En vandaag staat het hoofdgerecht op het menu. Kip! ja hoe kan het ook anders met een paasmenu. Nou gaat het tijdens pasen niet echt om de kip maar om de eieren. Maar de link is snel gelegd. Ik vind kip of iets wat je in de oven kunt zetten tijdens een etentje altijd geweldig. Je kunt het prima voorbereiden en heel relaxt het voorgerecht opeten, de glazen bijvullen en afruimen terwijl het kippetje lekker in de oven staat te braden. En niet geheel onbelangrijk, het is best wel een showstukje. Daar zijn gasten altijd dol op! En ik als thuiskok dan natuurlijk ook.
Koop een blije kip, je kent dat concept natuurlijk wel. Alhoewel we eigenlijk nog steeds niet helemaal zeker weten of de kip nou wel of niet blij is geweest. Eigenlijk is het een beetje rare aanname, misschien heb je wel een depressieve kip in handen. Goed het gaat er om dat de kip een beetje buiten heeft kunnen bivakkeren. Bij de poelier of wildhandel kunnen ze daar goed over informeren. Kies bijvoorbeeld voor een Poulet des Landes. Het zijn goudbruine kippen die vrij hebben rondgescharreld, in een bosrijke omgeving van je raadt het al des Landes. Ze geven een volle smaak en zijn heel geschikt om mee te braden.
Je zou ook kunnen overwegen om geen kip maar een haantje te serveren. Vroeger was het vrij normaal om jonge haantjes te eten, maar deze zijn ze in de loop van de tijd van ons menu verdwenen. Met haantjes is niks mis, sterker nog: ze hebben een diepere vollere smaak wat het gerecht vaak ten goede komt. Als haantje heb staat je een ongunstig lot te wachten, gelijk al bij je geboorte. Je kunt namelijk geen eieren leggen en er zijn niet zoveel haantjes nodig om voor bevruchte eieren te zorgen. Het is wat cru om te zeggen, maar de haantjes gaan gelijk al richtig afval. Ze worden vergast en dan als diervoer verkocht. Pieter van Meel, Ruud Zanders en de pluimveehouders Chris en Marjanne Borren vonden dat daar een oplossing voor moest komen. En zo ontstond het idee om het haantje weer op de menukaart te zetten. De haantjes worden op de boerenbedrijven van Chris en Marjanne en Ruud Zanders weer net als vroeger samen met leghennetjes gehouden. Als je het leuk vind om met een haantje te koken, houd dan wel in je achterhoofd dat ze klein zijn van formaat, kleiner dan de reguliere kip. Maar daarmee wel heel geschikt voor een of twee personen, wat weer leuk op dient tijdens een etentje. Hier kun je meer vinden over de comeback van het haantje.
Sommige mensen hebben er geen enkel probleem mee, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen erg gecharmeerd is van het aansnijden van een kip aan tafel. Je hebt tijdens het etentje je allernieuwste hippe pastel groene blousje (of strak gestreken witte overhemd) aan en dan zit je niet te wachten op kipspetters tijdens het aansnijden. Toch hoef je het hele gebraden kip concept niet vaarwel te zeggen en kun je ook met een gerust hart een pastel kleurig/strak wit gestreken ensemble aan. Je beent de kip van te voren uit. Dat klinkt heel ingewikkeld en een beetje voor gevorderde thuiskoks. Maar dat valt best mee. Op youtube kun je een heleboel filmpjes vinden waarin ze je stap voor stap uitleggen hoe je dit kunt doen, ik heb een linkje bijgevoegd van een handig filmpje. Het is geweldig als je de kip wilt vullen met bijvoorbeeld een vleesmengsel, maar ook met deze vulling van citroenen is het gewoon handig. Neem wel een paar citroenen meer mee bij het boodschappen doen, want wanneer je het karkas van de kip er uit haalt ontstaat er natuurlijk meer ruimte, dan wanneer je het karkas in de kip laat.
Ik heb het nog helemaal niet gehad over het recept. Super lekker en met al die voorjaarsgroenten is het echt genoeg als hoofdgerecht, natuurlijk zou je er nog in de oven gebakken aardappeltjes bij kunnen serveren. Of een lekkere groene salade. Je kunt het beste de kip in een diepe pan braden, dan kunnen de groenten namelijk ook goed gaar worden. Kies je er voor om net als ik heb gedaan een lage ovenschaal of een braadslede te gebruiken, dan is het wijs om eerst de worteltjes een klein beetje voor te koken. In de lage schaal kan namelijk niet genoeg vocht zodat de worteltjes kunnen koken. Maar het staat wel mooi. Voor de overige groenten is het garen overigens geen probleem, erwtjes en peultjes zijn zo gaar. Hieronder vind je het recept.
Deze kip met voorjaars groenten is een onderdeel van het paasmenu, het voorgerecht kun je vinden onder het volgende linkje: Sla soep met zalmsoesjes. Het nagerecht van dit menu zijn super lekkere Meringue taartjes
Recept voor Kip met voorjaarsgroenten
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 scharrelkip
3 bio citroenen, waarvan 1 geraspt en het sap uitgeperst, de andere citroenen gehalveerd
2 eetl olijfolie
20 gram boter
200 ml witte droge wijn
6 sjalotjes, gepeld en gehalveerd
8 bospeentjes, schoon geschraapt en met nog een stukje loof eraan
75 ml slagroom
100 gram peultjes, schoongemaakt
100 gram doperwtjes (vers of diepvries)
hand grof gehakte bladpeterselie
Werkwijze
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Wrijf de kip in met zout, peper en de rasp van de citroen. Vul de kip met de halve citroen parten en bindt hem daarna op. Dat opbinden doe je zodat de poten en vleugeltjes dicht bij de rest van de kip blijven staan. Als je de kip niet opbindt gaan die uitklaar staan. De vleugeltjes en poten zijn dan heel snel taai omdat ze veel sneller garen. Opbinden kun je doen met bindtouw.
3. Smelt in een flinke pan, die ook in de oven kan, de boter samen met de olijfolie en braad de kip mooi goudbruin. Zorg dat de kip nu een kleurtje krijgt. In de oven gaar je hem alleen nog er komt dan niet heel veel kleur meer bij. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Doe dit voordat de gasten komen.
4. Zet de pan onafgedekt in de oven voor 60-70 minuten, ik doe dit wanneer we aan het voorgerecht beginnen – maar het ligt er een beetje aan hoe snel je het etentje wilt laten verlopen. Of je legt de kip met het kookvet in een braadslede of ovenschaal. Let op: de kip moet wel af en toe besprenkeld worden. Niet echt een hoop werk. Maar als je het niet doet wordt de kip te droog.
5. Na 20 minuten roer je de wijn door het kookvet, je bedruipt de kip nog een keer en legt de sjalotjes rond de kip.
6. Na weer 15 minuten bedruip je de kip opnieuw, daarna voeg je de slagroom toe en doe je de worteltjes er bij. Wanneer je een lage vorm gebruikt kun je die dus het beste even voorkoken.
7. Na weer 10 minuten voeg je ook de peultjes en erwtjes aan de pan toe.
8. Neem de kip na 60-70 minuten uit de oven. Controleer of de kip gaar is, dit doe je door er met een vork in te prikken. Komt er doorzichtig vocht uit, dan is de kip gaar. Haal de kip uit de pan en zeg deze op een bord en dek af met aluminiumfolie om warm te houden.
9. Schep ook de groenten uit de pan en leg die over in een schaal, houd ook deze warm onder aluminiumfolie. Kook de saus verder in. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes. Je kunt de kip en groenten ook nog eventjes terug in de oven zetten, draai de temperatuur dan naar beneden.
Bereiden: 20 minuten / Oven: 60-70 minuten / Inkoken saus: 10 minuten
Comments