Ontbijt spelt muffins met bosbessen

Vandaag nog een leuk recept voor het paasontbijt! Ontbijt spelt muffins met bosbessen. In Nederland zijn we niet zo gewend om een muffin als ontbijt te eten. Maar in Amerika zijn ze er praktisch mee opgegroeid. Natuurlijk kennen we het wel van al die leuke en hippe koffietenten. Misschien komt de onbekendheid wel omdat de meeste Nederlanders toch hun ontbijt gewoon thuis eten in plaats van onderweg. Ze zijn in ieder geval hartstikke leuk om te maken en op de paasontbijt tafel te zetten.

Tijdens mij zoektocht naar een leuk recept voor pasen stuitte ik op allerlei gebruikelijke ontbijttips, maar mij leek het leek om juist eens iets anders met het paasontbijt te maken. Dus geen gerookte zalmwraps of toast met eiersalade. Ook lekker, maar mijn laatste recept voor dit paasontbijt menu is voor ontbijt spelt muffins.  Ok, niet helemaal laatste want de leuke smoothies op de foto’s plaats ik ook nog op dit blog! Zo een meeneembaar ontbijt komt misschien wel heel goed van pas,  wanneer je bijvoorbeeld een leuke wandeling hebt gepland? Daar kom je toch altijd een beetje hongerig van terug? En als die storm van afgelopen dagen aanhoud zeker. Zo een stapel met van die ontbijt spelt muffins gaan er dan wel in!

Ontbijt muffin / Homecooking dept.

De muffin is ontstaan als een alternatief voor maisbrood. Een brood wat vooral in de zuidelijkere staten van Amerika werd gegeten als ontbijt. Maisbrood of cornbread was geliefd als ontbijt omdat het zo snel gemaakt en gebakken kon worden. De vroege muffin deed dan ook heel erg veel aan dit cornbread denken, ze werden gemaakt van veel minder ingrediënten dan dat we ze nu kennen en had geen maismeel maar tarwebloem als basis. Ze waren ook een stuk minder zoet als dat ze nu zijn. Ook de muffins werden populair omdat ze zo snel klaar waren en ideaal gemaakt konden worden voor het ontbijt. In de jaren’50 werden er kant-en-klaar mixen ontwikkeld samen met de toevoeging van onder andere suiker, om de mix zo lekker lang houdbaar te maken. De zoete muffin deed hiermee zijn intreden. In de jaren ’60 werd de muffin op de achtergrond gedrukt door de donuts, nog zoeter. Maar de muffin herwon zijn positie toen er in de jaren ’70 en ’80 een tegenbeweging ontstond waarbij er meer en meer vraag kwam naar gezondere ontbijtvarianten. Gezondere granen en yoghurt deden hun intreden. Wat toen als gezonder werd gezien, daar zetten we nu opnieuw onze kanttekeningen bij want nu zijn vooral havermout, speltbloem en noten muffins populair.

Ontbijt spelt muffins / Homecooking dept

Over spelt gesproken. Misschien hebben jullie dat al her en der al gelezen maar spelt is niet meer of minder goed dan tarwemeel. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat spelt net zoveel voedingswaarden heeft als tarwemeel. Ook beiden soorten bevatten traag werkende koolhydraten (wat goed is). Het wordt beschouwd als een primitieve tarwesoort. Een graansoort die reeds vóór 7000 v.Chr. verbouwd werd. Bij de biologische landbouw is er nu veel belangstelling voor omdat het weinig bemesting nodig heeft en een goede resistentie heeft tegen ziekten. De zogenaamde harde korrel heeft een hoog eiwit gehalte en daarmee ook een hoog gluten gehalte, wat gunstig is bij het bakken van brood. Is er dan geen voordeel bij het eten van spelt. Jazeker wel, spelt is veel minder veredeld (minder mee gerommeld) en daardoor een puurder voedingsproduct. Ik vind het vooral leuk om ook eens andere ingrediënten te gebruiken.

Hebben jullie wel eens met spelt gebakken?

 Recept voor Onbijt muffins met bosbessen

Ontbijt muffin collage / Homecooking dept.

Deze ontbijt muffins zijn heel gemakkelijk om te maken, maar maak ze niet te ver van te voren. De lekkere kruimeltopping wordt na een halve dag een beetje klef. Niet minder lekker, maar niet zoals het hoort te zijn. Omdat het beslag van deze muffins zo luchtig mogelijk moet zijn kun je ook het beslag beter niet van te voren maken. Dat geeft niets want ze zijn zo klaar. Je kunt verse bessen voor de vulling gebruiken, maar ik laat gewoon een pakje bevroren bessen ontdooien. Het recept komt uit het leuke nieuwe bakboek van Yvette van boven.

Ingrediënten voor 12 ontbijt spelt muffins

300 gram speltbloem

2 theel bakpoeder

een snuf zeezout

2 eieren

150 gram rietsuiker

1 eetl gesmolten boter (je kunt ook kokosolie gebruiken)

375 ml yoghurt

rasp van 1/2 citroen

350 gram blauwe bessen

Voor de kruimeltopping

40 gram rietsuiker

25 gram speltbloem

1 eetl boter op kamer temperatuur

snuf zout

1/2 theel kaneelpoeder

Werkwijze

1. Maak eerst de kruimels voor op de muffins. Je mengt daarvoor alle ingrediënten door elkaar tot er grove kruimels ontstaan. Zet ze tot gebruik in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vul een muffinvorm met papieren bakvormpjes of vet de vorm in. De papieren vormpjes zijn makkelijker. Je kunt ze gemakkelijk uit de vorm halen en wanneer nodig kun je de muffins zonder al te veel kruimelen meenemen. Daarnaast staat het natuurlijk ook heel leuk. Je hebt wel extra vormpjes nodig (dus 24 in plaats van 12) Wanneer ze uit de oven komen lekken de bessen door het papier heen, ik heb er na het bakken nog een nieuw papieren vormpje omheen gedaan dat ziet er mooier uit.

3. Meng de bloem, met het bakpoeder en het zout.

4. klop de eieren met een mixer schuimig en voeg de suiker en gesmolten boter toe tot dat er luchtig mengsel ontstaat. Roer dan de yoghurt en citroensap door het mengsel en spatel daarna de bloem er doorheen. Doe dit voorzichtig zodat het mengsel mooi luchtig blijft.

5. Als laatste voeg je de bessen toe, doe dit ook zo, zodat je mengsel luchtig blijft.

6. Schep het beslag in de muffin vormpjes, vul ze tot driekwart en strooi de topping er over. Bak ze 25 minuten in de voorverwarmde oven. En laat ze daarna nog even 5 minuten afkoelen en haal ze dan uit de vorm.

Bereiden: 20 minuten / Oven: 25 minuten / Afkoelen: 5 minuten

Missschien vind je deze ook leuk…

Oeuf en cocotte rond   Rabarber rond   Sla soep / Homecooking dept.

Share on

5 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like