Linzensoep recept met yoghurt en spinazie + erwtensoep herinneringen!

Als ik van te voren had geweten dat mijn linzensoep creatie veel gelijkenissen zou hebben met erwtensoep dan had ik het nooit gemaakt! Waarom niet? Erwtensoep is het comfort food voor in de winter. Klopt.. Tot het incident vond ik het ook harstikke lekker. Tenminste wat ik me kon herinneren. Het gebeurde toen ik vroeger klein was. Wat een vaag begrip is. Ik weet niet precies hoe oud ik was. Soms probeer ik me te bedenken hoe groot ik was en vergelijk dat dan met hoe lang mijn neefjes nu zijn. Maar aangezien ik een groot deel van lagere school tussen het aanrecht en de keukenkastjes paste zegt die lengte ook niet zoveel.

Och wat was ik klein vroeger. Mijn moeder zette me altijd op het aanrecht, toen ik nog niet naar school ging. Ik vond dat geweldig. Dat is natuurlijk een mooi verhaal, ik kan er zo mee naar een masterchef. Ik stak er echter weinig van op. Behalve spelen met de pollepels en mengkommen uitlikken. Toen ik op mezelf ging wonen moest ik toch echt even goed uitdokteren hoe dat koken werkte.

linzensoep-recept-1232E.jpg
collage-linzensoep.png

Verbrande erwtensoep heeft een hele speciale geur + smaak!

Maar goed die erwtensoep. Mijn vader was ziek. Geen griep of iets lulligs. Nee, mijn vader lag in het ziekenhuis. Het enige wat ik me dus kan herinneren waren de bezoekjes. Wat een hele operatie was. Een enorm geregel en gedoe want de bezoektijden waren niet echt handig voor een gezinnetje als het onze. En het ziekenhuis was niet echt naast de deur. Mijn moeder moest dus van alles regelen. Daarnaast werkte ze ook nog een paar dagen in de week. Kortom ik en mijn zus moesten een beetje helpen. Geen probleem natuurlijk. Onze opdracht voor het avondeten: “roer even in de erwtensoep terwijl ik wat anders aantrek”.

Mijn zus en ik hadden dat even roeren iets te licht opgenomen! Want de erwtensoep die mijn moeder een dag van te voren had gemaakt was aangebrand toen ze weer beneden kwam.

Geloof me, verbrande erwtensoep heeft een hele speciale geur en smaakt nog specialer. We hebben het nog geprobeerd, we moesten iets eten. Ik weet ook nog goed dat mijn moeder een poging deed de erwtensoep weg te spoelen in de gootsteen. Wat natuurlijk niet lukte en toen de hele zooi met pan en al buiten heeft gegooid. En we er enorm om hebben gelachen. Kijk dat maakte indruk!

linzensoep-recept-1239E.jpg

Het linzensoep recept – super comfort food!

Ik heb sinds die tijd nooit meer erwtensoep gegeten. Mijn zus en mijn moeder ook niet. Het is vooral de geur die ons terugbrengt. Tot ik dus deze soep maakte. En moet bekennen dat het zeer goed te eten is. Overigens eet niemand meer in ons gezin erwtensoep behalve.. Ja, behalve mijn vader. Die had het hele gebeuren natuurlijk niet meegemaakt.

Dit hele voorgaande verhaal doet een beetje afbreuk aan dit linzensoep recept. Waar niets mis mee is. De pan was leeg, en iedereen blij. Dus nu even een kort en krachtig waarom je deze linzensoep met een gerust hart kunt maken. Allereerst niemand heeft natuurlijk bovenstaande meegemaakt en dus geen probleem met erwtensoep. Maar ik wel en ben dus overtuigd dat het lekker is! Linzen yeah (heel goed voor je) er gaan ook nog wortels en bleekselderij in. De groenten zijn dus prima vertegenwoordigd. Het zijn geen erwten, daarmee is de soep iets minder zoet en meer hartig. Natuurlijk voldoet het aan het woord comfort food! Het soepje is hartverwarmend: check! En de yoghurt en spinazie maken het net wat specialer dan normaal. Broodje afbakken (ja, inderdaad ik heb dat altijd in huis) en klaar.

Een kleine waarschuwing, laat niet je kinderen deze linzensoep opwarmen terwijl jij je huispak aantrekt. Je eet bij het verbranden nooit meer erwten of linzensoep! Wanneer het toch gebeurd gooi je net als mijn moeder toen deed gewoon de pan met soep en al weg. ha ha ha!

Linzensoep recept met yoghurt en spinazie + erwtensoep herinneringen!

Categorie: Soep, Winter

linzensoep recept / Homecooking dept.

Ingrediënten

 • 125 spekblokjes
 • 2 bospeentjes, in blokjes
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 bleekselderijstengel, in blokjes
 • 1 takje rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
 • 750 ml kippenbouillon
 • 1/2 cup gedroogde rode linzen, geweekt
 • 1/2 cup gedroogde groene linzen, geweekt
 • 75 gram bladspinazie
 • 4 flinke eetlepels griekse yoghurt
 • peper en zout naar smaak

Instructies

 1. De linzen heb ik een nacht van te voren laten weken.
 2. Bak de spekblokjes in een pan met dikke bodem tot dat ze bruin kleuren. Ze hoeven niet perse super knapperig te zijn, later pureer je ze namelijk. Neem ze uit de pan en doe de groenten: de ui, bleekselderij en wortel in de pan. Voeg eventueel wat extra bakvet toe, bijvoorbeeld een klontje boter.
 3. Draai het vuur laag en bak 7 minuten. Zo komen de smaken van de groenten het beste vrij. Roer dan de naaldjes van de rozemarijn erdoor en bak nog 1 minuut door.
 4. Voeg de linzen toe en giet de kippenbouillon erbij. Laat nu de soep 15-20 minuten zachtjes koken. Wanneer je net als ik heb gedaan wat linzen wilt gebruiken als topping. Houd je een handje van beiden apart en kook je die apart in wat bouillon of gewoon kokend water, tot dat ze beetgaar zijn.
 5. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg de spinazie toe en roer door de soep. Verdeel de soep over de kommen, schep een flinke eetlepel yoghurt er op en strooi er eventueel de achtergehouden linzen over. Bestrooi de yoghurt eventueel met wat vers gemalen peper.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like