Onstuimige herfst & Paddestoelen bruschetta recept

Snel naar recept

Uhm wie zei er ook al weer dat ze het herfstseizoen zo leuk vond? En dat het nooit tegen kon vallen? Dat het zo mooi was dat snel veranderde seizoen van vallende bladeren, het onstuimige weer, het krakende bladerendek onder je voeten en de af en toe door de wolken piepende zon? Oh ja dat heb ik gezegd! Nou daar is per vandaag echt een einde aan gekomen wordt het ooit nog droog denk je?

Terwijl ik  aan de keukentafel zit blijft de regen onafgebroken tegen de ramen tikken. Het metaalachtige tikkende geluid van het gespetter op ons tuinset klinkt eigenlijk best gezellig. Maar nu heb ik al besloten de herfst niet meer leuk te vinden, dat zou ik tenminste 1 bericht moeten volhouden om niet te wispelturig over te komen! Onze hond, Kobus heeft net 2 minuten voor het raam gezeten. Na wat gebrom is hij weer in zijn mand gedoken en heeft zich voorgenomen om, nu luid snurkend, er nooit meer uit te komen.

Paddestoelen bruschetta recept

Na eindeloos kopjes thee drinken en me vergapen aan mooie recepten uit mijn nieuwste aanwinst heb ik toch maar besloten om er uit te gaan. Nu de wind ook nog is komen opzetten zie ik geen enkele mogelijkheid om dat zonder flink nat te worden te doen. En verder uitstellen heeft geen zin. Een hondje moet je nou eenmaal uitlaten of hij nou zelf wilt of niet! Dan maar nat…

Deze dag vraagt om warme chocomelk, in bad liggen met een fijne thriller, de openhaard aan en soep met… herfst bruschetta’s? Voor de soep kan ik je mijn pompoensoep met geitenkaas creme aanbevelen en het fijne aan de bruschetta’s, die zijn zo klaar! Je weet denk zelf ook wel wat leuke toppings bij elkaar te verzinnen, mijn hulp heb je daar bijna niet voor nodig. Maar dan toch nog wel wat tips. Omdat het zo’n simpel gerecht is moet je er werkelijk alles uithalen om het echt super lekker te maken.

Mijn favoriet is de paddestoelen bruschetta en zoals het bij veel Italiaanse gerechten draait het niet om de hoeveelheid ingrediënten maar om de kwaliteit van de ingrediënten. Want grofweg is het gewoon een geroosterd broodje met gebakken paddestoelen, toch? Ok gegrilld. Een bruschetta is niets anders dan gegrild brood. Authentiek gezien komt het uit Rome. In de Romeinse tijd werden de broodjes al geroosterd en ingesmeerd met knoflook. Gewoon zoals we nu ook doen! De klassieker met tomaatjes veroverde heel Italië. Wat uniek is, Italianen waren nou eenmaal niet zo avontuurijk ingesteld als het ging om de streekgerechten van een andere streek. Hieronder volgen een paar tips voor een top bruschetta. En helemaal onderaan vind je het bruschetta recept.

Paddestoelen bruschetta recept -8635Het brood…

De kwaliteit van je bruschetta gaat enorm omhoog wanneer je besluit toch echt zuurdesem brood er voor te gebruiken. Durf het bijna niet te zeggen, maar ik maakte dus vaak bruschetta’s met afbakbrood. Eigenlijk komt dat omdat ik ze maak wanneer ik geen zin heb om te koken en snel snel snel even de supermarkt induik. Dan kom je inderdaad terug met afbakbrood. Niet perse iets mis mee, want ook dan worden je broodjes lekker. Maar wanneer je het 1 keer gemaakt hebt met zuurdesembrood snap je waarom het in het recept staat! De olie zakt er namelijk niet helemaal in, op je gril geeft het een veel beter resultaat en de smaak van het brood is natuurlijk vele malen lekkerder dan een afbak variant. Ik ben dol op het brood van het Vlaamsch Broodhuys. Maar zoek vooral je eigen favoriete bakker. Om die mooie streepjes te krijgen snijd je zelf het brood in mooie gelijke plakken, bestrijkt ze 2 keer met een mooie olijfolie en legt ze op een grillplaat, in een grillpan of net als ik doe op de contactgrill (en met onstuimig weer kun je ook de bbq gebruiken).

De paddestoelen…

Ga ook vooral op zoektocht naar mooie paddestoelen. En wat zijn dat dan? Tja.. daar zit smaak aan, zijn lekker stevig en nog onbeschadigd. Ik koop ze bij de biowinkel, daar liggen ze los in bakken. Zoek ze met zorg uit en neem ze ook voorzichtig mee naar huis. Ze zijn zo gekneusd of gebroken. Voor dit recept gebruikte ik …… Snijdt de paddestoelen vooral niet klein, halveren is vaak al genoeg. En laat sommige gewoon heel. Verhit in een koekenpan olie en wat boter en leg er een paar in de pan. Elke paddestoel heeft de ruimte nodig om te kleuren, gooi je de hele pan in een keer vol dan gaan ze stoven. De paddestoelen verliezen dan hun stevigheid, worden vochtig en een mooie bruine kleur krijgen kun je al helemaal vergeten, geef ze dus de ruimte! Bestrooi bijna aan het einde van de baktijd wat zout, peper en verse tijm over de paddestoelen en je hebt een briljante topping!

Paddestoelen bruschetta recept -8636 kopieDe Parmezaanse kaas…

Parmezaanse kaas is onmisbaar in de Italiaanse keuken, een paar snippers en je gerecht is compleet. Een paar fijne leerzame tips over Parmezaanse kaas komen van Marcella Hazan (Italiaanse kookboekschrijfster) in haar voorwoord van haar kookboek De klassieke Italiaanse keuken schrijft ze: “Als je de keuze hebt moet je geen voorgesneden stuk Parmezaanse kaas kopen, deze hebben de kans om sneller uit te drogen”. Ik weet zelf niet beter, en moet me er toch eens in gaan verdiepen. “Koop daarom ook nooit geraspte kaas, de kaas rasp je pas voordat je het gaat gebruiken. De kaas mag geen witte plekken vertonen, dat is de uitdroging. Als er een brede, kalkwitte rand langs de korst loopt is de kaas niet meer in topconditie”. Bewaren doe je de kaas stevig ingewikkeld in vetvrij papier en daarna in een dikke kwaliteit aluminium folie. Een kaas die niet in topconditie is weer nieuw leven in blazen? Maak een kaasdoek nat, wring hem goed uit tot dat de doek alleen nog maar vochtig is en wikkel er dan de kaas in. Opvolgen dan maar?

ps.We, kobus en ik, hadden geluk! We hadden net lang genoeg gewacht! Het was precies 15 minuutjes droog tijdens het uitlaten! Zie je de herfst is toch best leuk!

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like