Maak stap voor stap jouw beste Thaise Groene Curry ooit!

Snel naar recept

1 blik op de ingrediëntenlijst van een Aziatisch recept en je denkt: Huh? Waar koop ik dat? Moet ik dat echt allemaal in huis halen? Yep, gewoon doen.. Je zult zien, je gaat het hartstikke vaak gebruiken want na deze groene curry ben je om!

De Italiaanse en de Franse keuken die ken jij onderhand vast ook wel. Natuurlijk is het altijd leuk om een nieuw recept te proberen, maar echt spannend? Wanneer ik Aziatisch ga koken heb ik altijd een recept nodig. Zelf zomaar een saus maken zoals ik voor een Italiaans pasta doe, dat vind ik ook nog wat eng! Ook al waag ik me nog niet aan het bedenken van een Aziatisch recept, ik help je graag starten. Omdat ik deze groene curry al zo vaak heb gemaakt is het bij ons thuis zelfs een klassieker geworden.

En dit recept? Dat is van Bill Granger, in hem heb ik een rotsvast vertrouwen!

Groene curry / Homecooking dept

Wat weet Bill er nou eigenlijk van?

Tja die Bill! Op de een of andere manier lukken al zijn recepten ook gewoon in mijn keuken. Wat fijn is wanneer je, net als ik, op een ietwat onbekende keuken stort. En daar heeft hij ook nog eens een stel geweldige recepten over geschreven. Bill’s liefde voor de Aziatische keuken kreeg hij al op jonge leeftijd toen hij regelmatig bij zijn beste (Chinese) vriendje thuis bij het avondeten aanschoof. Jaren later schrijft Bill het kookboek “Asian Basics”, een echte aanrader voor de beginnende Azië koker! (ach wat! Natuurlijk ook voor de ervaren Azië koker). (Nieuwsgierig? Bekijk dan hier het boek: Bill’s Asian Basics)

Groene curry / Homecooking dept

Wat is een curry eigenlijk?

Een curry is een eenpansgerecht. Thaise curry’s en curry’s uit India zijn wereldberoemd. Ze verschillen in specerijen en verse ingrediënten. Maar de werkwijze is hetzelfde. Om een curry te maken warm je een curry pasta in de hete olie. Daarna voeg je er water of kokosmelk aan toe samen met groenten, vlees of vis. Die currypasta wordt gemaakt van onder andere specerijen, uien, gember en peper. Zie je dat klinkt toch super makkelijk?

Groene curry / Homecooking dept

Een complexe en geraffineerde groene curry puree…

oh ja had ik dat al gezegd? Die puree maak je gewoon zelf. Wel zo leuk! Begin eerst met het roosteren van de specerijen in een koekenpan. Het zorgt er voor dat er een extra smaakje wordt toegevoegd aan de natuurlijke smaak van de specerijen. Hoe meer smaken hoe lekkerder je curry wordt.

Wist je dat wanneer korianderzaad gebroken of geplet wordt het een goed bindmiddel is? Zoals je ook wel eens bloem of bijvoorbeeld aardappel gebruikt om een saus of soep te binden of dikker te maken. Zo werkt het gebroken korianderzaad ook. Dus in de vijzel of keukenmachine er mee!

Groene curry / Homecooking dept

De bedoeling van al die specerijen is om hun specifieke smaak af te geven aan het gerecht, en je helpt ze een handje door ze te breken of te malen, hoe fijner gebroken/ gemaald hoe meer smaak er vrijkomt. Wanneer je tijd hebt is het gebruiken van een vijzel het beste. Tijdens het kapot wrijven in een vijzel komt er minder zuurstof bij de specerijen dan bij een keukenmachine en die zuurstof laat de smaak vervliegen. Wanneer geen tijd voor de vijzelmethode hebt, hopsakiedee gewoon die keukenmachine aan. Dat doe ik ook! En dan krijg je ook een hele lekkere curry pasta.

Na het roosteren en malen/kapot wrijven bak je de pasta in hete olie tot dat het meeste vocht verdampt is. De vaste stoffen zijn nu super geconcentreerd. Nu ontstaan er opnieuw extra smaken. In de olie krijgen de verschillende specerijen namelijk de kans om met elkaar te gaan reageren. Waardoor de smaak van je curry complexer wordt (lees: lekkerder!)

Groene curry / Homecooking dept

Ook enthousiast en toch van het gemak…?

De pasta kun je prima in een potje bewaren. Voor als je een weekje later dezelfde curry nog een keer wilt maken. Bewaar hem in een goed afgesloten en schoon weckpotje.

Nou dat was zo moeilijk nog niet. Hoe je alle andere ingrediënten toevoegt lees je in het onderstaande recept!

Oja en Bill heeft nog een fijne tip: “Welke wok je ook gebruikt, klein of groot, anti-aanbak of semi-professioneel? Zorg dat hij loei heet is voordat je begint!” Bron quote: www.independent.co.uk

Groene curry / Homecooking dept

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like