Kaneel broodkrans

Ik heb hier wel eens verteld dat het helemaal niet zo gemakkelijk is om een foodblogger te zijn, met al dat gefotografeer, gestyleer en dan ook nog een mooi tekstje schrijven. Graag wil daar nog een elementje aan toevoegen, waar ik tijdens het maken van deze post achterkwam. Het zijn de verleidingen van al dat eten wat we zelf produceren. Dat ondanks dat je je nog zo voorhoud dat je niet de lepel, garde of kom uit gaat likken. Je jezelf uiteindelijk toch met een garde in je hand ziet staan om alvast even het beslag te proeven. Ik weet het, niet gezond bezig. Nee, absoluut niet zelfs. Ik heb het zelf gemaakt dus ik weet exact hoeveel suiker, boter en rauwe eieren er in zijn gegaan.

Maar het zijn zowel de voor- als de nadelen van de hobby. Dat gezegd hebbende heb ik er nu al weer spijt van dat ik ook vandaag weer even een halve mengkom met beslag heb uit staan likken. En omdat ik zo fanatiek was om twee dingen te bakken heb ik twee keer voorgeproefd. Laten we het maar zo noemen. Ik heb er geen spijt van omdat ik denk goh dan zit er gelijk weer een kilo aan (dat denk ik waarschijnlijk morgen pas). Nee in werkelijkheid kan ik helemaal niet zo goed tegen veel suiker.

Kaneel broodkrans homecooking dept.

Zoals jullie waarschijnlijk al hebben kunnen raden ben ik niet van het chiazaad en quinoakamp, kortom voor mij geen verbod voor suiker in huis. Een taart of koekje zonder suiker is gewoon niet hetzelfde als dat het er wel in zit. Maar ik weet altijd gelijk wanneer het iets te veel van het goede was. Ik word er een beetje ongedurig en overgevoelig van. Denk dat ik deze dag genoeg voor de hele week op heb. Wat me gelijk brengt bij een kleine belofte voor aankomende week, misschien moet maar wel een weekje aansluiten bij het quinoakamp.

Zo nu we dat besproken hebben kunnen we overgaan op deze voortreffelijke kaneel broodkrans (met een behoorlijke hoeveelheid boter en suiker natuurlijk). Ondanks mijn kleine knipoog naar iets minder suiker gebruiken denk ik dat je een hele goede sier maakt als je deze krans ooit voor je lief, familie of misschien zelfs aan je collega’s voorschotelt. Het is een brood waarvan het deeg een uurtje moet rijzen, na het uitrollen besmeer je het deeg met kaneel suiker boter, rol je hem op en vlecht je hem in elkaar. Na een half uurtje ruikt je huis heerlijk naar kaneel, je zou het alleen al daar om maken! En het ziet er een stuk ingewikkelder uit dan het is! kijk hieronder voor het recept van de kaneel broodkrans.

Recept Kaneel broodkrans

Kaneel broodkrans homecooking dept

Wanneer het in de oven staat vult de heerlijke kaneel geur je hele huis. En het smaakt voortreffelijk, als dat geen comfort food is! Natuurlijk kun je ook gemakkelijk eenpersoons porties kunt maken, door kleine vlechtjes en kransjes te maken.

Ingrediënten (12 stukjes)

375 gram bloem

50 gram suiker

7 gram droge gist

1/2 tl zout

120 ml melk

60 gram boter

1 tl vanille extract

2 eieren

voor de vulling

120 gram boter

300 gram licht bruine basterdsuiker

4 tl kaneel

Werkwijze

1. Het deeg maak je door de droge ingrediënten in een kom te mengen. Meng dus 250 gram bloem (de rest is voor later), suiker, gist en zout door elkaar.

2. Verwarm in een steelpannetje de melk, met het vanille extract en de boter. Verwarm tot de boter net gesmolten is. Laat het daarna afkoelen tot lauwwarm.

3. Mix de droge ingrediënten met de lauwwarme melk met deeghaken door elkaar tot dat het een stug deeg vormt. Voeg dan een voor een de eieren toe, als het goed is krijg je nu een zacht deeg. Mix uiteindelijk ook het restant (125 gram) bloem door je mix.

4. Kneed nu het deeg verder met de hand. Zoals je ook een brood zou kneden. kijk eventueel voor tips op youtube. Kneed 8-10 minuten, zodat het deeg nog soepeler wordt. Vorm het deeg tot een bal en leg in een ingevette kom. Dek af met plasticfolie en laat nu 1 uur op een warme plek rijzen tot dat de bal zich heeft verdubbeld in grootte.

5. Maak ondertussen de boter. Mix de boter glad en zacht. Voeg dan de suiker en kaneel toe, tot dat het een mooie smeerbare crème wordt.

6. Verwarm de oven voor op 170 graden.

7. Rol het deeg uit tot een lap van 40 x 30cm op een licht bebloemd werkvlak. Smeer hem in met de kaneelboter. Vervolgens rol je hem op. Pak de rol op en leg hem zo voor je neer dat hij in de lengte voor je ligt. Snijdt hem dan in het midden door maar laat het begin vast zitten. “vlecht of draai” nu de stroken om elkaar heen. Breng de punten bij elkaar en leg de krans op een stuk bakpapier en vervolgens op een bakplaat. Bak nu de krans in 35-40 minuten gaar. Geen paniek als de boter er een beetje uitloopt. Die kan je straks er weer een beetje tussen druppelen.

Bereiden 30 minuten / Rusten 1 uur / Oven 40 minuten

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like