Kastanje recept voor een bijzonder lekkere Italiaanse chocoladetaart

Snel naar recept

Ik had zin in een wildpluk/raap avontuur. Dat is nu hardstikke hip, iedereen doet het, dus dan wil ik dat ook! Zonder het hele verhaal al weg te geven.. Het is denk net als moestuinieren niet mijn sterkste kant. Het begint al bij het feit dat ik eigenlijk niet zo goed weet wanneer het seizoen dan begint. Vorig jaar was ik compleet te laat. Ik had het kastanje seizoen iets te laat ingeschat (november in plaats van oktober). Maar mijn kansen waren daardoor dit jaar groter, op een zondag besloten we ook eens het bos in te gaan.

Samen met onze kleine fourageur Kobus (een flinke pup inmiddels). Hij was dolblij in t bos tot we bij een mini bruggetje aankwamen en hij compleet in de ankers ging. En wanneer een franse bull niet verder wil betekent dat “ik ben voor niets te paaien niet met brokjes, stukje gedroogd vlees of banaan”. Hij had besloten dat bruggetjes vanaf dat moment een eng obstakel waren. Tijdelijke puppy fratsen als je het mij vraagt. Kobus besloot deze week bijvoorbeeld ook dat zijn voerbak eng was. Daar kwam hij na een dag op terug! Hij heeft een gezellig robuust postuur en eten is naast slapen zijn favoriete bezigheid dat wilde hij toch niet opgeven.

Kastanje recept voor Italiaanse chocoladetaart / Homecooking dept.Geen twijfel mogelijk bij het wildrapen..

Goed de kastanjes.. tussen alle beukennootjes en eikeltjes lag er super veel stekelig spul onder de bomen. Nadat we, ik en mijn vader, een half uur hadden gespeculeerd of dit nou juist wel of niet tamme kastanjes waren (we zijn stadsmensen, daar word ik wel vaker mee geconfronteerd) hebben we het er maar op gewaagd. Op goed geluk hadden we een zakje kastanjes verzameld.

Voor iedereen die ook tijdens het wildrapen twijfelt, tamme kastanjes kun je met geen mogelijkheid pijnloos zonder handschoenen rapen, er zitten zoveel stekels op, net kleine egeltjes. Verder zijn ze ook kleiner dan een wilde kastanje en bestaan uit partjes, een soort van bruine knoflook partjes.

Kastanje recept voor Italiaanse chocoladetaart / Homecooking dept.Kastanjes in huis, en nu?

Ok je bent ook op een wildpluk/raap avontuur gegaan (met handschoenen hoop ik) en je hebt ze in huis, wat dan? Dan test je eerst of ze nog wel goed zijn om te eten. Soms zijn dieren je al voor geweest, zijn ze gaan rotten of is de noot uitgedroogd en is er weinig kastanje meer over. Vul een kom met water. Drijven ze naar boven dan zijn ze niet goed, zakken ze dan heb je goede te pakken. Tja, nu niet lachen maar ik hield er 6 over! Vandaar dat ik mijn ambitie om de wildraper van Rotterdam te worden op een heel laag pitje heb gezet.

Hopelijk heb jij meer geluk. Ik heb ze, de 6 stuks, toch maar gepoft. Gewoon om te weten hoe dat werkt. Je bent een foodie of niet. Wil je het ook proberen? Om kastanjes te poffen verwarm je de oven voor op 200 graden, aan de bovenkant van de kastanje zet je een kruisje (zoals je ook doet wanneer je een tomaat wilt ontvellen), leg ze daarna op een bakplaat en zet ze 10 minuten in de oven.

Kastanje recept voor Italiaanse chocoladetaart / Homecooking dept.Weinig succes!

Heb je net als ik weinig succes, zelfs in de supermarkt verkopen ze vacuüm verpakte kastanjes. Gelijk toen ik ze uit de oven haalde baalde ik van de 6 stuks, want t is dus super lekker! Misschien moet ik mijn wildpluk/raap avontuur niet helemaal opgeven. Goed heb je genoeg? zo een 500 gram? dan kun je er deze voortreffelijke Italiaanse chocolade taart van bakken. Je krijgt geen spijt! En anders toch even naar de winkel voor een pakje gevacumeerde kastanjes of misschien even bij je Turkse kruidenier kijken.

Het recept heb ik niet zelf bedacht, maar ga er ook niets aan veranderen, dingen die goed zijn moet je gewoon lekker zo laten en zo veel mogelijk delen. Het komt uit het kookboek De smaken van Italië (dat boek kun je sowieso gewoon op je sinterklaas-, kerst- of verjaardagslijst zetten – het is geweldig) van Claudia Roden. Ook deze dame heeft het recept niet zelf bedacht! Kortom doorgeven dit kastanje recept!

Bekijk hier het boek: De smaken van de Italië – Claudia Roden

Kastanje-recept-voor-een-bijzonder-lekkere-Italiaanse-chocoladetaart-8608.jpg

3 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like