Planning & styling tips paasmenu

Ik ben zelf gek op etentjes geven. Het plannen, het koken maar ook uitzoeken welke recepten ik zal gebruiken vind ik heel leuk om te doen. Dat is ook de reden dat ik wekelijks probeer om een 3 gangenmenu op dit blog te plaatsen. Zodat ik jou kan inspireren en helpen bij het samenstellen van een leuk menu voor een etentje bij jou thuis. Soms weet je gewoon even niet waar je de recepten vandaan moet halen of welk voorgerecht mooi met het hoofdgerecht combineert. Of misschien weet je het allemaal wel, maar ben je net als ik altijd opzoek naar leuke en nieuwe recepten. Daarnaast geef ik je in dit artikel ook leuke styling tips.

Afgelopen week heb ik het voorjaars/paasmenu gedeeld. Heb je de recepten gemist? hieronder zet ik ze nog een keer op een rijtje. Het is een menu waarin voorjaarsgroen centraal staat. En met twee mooie uitpakkers! De kip met voorjaarsgroenten is een echt showstuk en van de prachtige eenpersoons meringue taartjes worden je gasten echt blij. Mijn gasten tenminste wel!

Het menu bestaat uit:

– voorgerecht – Sla soep met zalmsoesjes

– hoofdgerecht – Kip met voorjaarsgroenten

– nagerecht – Meringue taartjes 

planning & styling paasmenu

De planning

Over de planning moet ik zelf ook altijd even goed nadenken. Je kunt nou eenmaal niet alles tegelijk maken. En alles op het laatste moment is ook geen goed plan. Stiekem is het vaak het moeilijkste onderdeel van het  etentje. Maar hieronder heb ik het alvast voor je uitgeschreven. Dat scheelt, dan hoef je daar zelf niet meer over na te denken!

De dag voor het etentje:

Maak vandaag de soep. Je laat hem gewoon afkoelen en bewaard hem in de koelkast.

Ook de bodempjes van de mini meringues kun je een dag van te voren maken. Laat ze goed afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos.

De zalmmousse voor in de soesjes kun je ook gemakkelijk een dag van te voren maken. Ook deze bewaar je in een luchtdicht doosje in de koelkast.

De dag van het etentje:

Het fruit voor de taartjes kun je alvast ’s ochtends in de koelkast laten ontdooien. Aan het einde van de middag maak je de taartjes af. Je hoeft nu alleen nog het meringue schuim te kloppen. De bodempjes te vullen met het de custardpoeder en het fruitmengsel en de meringue toefjes er op te spuiten. Als je rond 7 uur het etentje geeft kun je ze rond 4 uur afmaken. Dan zijn ze bij je etentje nog steeds mooi.

De soesjes voor bij de soep kun je deze ochtend maken, laat ze afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos. Vul ze pas een 30 minuten tot een uur voordat de gasten komen, anders worden ze misschien te klef.

De kip kun je ook alvast ’s middags maken. Dat wil zeggen, eventueel uitbenen, met zout en citroen insmeren, vullen met de citroen en opbinden. Ook kun je de kip alvast aanbraden. Laat hem daarna afkoelen, dek af met plasticfolie en zet hem tot gebruik in de koelkast. Maak de worteltjes vast schoon en kook ze eventueel vast voor en bewaar ook in de koelkast. De sjalotjes kun je ook pellen en halveren. Dat scheelt weer! Haal de kip 30 minuten voordat de gasten komen uit de koelkast zodat hij een beetje op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven ook alvast voor en schuif de kip wanneer de gasten de gasten komen in de oven. Volg verder het recept.

Haal de soep ook een half uurtje voordat de gasten komen uit de koelkast en zet hem op laag vuur wanneer je gasten komen.

planning & styling paasmenu

Styling tips voor de eettafel

Dat is natuurlijk ook altijd een leuk onderdeel. Iedereen vind het extra feestelijk als de tafel mooi is aangekleed. Dat betekend niet met allemaal paperassen, hoe strakker hoe sjieker het er meestal uitziet. Ik kies altijd voor een mooi wit of grijs tafellaken. Een wit servies, zwarte schalen en een bos mooie bloemen op tafel. Hieronder een paar leuke tips op een rijtje:

– houd het rustig, ga niet los met allerlei kleuren. Als je van kleur houd is het leuk om een hele mooie bos bloemen neer te zetten, of meerdere kleintjes. In de twee volgende linkjes kun je zien hoe je een mooie bos maakt en inspiratie opdoen.

– kies voor katoenen servetten in plaats van papieren. Hoe handig ze ook zijn, de stoffen servetten zien er veel chiquer uit.

– heb je niet genoeg van hetzelfde servies dan kun je het beste het servies om en om neerzetten. Zo lijkt het toch alsof het zo hoort.

– je kunt voor een traditionele opmaak van de tafel gaan en het bestek naast de borden leggen, of leg de mes & vork juist aan 1 kant. Het is ook leuk om op de borden een servet te leggen (gewoon recht gevouwen) en daarop mes, vork en lepel.

– schenk water in een mooie karaf. Je kunt het water ook een leuk subtiel smaakje geven door er ijsblokjes aan toe te voegen met een  munt, fruit of bloemetjes. Kies dan voor de kleuren die je al gebruikt hebt. Dat maakt je eettafel heel elegant.

Veel plezier & laat je weten hoe jouw etentje was!

Misschien vind je het leuk om iets lekkers te maken bij de thee/koffie? 

Citroen madeleines   homemade brownies

Share on

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like