug vanuit het buitenland naar Nederland! Heel veel kilometers voor niets.
Ik probeer daarom altijd goed op de verpakkingen te kijken en op te letten waar iets werkelijk vandaan komt, maar je kunt je eten ook lokaal bij de boer kopen. Wat een fantastisch plan is, maar ik ken werkelijk niemand die daar de tijd voor heeft! Het leuke is dat Willem & Drees dat voor jou doet. Omdat ik het een heel inspirerend en leuk concept vind vond ik het leuk om eens met Willem & Drees te praten. De ricotta en citroen in dit recept zijn natuurlijk iets minder Hollandsch.
Interview: 6 vragen aan Willem & Drees
Ik stelde Willem & Drees 6 vragen, over het ontstaan, de duurzaamheid van producten en over hun huidige favoriete groenten .. Raapstelen!
1. Hoe kwamen jullie op het idee om Willem en Drees te beginnen?
Een mooi verhaal: Drees kocht appels bij een boer in de buurt, die hem vertelde dat zijn met zorg geteelde appels allemaal geëxporteerd werden. In de supermarkt lagen de schappen vol met appels…appels uit allerlei landen, behalve Nederland. Dat vormde de inspiratie voor Willem&Drees: hoe mooi is het immers om uit de buurt te kunnen eten, en te weten wie er zorg en aandacht aan je eten besteedt? In 2009 begonnen we dit idee in de praktijk te brengen in regio Amersfoort, door lokale groenten en fruit naar de supermarkt te brengen. Dat doen we nog steeds, door heel Nederland! Daarnaast kunnen klanten tegenwoordig ook rechtstreeks hun boodschappen bestellen: niet alleen groenten en fruit, maar ook vlees, zuivel en brood. Nog meer lokale keuze, dus!
2. Hoe werken jullie als Willen en Drees?
Verbinding met eten uit je eigen omgeving: dat is ons doel. Daarom verkopen wij en zoeken wij alleen het mooiste eten van eigen bodem en van het seizoen! We kennen onze vakmensen, de telers en boeren persoonlijk en zien met hoeveel toewijding en aandacht zij besteden aan het eten dat ze produceren! Dat vinden we echt belangrijk, op die manier weet jij ook wat je op je bord hebt liggen.
3. Welke groenten komen er binnenkort van de grond?
De lente is echt een top seizoen: zoals je nu zelf het land ziet opbloeien, zo gaat het ook op de akker. We hebben nu net weer tomaten, aubergines en komkommers uit de kas: deze groenten hebben wij alleen in de warmere seizoenen, zodat onze telers minder hard hoeven te stoken. We krijgen nu ook de winterbloemkool: een prachtige kool, die de lange winter op het land heeft gestaan en echt vakmanschap van de teler vereist. En, net van het land, krijgen we nu de eerste biologische Brabantse asperges binnen. Minder dan 1% van het landbouwareaal voor Nederlandse asperges is biologisch, echt iets bijzonders dus!
4. Welke groente is bij jullie thuis favoriet?
Dat is lastig kiezen, maar waar wij erg blij van worden is van bijzondere nieuwe variaties van Nederlandse bodem. De verschillende bladgroenten die we nu hebben, bijvoorbeeld: frisse raapstelen, knapperige postelein…ze zijn nog relatief onbekend, maar een echte aanvulling voor je gerechten, om de lente mee te starten!
Bladgroenten bieden ook voor onze telers mooie mogelijkheden: door bladgroenten in de kas te zetten tijdens de wintermaanden, kunnen groenten worden geteeld die minder energie vragen – en door de afwisseling van groenten blijft de bodem gezonder. We gaan er daarom voor om de bladgroenten net zo op de kaart te zetten als de nu weer populaire pastinaak!
6.Kan je iets meer vertellen over die raapstelen?
Om te beginnen, ze zijn hartstikke Hollands. Wat wij heel bijzonder vinden aan raapstelen, is dat ze worden gekweekt in de koude kas tijdens de wintermaanden (okt-nov-dec, maart-april) en vanaf april (april-mei) weer uit de volle grond komen. Zo kun je je lokale menu aanvullen met bladgroenten van eigen bodem die je echt een vitaminestoot geven, lekker voor je weerstand dus.
Daarnaast hebben raapstellen de bescherming nodig van de kas, maar hebben ze geen extra warmte nodig. De kas hoeft dus niet extra te worden verwarmd, wat enorm veel energie scheelt. Raapstelen zijn dus niet alleen een goede aanvulling voor je gezondheid, maar ook duurzaam dus. Voor ons een reden om de groente extra op de kaart te willen zetten, zo kunnen we gevarieerd en verantwoord eten van eigen bodem!
Oja! we hebben de raapstelen nu van Peter Boer uit Zwijndrecht, Wim Schoemaker uit Warnsveld en van David Luijendijk uit Roelofsarendsveen. Ja zelfs 3 telers! wat heel grappig is voor een groente die je zo weinig ziet weinig ziet. Een hele leuke ontwikkeling vinden wij dat.
5. Wat zijn jullie toekomstplannen voor Willem&Drees?
Wat ons betreft staat lokaal eten van het seizoen in de toekomst écht op de kaart en nemen lokale etenswaren een substantieel deel van het winkelschap in. Daarin geldt voor ons, zoals bij alles, de menselijke maat: natuurlijk wil je ook een banaan kunnen eten, of een sinaasappel.
Maar vaak is nu het evenwicht zoek: van het meeste eten op ons bord weten we niet waar het vandaan komt, hoe het is geteeld en wie er zorg voor heeft gedragen. Dat te weten is belangrijk, want alleen dan kun je echte bewuste keuzes maken. En nog belangrijker: je eten smaakt écht lekkerder! Wil je meer over Willem & Drees lezen kijk dan op hun website: willemendrees.nl
Raapstelen in een Italiaans jasje
Om die oer-Hollandse raapstelen in een Italiaans jasje te steken, dat vond ik wel een leuke uitdaging! Heb het ravioli recept dan ook zelf bedacht. Het is super leuk om zo een oer-Hollands product centraal te stellen. Helaas kom je raapstelen niet meer zo vaak tegen – jammer genoeg, want ze zijn rijk aan ijzer, vitamine C en foliumzuur. Krachtvoer dus – maar vooral erg lekker!
Ze hebben wel wat weg van rucola, zowel de vorm van de blaadjes als de smaak. Licht pittig. Raapstelen voegen echt kleur toe aan je eten. Als je ze koopt moeten ze frisgroen zijn, en let er op dat de harde steeltjes niet te lang zijn. Je moet ze ook voorzichtig vervoeren want de steeltjes en blaadjes breken snel. Van de raapstelen kun je ook een lekkere stamppot maken, een frittata of verwerken in oeuf en cocotte die ik eerder op mijn blog plaatste.
Ravioli met raapstelen en ricotta vulling
Verse pasta is super leuk om zelf te maken, je moet er een beetje handigheid in krijgen dat wel. Je zou zeggen dat de handigheid zit in de vormpjes maken, maar het is vooral het deeg uitrollen waar je de handigheid in moet krijgen. Sinds dat ik een opzetstuk van KitchenAid heb gaat dat zo veel gemakkelijker, ik voel me een beetje reclame maken, maar het werkt echt heel goed! Dus mocht je het leuk vinden om zelf pasta te maken, ik kan het je van harte aanbevelen.
Een tweede, maar belangrijke tip bij het maken van verse pasta, is dat je alles alvast klaar zet en de rest van de rommel alvast opruimt. Je hebt namelijk veel ruimte nodig en bij het bereiden heb je handen die constant onder de bloem zitten (als je daarna niet je hele keuken wilt schoonmaken is het alvast klaarzetten toch echt heel handig).
Ingrediënten (voor 4 personen – 24 ravioli’s)
Voor de verse pasta
200 gram bloem
2 eieren
Voor de vulling
300 gram ricotta
400 gram raapstelen
peper en zout naar smaak
1 citroen, rasp
100 gram walnoten
goede kwaliteit olijfolie
Werkwijze
1. Maak eerst de vulling. Maak de raapstelen schoon, haal de minder mooie blaadjes er uit en breek de dikke stengels er vanaf. Breek ze in grove stukken. Verhit in een koekenpan op midden hoog vuur een flinke eetlepel olijfolie.
Doe de raapstelen in de pan, schep ze voortdurend om en roerbak ze kort. Totdat de raapstelen net geslonken zijn en de heldere fris groene kleur is veranderd naar een donkerdere groene kleur. Net zoals je met spinazie doet. Haal uit de pan en hak de raapstelen verder klein.
2. Doe de ricotta in een kom, breek hierboven 75 gram walnoten grof, er mogen kleine en grote stukjes in de vulling zitten. En voeg de gehakte raapstelen toe. Meng alles goed en breng op smaak met zout en peper. Zet de vulling tot gebruik in de koelkast. Tot zover kun je het prima een halve dag van te voren voorbereiden.
3. Maak de topping, hak de overige 25 gram walnoten in een keukenmachine fijn en zet weg tot gebruik.
4. Maak nu de pasta. Wanneer je ravioli of tortellini gaat maken is het handig als je alles klaar hebt staan en je genoeg ruimte hebt om te werken.
Wat je nodig hebt is: een pastamachine, een uitsteker of iets ronds (waar je langs kunt snijden) met een dia van ongeveer 5-6 cm, een mesje, kommetje met water, bloem, een paar borden bestrooid met bloem om de ravioli’s op te leggen, vochtige theedoeken om over de ravioli te leggen wanneer ze klaar zijn (anders drogen ze te veel uit), plasticfolie, de vulling en een theelepel.
5. Je kunt het pastadeeg handmatig maken, maar ik doe het graag de snelle manier dan heb je meer tijd om die leuke vormpjes te maken.
Doe in de keukenmachine 200 gram bloem en 2 eieren. Pulseer tot dat het zich een deeg heeft gevormd en het door je keukenmachine heen “bonkt”. Haal het uit de keukenmachine kneed het een beetje en deel in tweeën.
Pak 1 deel in plasticfolie en laat het in de koelkast liggen tot gebruik. Ik maak de pasta in delen, omdat het uitdrogen van het pastadeeg vrij snel gaat – sneller dan je werkt.
Haal het andere deel van het deeg eerst even door de bloem en daarna door de pasta machine, draai elke keer de pastamachine op een dunnere opening, totdat je ze allemaal gehad hebt en een mooie super dunne plak pastadeeg hebt overgehouden. Is het deeg te nat haal het dan nog een keer door de bloem.
6. Bestrooi je werkvlak met bloem en leg daar de plak pastadeeg op. Steek nu rondjes uit. Doe op elk rondje een theelepel van de vulling. Maak je vinger nat met het water en maak zo de de buitenkant van het rondje nat. Leg er een nieuw rondje op. Druk nu het deeg om de vulling strak aan zodat er geen lucht meer in zit.
Leg de ravioli op het bord. Zo maak je alle ravioli. Wanneer je klaar bent, leg je de theedoeken er op en begin je aan het volgende stuk pastadeeg. Je kunt de pasta mits je ze onder de theedoeken bewaard best een paar uur van te voren maken.
7. Zet een pan ruim kokend water op. Voeg een flinke hoeveelheid zout toe. Het water moet naar de Noordzee smaken. Wanneer het water goed kookt voeg je een stuk of 12 ravioli’s toe aan het water, 1 voor 1 zodat ze niet aan elkaar gaan zitten.
Zodra ze boven komen drijven wacht je nog 10 tellen, dan zijn ze goed. Laat ze even uitlekken en verdeel ze over de borden.
Besprenkel ze royaal met een goede olijfolie, bestrooi met de fijn gehakte walnoten en wat geraspte citroen schil. Serveer direct
Bereiden: vulling: 10 minuten / pastadeeg & uitrollen: 15 minuten / ravioli maken: 20 minuten
2 Comments