Mini Meringues

Bij koken kom je, of je het nou leuk vindt of niet, een aantal thema’s met flink wat regelmaat tegen. En de meest voorkomende zijn misschien wel teleurstelling en volhouden. Iedereen herkent zich denk wel in de scene uit de foodfilm Julie & Julia waarin Julie huilend in de hoek van de keuken zit omdat er weer iets mislukte. Ik in ieder geval wel. Huilend op de vloer doe ik niet meer, vroeger wel ik geef t gewoon toe.

Af en toe ben je gewoon intens teleurgesteld over het resultaat ondanks dat je nog zo je best hebt gedaan. Misschien is dat het wel: dat je te veel je best doet. Hoe vaak komt het voor dat er gerechten voor een etentje toch net niet helemaal lukken terwijl je ze stuk voor stuk al zo vaak hebt gemaakt voor je vriend. Of dat je even snel een salade maakt die er oogverblindend uit ziet en je probeert het heel secuur opnieuw te doen en dan ziet het er eigenlijk helemaal niet zo mooi uit.

Mini meringues homecooking dept.

mini meringues homecooking dept

Zo ook met deze meringues het leek me zo leuk van die kleine toefjes zogenaamde meringue kisses. Dus had een recept opgezocht van de Meringue Girls, die weten vast wel hoe het moet dacht ik. Ze hebben er immers hun werk van gemaakt. Bij het scheiden van de eieren werd ik al iets wat nerveus, ik deed ook iets te veel mijn best. Resultaat eigeel bij het eiwit.

Ik ga je niet door het hele recept heen loodsen maar het kwam er op neer dat ik 6 eieren verprutst heb om opnieuw het eiwit te scheiden, dat de toefjes niet lukte, de frutjes meringue die ik had gemaakt niet goed in de oven droogde en ik natuurlijk intens teleurgesteld was! Ik had toch nog zo mijn best had gedaan.

Na een halve middag mokken heb ik toch besloten om met een ander recept van Donna Hay het nog een keer te proberen. En voila het resultaat. Voor het recept klik je op het volgende linkje: mini meringues. En mijn tip, niet te veel je best doen…, houd je aan het recept, geen vette ingrediënten toevoegen aan de eiwitten en bij mislukken gewoon volhouden!

Recept voor Mini Meringues

Mini Meringues homecooking dept.

Ingrediënten

2 eiwitten

1/2 tl witte wijn azijn

110 gram fijn kristalsuiker

1/4 tl likeur of smaakstof essence (bijvoorbeeld crème de cassis) kleurstof

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Werkwijze

1. Doe de eiwitten in een metalen kom (die vetvrij is, maak hem eventueel extra vetvrij met een citroen of citroensap op keukenpapier). Mix de eiwitten eerst middenhoog tot het gaat schuimen en daarna op de hoogste stand tot dat het stijve pieken zijn en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het schuim er uit komt. Voeg dan eetlepel voor eetlepel suiker toe op middelhoge mixstand. Tussen elke lepel laat je 30 seconden voordat je een nieuwe lepel suiker toevoegd.

2. Als alle suiker is toegevoegd mix je op de hoogste stand voor 6 minuten.

3. Voeg nu de witte wijnazijn toe en mix nog twee minuten op de hoogste stand. Nu kun je ook het smaakje toevoegen. Mix op de hoogste stand tenminste 1 minuut.

4. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Als je de kleurstof wilt gebruiken en kleine toefjes wilt maken bereid je nu spuitzak voor.

5. Je haalt de spuitzak binnenste buiten. maar laat het puntje zo zitten zodat je daaraan kunt trekken om de spuitzak weer zo te krijgen dat de binnenkant aan de binnenkant zit. Verf met een kwastje (wat goed uitwasbaar is, ik gebruik een silliconen kwastje) de kleurstof op 4 kanten van de spuitzak, om een kwart zet je een nieuwe streep van boven naar beneden. Zet deze een beetje dik aan. Keer de zak weer om, de binnenkant zit nu weer van binnen. Maak je niet te druk over dat de kleurstof misschien een beetje doorloopt.

6. Vul nu de spuitzak met het schuim. Druk het schuim naar beneden en spuit kleine toefjes op het bakpapier. Het schuim zet niet uit en loopt ook bijna niet uit, dus ze worden niet groter, spuit ze zo groot je ze wilt hebben.

7. Zet ze in de oven en draai de oven terug naar 120 graden. bak ze voor 30 minuten. Zet de oven uit en laat ze nog een keer 30 minuten in de oven staan.

Bereiden 20 minuten / Oven 30 minuten / Afkoelen 30 minuten

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like