Herfst salade met geroosterde zoete aardappel in de hoofdrol

Snel naar recept

Ja wat is het nou een bataat of een zoete aardappel. Opeens sta ik heftig te twijfelen op de groentenafdeling. Ik zou liegen wanneer ik al mijn groenten en fruit op de markt koop, of bij de groenteboer ga halen. De supermarkt is 500 meter lopen, daar wordt je lui van… Terug naar de zoete aardappels, die horen toch ook oranje te zijn? Yep mijn warenkennis rijkt tot de klassieke Italiaanse en Franse keuken en dan is er nog steeds een hoop leuks te leren. Bij de supermarkt weten ze het zelf blijkbaar ook niet, op het bordje onder de paarse gevaarten staat “bataat” op het knopje bij de weegschaal “zoete aardappel”. Ik neem ze toch maar mee. Misschien zijn ze wel paars van binnen!

geroosterde zoete aardappel / Homecooking dept.

Bah wit eten…

Nee dus, ze zijn niet paars van binnen! Sterker bij het aansnijden blijkt zelfs dat ze wit zijn. Getfer wit! Ik wilde ze voor een taartje gebruiken. Maar een taartje met witte vulling klinkt wat mij betreft niet zo aantrekkelijk. Van wit of blauw eten word ik niet vrolijk. Een uitzondering gemaakt voor zuivel en risotto maar daar houd het dan ook echt bij op. Goed dat taartjes plan moest ik maar een andere keer proberen.

Geroosterde zoete aardappel / Homecooking dept.

Beetje warenkennis kan iedereen wel gebruiken!

Het is slechts 1 alinea (of 2 eigenlijk..) wanneer het je geen zier interesseert scroll je lekker gewoon naar beneden. Maar dan niet boos worden wanneer je in de supermarkt staat en denkt.. hoe zat dat ook al weer met die dingen! Zoete aardappels zijn zetmeel wortels van een plant die van oudsher in Zuid-Amerika groeit. Columbus was zo avontuurlijk om ze mee te nemen naar Europa. Het grappige is dat China momenteel juist de grootste productie heeft in zoete aardappels, die ligt zelfs hoger dan de productie van Zuid-en Noord-Amerika bij elkaar. Daarmee is de zoete aardappel een van de belangrijkste gewassen in de wereld! Zou je niet denken he?

Er zijn dus een heleboel soorten (waar ik al achter gekomen was op de groentenafdeling). Oranje, paarse, paarse schil en wit van binnen, hele witte varianten. De oranje lijken qua smaak meer op pompoen, bevatten veel zetmeel en worden daardoor ook zoeter. De paars met witte (die ik heb bemachtigd) heeft meer nootachtige smaak, maar dat heb ik niet helemaal kunnen ontdekken.

Om het zetmeel om te zetten naar suikers, is de oven het meest geschikte instrument. Hoe langzamer de zoete aardappel gaart (wanneer je steeds de temperatuur beetje bij beetje opvoert gaat dit het beste) hoe beter het zetmeel in suikers wordt omgezet (lees: lekkerder wordt). Het heeft gewoon wat tijd nodig. Hoe meer zetmeel de aardappel heeft hoe zoeter het eindresultaat. De plant heet overigens Ipomoea batatas.. daar is waarschijnlijk bataat van afgeleid. * Bron warenkennis: Harold McGee – Over eten & koken.

Geroosterde zoete aardappel / Homecooking dept.

In de oven met die zoete aardappels!

De oven in dus.. Ik heb echt een zwak voor de oven, omdat ik ontdekt heb dat heel veel groenten enorm veel lekkerder worden wanneer ze een oven kuurtje hebben ondergaan. Wat voor de zoete aardappel geldt werkt ook voor worteltjes, prei, tomaten en pompoen. Ze worden allemaal lekkerder als ze in de oven hebben gestaan en een mooi gekarameliseerd randje hebben gekregen. Eigenlijk is het een fluitje van een cent. Ik zet de oven steevast op 200 graden, snijd de groenten in stukken, besprenkel ze met olijfolie en wat zout zet en zet de groenten in een ovenschaal (of braadslede) in de oven (en soms voeg ik een beetje boter toe – dat is helemaal smullen). Na 25 minuten gaat het vanzelf heerlijk ruiken, en na 45 minuten hoef je pas weer terug te komen in de keuken.

Geroosterde zoete aardappel / Homecooking dept.

Pleidooi voor herfst/wintersalades!

De stamp- en stoofpotjes hebben waarschijnlijk al hun intreden gedaan en een comfortabele soep staat waarschijnlijk ook wekelijks op je lijstje. Maar ik wil even pleiten voor de winter en herfstsalade! Want met al die verkoudheidjes op de loer is het goed om met regelmaat een flinke hoeveelheid groenten te eten. In de zomer hebben we daar allemaal niet zo een moeite mee, we knabbelen tussendoor eens op een tomaatje en een komkommertje en ’s avonds serveren we een salade! Nou bij deze dus, en dan lekker lauwwarm op tafel gezet met heel veel groeten. De wortels, zoete aardappel en aardappeltjes zijn lekker lang in de oven geroosterd. Samen met een mooie sla, stukjes chorizo en manchego kaas heb je weer even iets anders op tafel staan.

4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like