Snel paasontbijtje met asperges en ei in een potje!

Snel naar recept

Vertaald vanuit het Frans, ei in een bakje. Een super gemakkelijk en lekker recept voor een leuk paasontbijt. En met de voorbereiding ben je zo klaar, de oven doet de rest van het werk en je kunt het heel gemakkelijk naar jouw smaak of ingrediënten die je nog in de koelkast hebt staan aanpassen. Onderaan deze post vind je het recept.

Eigenlijk had ik een heel ander plan voor het menu van deze week. Sinds ik de nieuwe layout van mijn blog heb gelanceerd heb ik ook besloten om elke week een menu te plaatsen. Gewoon omdat ik het heel leuk vind om menu’s samen te stellen. Voor deze week had ik al een leuk menu klaar. In mijn achterhoofd dacht ik nog genoeg tijd te hebben om daarna een paasontbijt op dit blog te zetten, tot dat ik afgelopen zaterdag in mijn agenda keek. Oei! het is volgende week zondag al 1e paasdag! Ik begon toen wel behoorlijk te twijfelen, het menu was al klaar – met foto’s en al, of toch zo een vrolijk paasontbijt. Na wat wikken en wegen en tja ach ik houd wel van een uitdaging. Afgelopen zondag heb ik dus toch besloten om voor het paasontbijt te gaan. Al was het alleen al om mijn recepten voor vrolijke smoothies te kunnen delen.

Oeuf en cocotte / Homecooking dept.

Afgelopen zondag dus flink aan de slag, je moet weten normaal doe ik er wel een paar dagen over om 3 recepten te maken, te fotograferen en uit te schrijven. Dus deze week 3 gemakkelijk te maken recepten die groots effect hebben. Want tja voor een paasontbijt wil je natuurlijk ook niet uren in de keuken staan, ik tenminste niet. Vandaag vind je het eerste recept voor het ontbijt op dit blog, morgen het volgende en woensdag het laatste – op donderdag schrijf ik over de planning, hoe je alles zo gemakkelijk mogelijk maakt en leuke styling tips voor de ontbijttafel, precies op tijd voor het paasweekend!

Bij een paasontbijt horen natuurlijk eieren. En iedereen kan wel een eitje koken of bakken. Alhoewel over het laatste, een ei bakken, moet ook weer niet te lichtzinnig worden nagedacht. Vooral wanneer er een perfecte omelet van moet worden gemaakt. Daar doen topchefs tegenwoordig nauwkeurig onderzoek naar! En bij het doorbladeren van wat klassieke kookboeken zijn daar hele pagina’s over vol geschreven met tips & tricks. Maar toch is het minder feestelijk dan een oef en cocotte. Frans voor ei in een bakje.. potje, schaaltje, ramequin of minipannetje. Ik ben er zelf gek op, omdat het zo gemakkelijk te maken is en je er heel snel je eigen receptuur van kunt maken.

Oeuf en cocotte / Homecooking dept.

Oeuf en cocotte is een Frans klassiek gerecht, Julia Child schrijft er het volgende over in haar kookbijbel “mastering the art of French cooking”: dit zijn afzonderlijke porties van 1 of 2 eieren die gekookt worden in potjes van porselein, vuurvast glas of aardewerk. De potjes moeten in een pan kokend water worden gezet, omdat anders het buitenste laagje van het ei door de intense hitte van de oven taai wordt voordat de binnenkant gaar is. Nu dat duidelijk is wilde ik wel eens weten waar het recept zijn herkomst vandaan had want iedereen praat vol lof over de eierbakjes. Ik heb heel wat kookboeken geraadpleegd maar kon nergens iets vinden. Helaas dus geen leuke anekdote over de Oeuf en cocotte. Als je dit leest en denkt, ja het zit zo en zo.. ik wil het graag weten!

Het recept is niet zo lang, ik zal in het kort vertellen hoe je de Oeuf en cocotte maakt. Het is eigenlijk te simpel voor woorden. Ga eerst tussen je servies opzoek naar 1 persoons bakjes, schaaltjes of kommetjes. Misschien denk je: “ha, nu komen die mini pannetjes eindelijk goed van pas”. Dat hele 1 persoons gebeuren is eigenlijk de hele lol van het gerecht, ik maak het ook vaak als ik ’s avonds alleen eet. Snel klaar en precies genoeg voor 1 persoon. Gevonden? Verwarm de oven voor, vet de schaaltjes in, voeg de ingrediënten toe – breek er een eitje over en zet ze in een waterbad, zoals  hierboven omschreven door Julia Child in de oven. Na 20 minuutjes zijn ze klaar! Hieronder vind je mijn recept voor de oef en cocotte! En morgen een nieuw recept voor het paasontbijt!

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like