In 5 stappen ouderwets draadjesvlees recept, maar dan veel lekkerder!

Snel naar recept

Wat is er nou eigenlijk zo ouderwets aan dit draadjesvlees recept? In ieder geval niet dat mijn oma het zo maakte! We aten bij oma Chinees. Daar was ze dol op, net exotisch genoeg en dan “gezellig” met al die witte plastic bakjes bami en nasi op tafel! Draadjesvlees klinkt wel lekker ouderwets. Dat is het!

En het zit hem in dat langzame garen wat fijn nostalgisch overkomt! Want wie heeft er nou nog tijd om zo lang een pan op het vuur te zetten en 3 uur te wachten?…. IK en ben er nog trots op ook! Nou heb jij er ook best tijd voor… want het is niet echt nodig dat je 3 uur naast een pan gaat zitten dagdromen. Ik help je in 5 stappen door dit draadjesvlees recept heen. Duidelijk en zonder fratsen, maar wel bomvol smaak en een echte eye-catcher! Of je nou een feestje geeft of met zijn tweetjes bent – zoiets kun je altijd op tafel zetten!

Laten ik even duidelijk zijn .. onthaasten en slowliving is al een paar jaar hardstikke in! Of je er nou tijd voor hebt of niet. Het fijne is dat bij die ouderwetse recepten met een lange kooktijd vaak een oven of een pan op laag vuur aan te pas komt. Ook oma en haar tijdgenoten hadden geen tijd om gewoon niets te doen en in een pan te roeren! Moest de vitrage niet wekelijks gewassen worden en die tafeltapijtjes van de eettafel uitgeklopt? Laat je dus niets wijsmaken.

Goed de 5 stappen! Hier komen ze…

draadjesvlees-recept-0895E.jpg

Stap 1: Beide kanten droogmaken deppen…. waarom dan? Daarom..

Ik kan hier een heel stuk schrijven over welk vlees je moet kopen. Doe ik lekker niet! Maar koop gewoon runderriblappen met vet. Dat vet smelt weg. Daar zie je na 3 uur echt niets meer van! En wat alle leuke magere sportmeisjes ook beweren: het lichaam heeft wel degelijk vet nodig! Hoe meer van dat vet – het witte -door het vlees gemengd is hoe beter stuk vlees je te pakken hebt. Haal het vlees een half uurtje voordat je gaat koken uit de koelkast. Dan dep je het droog met keukenpapier.

Ooit vertelde een oud-collega van mij dat ze nooit keukenpapier in huis had… ik geloof dat ik nog nooit zo wazig heb gekeken! Ik hark het hele huis aan met keukenpapier..

Beide kanten droog deppen. Waarom? Daarom.. Vochtig vlees wordt NOOIT bruin in de pan. En om smaak in je draadjesvlees te creëren moet je het vlees eerst aanbakken. Karameliseren. Niet verbranden, wel goed bruin. (echt bruin he? niet te laf). Dat bruine gaat ook nog eens aan de pan zitten. Niet nerveus worden over je pan, 1 glas wijn er bij en dat lekkere bruine zit niet meer aan je pan maar in de saus!

Oja het vlees snijd je in stukken van 2cm, probeer een beetje gelijke grootte. Wie het helemaal top wilt doen, snijd het vlees tegen de draad in.  Daardoor wordt het nog malser en krijgt het een betere smaak. Bekijk dit linkje maar eens, daar staat het goed omschreven: tegen de draad in. Geen zorgen wanneer je denkt hoe dan?.. Gewoon in stukjes van 2cm. Komt allemaal goed. Met flink zout en peper bestrooien dan gaan we naar stap 2.

homecooking-dept-2E.jpg
draadjesvlees-recept-0971E.jpg

Stap 2, Smaak maken!

Smaak krijg je natuurlijk ook van je ingrediënten. Je trekt 3 uur uit om dit te maken, dan ga je geen magarine gebruiken – je gebruikt roomboter. Boter en olijfolie in de pan. Welke pan? Iets met een dikke bodem: een stoofpan. Boter op middenhoog vuur laten smelten, vuur hoog zetten dan hop vlees er in. Let er op dat het vlees genoeg ruimte heeft, dus niet opelkaar in de pan. Dat komt straks.

Wanneer het vlees op elkaar in de pan ligt wordt het niet bruin, dan gaat het stoven. Maar dat bruine heb je eerst nodig voor de smaak en voor in de saus. Mooi aanbakken dus, tot dat het echt goed bruin is. Er uit scheppen en eventueel de volgende batch vlees bakken. Wanneer je onvoldoende boter over hebt voeg je natuurlijk wat toe!

Doe wat boter of olie in de pan, en voeg dan de groenten toe (in het recept hieronder zie je hoeveel en wat). Nu zet je het vuur laag. De groenten hoeven juist niet bruin te worden, ze geven juist langzaam hun smaak af. Het is dus niet erg als ze op elkaar liggen. Stoof ze 20-30 minuten op laag vuur en schep ze regelmatig om. Klaar? Doe het vlees terug en giet er een glas rode wijn bij! Schep goed om.

Gefeliciteerd Fase 1 is klaar!

Stap 3, Rustig wachten… 3 uurtjes

Giet de bouillon in de pan. Je kunt zelf bouillon maken. Ik gebruik gewoon bouillonblokjes. Let wel op dat je er genoeg gebruikt. Je hebt er 2 nodig voor 1 liter. Veel mensen gebruiken gewoon te weinig. Daar krijg je een laffe toestand van. Zonde van je 3 uur. Steek 2 laurierblaadjes tussen het vlees. Pan op heel laag vuur en deksel er op. Kijk hoe laat het klaar zou zijn, zet de timer van je mobiel aan en ga wat anders doen!

draadjesvlees-recept-0956E.jpg

Stap 4, Zelf even deeg maken, je bent nu toch bezig!

Je kunt nu het risico nemen om kant-en-klaar deeg te gebruiken. Ik heb er niets op tegen, maar het is nooit zo lekker. En nu ben je toch al bezig joh! Wanneer je ooit mijn deeg hebt geprobeerd wil je liever geen kant-en-klaar deeg meer gebruiken.. alleen nog in nood. Zoals ik zelf ook doe. Ik kan je ook beter garanderen dat je geen zachte bodem krijgt en dat de taart mooi bruin en knapperig bakt.

Ja, aan de bak dus maar! In de post Perfecte Quiche maken omschrijf ik hoe je het beste dit deeg maakt.

Maak het deeg, beboter een ronde springvorm van 20cm, gebruik 2/3 van het deeg om de springvorm te bekleden en 1/3 voor de deksel. Rol het deeg uit tot een ronde lap die er met gemak in past. Leg het deeg voorzichtig in de springvorm en laat het deeg aan de zijkanten er overheen hangen. Bestrooi de bodem met bloem. Dit neemt straks het vocht op van het draadjesvlees.

Stap 5, Laatste loodjes: Vullen & Bakken! (en decoreren als je dat leuk kunt)

Maak eerst de paddestoelen schoon en snijd ze in grove stukken. Niet te fijn, want dan vind je ze straks niet meer terug in je taart. Haal ook de deksel van de pan met draadjesvlees, dan kan de saus alvast wat verder inkoken – draai het vuur wat hoger.

Bak in een koekenpan de paddestoelen.. in fases, deze moeten weer wel bruin worden – dus niet op elkaar leggen. Meng de paddestoelen met wat zout en peper. Schep het vleesmengsel in de springvorm, zonder vocht. Waarschijnlijk heb je niet zoveel vocht meer. Maar toch, ik kan het maar gezegd hebben. Maak een laagje en bestrooi dan met wat verse tijm blaadjes, weer een laagje vlees met wat tijm, herhaal dit tot dat je bij de bovenkant bent.

Rol de deksel uit. Snijd een cirkel uit die precies in de springvorm past. Wanneer je even niet weet hoe: rol gewoon een flinke plak uit. Dan zet je de springvorm even op het deeg – heel licht aandrukken – haal hem er af en als het goed is heb je nu een afdruk van de onderkant van de springvorm in je deeg. Uitsnijden en klaar!

Druk de vulling eerst nog even aan met een vork of lepel, zodat de lucht er uit is. Leg de cirkel op de vulling. Snijd het deeg van de zijkanten af tot de bovenkant en sla ze dan om op de deksel. Zodat alles mooi afgesloten is.

Autumn-story-III-0684-2E.jpg
draadjesvlees-recept-0961E.jpg

Niet goed in versieren…

Ik ben heel slecht in het versieren van zo’n taart. Ooit probeerde ik het. Mijn vriend gunde de hartige taart 1 blik: “wat doen die aardappelplakjes op de bovenkant?” Ik had keurig mooie rondjes uitgesneden. Goed je begrijpt het, ik doe gewoon robuust die bovenkant dichtvouwen, eitje loskloppen, er overheen strijken en klaar! Misschien ben jij heel goed in koetjes uitstansen, letters snijden, herfstblaadjes maken etc. Leuk is het wel als je het kunt. Je kunt ze vastplakken met het eimengsel.

Snijd tot slot een kruisje in het midden van de deksel… anders ontploft de taart.. het vocht moet er uit kunnen. Nou klaar! In de oven. Ja weer een uurtje! Ik beloof je het is echt idioot lekker wat je straks gemaakt hebt!

Oh er is een stap 6.. sorry jongens!

Stiekem is er ook een stap 6. Dat is die van het aansnijden. Ik zal eerlijk zeggen dat ik de taart een dag van te voren gemaakt heb voordat ik hem ging aansnijden. Het is net als met lasagne, alles blijft mooi staan. Zoals je op de foto ziet (niets aan getruct).

Ik adviseer om hem dus wel eventjes te laten rusten, half uurtje. Of maak hem net als ik een dag van te voren en warm hem dan weer opnieuw op in de oven.. kan prima, heb ik zelf ook gedaan. Dat opwarmen doe je op 180 graden, 20-30 minuutjes (eventueel met een folie er overheen). Trouwens het is niet alleen relaxter voor jezelf dat van te voren maken, maar ook nog eens beter voor de smaak!

Dan bak je nog wat mooie paddestoelen om ze er bovenop te leggen als je wilt!

Nou een heel project he? Toch maar wel aan beginnen hoor – je bent straks ZO trots op jezelf wanneer het af is! Ook dat beloof ik je! – en wat eet je hierbij? Bijvoorbeeld een lekkere wintersalade met rode kool en geroosterde druiven. 

4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like